Alla inlägg under februari 2009

Av Marie Anderberg - 15 februari 2009 15:57

Mer snö,det har snöat hela dagen...SUCK! Det drar ihopa sig till en ny runda runt hagarna och skotta fram hästarnas elstaket...det är en sak jag verkligen har lärt mig att tycka illa om! Det enda positiva med att det snöar är att det är inte sååå smällkallt!

Idag blev det lite av fölens dag. Det är verkligen ett litet gäng med små tuffa gossar..! Störst,Bäst och Vackrast är vad dom tycker om sig själva,och jag har rollen av någon form av lektant..! Vi leker lyfta på fötterna,vi leker sätta på grimmor och så vidare..Håller jag på med en står det gärna minst två och försöker att dra till sig uppmärksamhet genom att bita och dra i mina kläder. Miguel lyckades att snatta åt sig min mössa och drog lyckligt iväg i galopp med sin trofè...sen var den fölungen stört omöjlig att fånga igen på minst 10 minuter. Jag har lätt att beklaga mig över vädret,men det här lilla huligan gänget är alltid lika glada och påhittiga,snö eller inte!


Lite ridning blev det också,Corazon blev den utvalde. Fick kollat ordentligt idag att det fanns en nödbroms på honom..Jag skrittade runt på en stor åttavolt lite lugnt och stillsamt när Tea kom farande som ett rött streck från ingenstans..(Tea är Mortens setter,en hund med ofattbart mycket enegi,och vad jag tror snabbaste djuret i Sibirien) Corazon blev skrämd och satte av i galopp men stoppa snällt igen när jag bad om det. Så det var ju bra! Alltid bra att veta att dom unga hästarna lyssnar på en även när dom blir rädda!

Av Marie Anderberg - 14 februari 2009 16:38

Fortfarande bara så ofattbart kallt..trots mina värmefläktar både här och var så verkar det stört omöjligt att hålla igång vattnet till hästarna. Det betyder en massa dragande omkring på frusna vattenslangar,inget skoj precis!

Timmarna skenade snabbt iväg idag med allt det " vanliga",mockning,foring,fruset vattnet och så vidare så de tre unga hästarna fick sig en väl förtjänt vilodag. Det tror jag nog dom hade gott av,alla har varit väldigt duktiga hela veckan.


Däremot tänkte jag skritta Distinton en tur i eftermiddags solen. Han har nämligen fått sig en ny dressyr sadel och jag var ganska så frestad att pröva den. Sadelparken här har hittills bestått av en westernsadel (super när man rider unga och lite studsiga hästar),min gamla hoppsadel (fin att rida ut i) och en spansk Showsadel. Det var lite ovant med den nya dressyrsadeln och Distinton verkar inte att ha gångarten skritt med på programmet längre...!

Det gav mig känslan av "liten smörklick på het potatis",vi får hoppas att jag vänjer mig alternativt hästen lugnar ner sig..


Ägnade lite tid åt lösdrifts gänget med. Fick kratsat hovar och gått igenom massor med hästben,allt verka okej.


Morten ringde från Frankrike och rapportera 10 plusgrader och sol...Jag är grön av avundsjuka...Tänk när det äntligen blir så här...!


Nedan,några bilder från igår. Sassi,damen med dom mystiska pip ljuden på ett strålande humör som alltid!

Av Marie Anderberg - 13 februari 2009 17:16

Jag brukar inte ha så lätt för att gråta,men idag kom det faktist en tår i ögonvrån...Men den var av glädje! Romero,vår andre svarta hingst har nu fått en ganska stor rasthage och där är väldigt mycket snö. Det går mig en bra bit upp på låret och den är väldigt kämpig att ta sig fram i...tro mig! När det var dax att ta in hingstarna så befann sig till min stora olycka Romero allra längst bort.Jag stod och tittade ut över havet av djup snö och förstod hur slitsamt det skulle bli att ge mig ut på jakt efter honom..! Fick ett infall att försöka att kalla honom till mig,och började hojta med min mildaste stämma..."fina hästen,kom till matte"! Och döm om min förvåning när han lyfter på huvudet,kikar på mig och sätter av i galopp med rak kurs mot mig!!

Stannar två meter framför mig och kikar under lugg på mig! Jag blev såååå glad! Fin fina hästen! En sann gentelman!!


Annars kämpade jag på med ridningen trots min väldigt ömma bakdel..! Ivan var snäll och fick lite bilder.(se nedan,Dora och Corazon)


Corazon fortsätter jag att skritta och trava lite försiktigt och det går nästan för bra...han är bara väldigt snäll och samarbetar allt vad han kan! Det kommer att bli en kalas ridhäst!


Dora uppför sig som en välriden dressyrhäst fastän hon egentligen är riden ganska så lite..hon tar detta på fullaste allvar! Det verkar på henne som om känner sig väldigt speciell när sadeln kommer på ryggen och hon får den "stora äran" att bära runt på sin matte! Tänk om alla hästar var sådana!


Sassi fortsätter storstilat med sitt ypperligt goda humör och mystiska pipljud! Och blir piggare för varje dag som går!

Lägger ut lite bilder på henne imorgon.


Men nu får det vara fredags kväll..så blir det fortsatt jobb imorgon!

Av Marie Anderberg - 12 februari 2009 18:10

Livet är milt sagt märkligt... Jag tillbringar dagarna med att rida vinter ystra unghästar och över pigga hingstar. Tampas med föl och unghästar som ska uppfostras och det går överlag fint, det ser lite mörkt ut ibland,men när kvällen kommer är jag fortfarande lika hel. Men idag när jag skulle göra en så enkel sak som att gå ner från ovanvåningen så vips var oturen framme..

Av någon anledning så far den ena foten iväg,jag tappar balansen i trappan,landar på svanskotan och armbågen och far vidare ner ett par trappsteg till! Och AJ vad detta gjorde ont! Armen är blå och rumpan föfärligt öm! Snacka om otur!


Som tur var hade jag fått rida lite hästar innan,så dagen blev inte helt förstörd!

Dora gick super idag,lyckliga den som får henne till sin ridhäst! Curazon fortsätter storstilat att bara vara duktig,så det är oxå skoj!


Leal som mest var som en clown igår tog jag tag i idag igen! Men nu var jag lite listig och lät han skutta av sig det värsta i lina först...! Och visst blev det lite luftsprång med mig,men det gick betydligt lugnare till idag!Det är jag tacksam över!


Nu ska jag på spanska kurs,men ska nog ha med en kudde att sitta på...!

Av Marie Anderberg - 11 februari 2009 19:40

Lika kallt som vanligt,men med en strålande sol så blev det en väldigt vacker vinterdag..och jag drog igång med ridningen! Idag imponera jag faktist på mig själv genom att rida fem hästar,i typ -14 grader! Man kan undra var gränsen för idioti går...


Curazon blev förste man ut,det är en bra häst att börja med för han är väldigt tacksam att jobba med! Allt blir inte rätt och perfekt som man vill ha det,men han försöker verkligen,man kan nästan se hur skallen jobbar på honom. Så avancerat var det dock inte,mest skritt och lite trav.


Flickorna Dora och Sassi efter det..Sassi är en lustig typ,hon har ett pip ljud för sig som hon gör innan hon busar iväg lite. Det kommer nästan precis som en liten varningssignal "nu tänker jag skutta lite"! Det är verkligen en glad häst! Det är lätt att smittas av hennes goda humör!


Dagens äventyr blev vår svarta hingst Leal! Jag tog med mig honom ner till min lilla plogade ridbana och som publik fick vi hela  lösdrifts gänget! ¨Vet inte om Leal tänkte att publiken skulle få ordentlig valuta för att dom stod och kika på honom,men det fick dom i allafall! Dom första 10 minuterna hade jag känslan av att vi var alldeles för sällan på marken...det var en lågt flygande häst! Tror att jag sa "Shit" ganska så många gånger..! Men efter hand så lugna herren sig och vi fick säkert ett par rundor i ren

trav utan några "luftiga hopp".


Red Distinton sist och fastän han är pigg som sjutton så höll han iallafall hovarna någorlunda på marken!


Hade egentligen lite fler planer med några av unghästarna men orken tog slut och kylan gjorde sig väl påmind!

Det kommer väl en dag imorgon med och kanske det inte är så kallt då..!


Nedan den "överpigga" herren Leal"

Av Marie Anderberg - 10 februari 2009 20:43

Efter gårdagens aktivitet i kylan beløna jag mig själv med lite inne arbete i stallet idag..Allt vatten i stallet har gett upp i takt som graderna kryper neråt på termometern och har då förvandlats till is.  Men till min stora lycka har det nu kommit in värmefläktar i stallet! Och det är trevligt!


Så efter allt det dagliga jobbet med mockning,foring,in och ut släpp av hingstar i rasthagarna så blev det tid för "stallmys". Alla hingstarna plus Curazon blev ryktade,putsade,kammat ut långa manar och oljat hovar på!

Med lite musik på radioen så tycker jag att det är ett jätte mysigt jobb,att gå från box till box och umgås med hästarna.

Och det är väldans populärt,alla gossarna visar sig från sin bästa sida och jag tror faktist att dom njuter av att bli ompysslade!


Hela vårt lösdrifts gäng har haft en väldigt spännande dag! Våra litauiska arbetare har tillbringat dagen med att lasta ut vedsäckar och lastat dom i en hästtransport. Detta skedde i hästarnas hage,och det finns inget som kan vara så nyfikna som ett gäng unghästar..! Och många av dom som helt plötsligt inget hellre ville än att gå in i en hästtransport! Zorro,som i sig själv är ganska så stor, lyckades att i ett obevakat ögonblick klämma in sig själv bland en massa vedsäckar i transporten...våra stackars arbetare kom och fråga mig om jag kunde få ut hästen därifrån,dom hade försökt men Zorro vägra gå ut! Men med lite mild övertalning gick det också bra.


Ovan en bild på Dora,den mest ambitösa häst jag vet.

Av Marie Anderberg - 9 februari 2009 19:11

Efter att haft hela helgen fri så mötte jag måndags morgonen full laddad och med stor artade planer! Här skulle sättas fart..inte ens termometerns hotfulla 23 minus grader blev någon riktig bromskloss...här skulle det ridas!


Först ut var Curazon,en snart 4-årig valack som vilat sen i början på hösten,men det gick himla bra! Först lite longering...och sen kravlade jag mig upp och skrittade runt i snödrivorna..Inga problem där inte,det ska bli skoj att börja jobba ordentligt med honom igen! Mina flickor Dora och Sassi

skötte sig också  bra fast dom är väldigt olika att jobba med. Dora,ambitös och tar allt så himla allvarligt jämfört med Sassi som gärna skämtar till det och alltid är på ett strålande humör!


Vid lunchtid var mina fingrar lila,näsan illröd och fötterna saknade all form av känsel. Kände mig jätte beredd att gå inomhus och dricka varm choklad och försöka att tina en smula,men då kom vår veterinär så det var bara att glömma..

Det skulle vaccineras,tas prover och lite annat smått och gott.Klockan skenade iväg och vips var den mycket..Hade ju tänkt att skritta Distinton lite försiktigt också med tanke på att det blev så tokigt i fredags med honom!

Distinton hade som tur var inga men alls utan var fruktansvärt pigg och planen att bara skritta sprack väldigt fort...men kul hade vi!

Tilda kom ut med kameran och fick lite fina bilder!

Men när jag äntligen kom in klockan halv 6 var hela jag så stelfrusen att det är tveksamt om jag tinar upp innan våren kommer!

Här är så kallt!!!

Av Marie Anderberg - 8 februari 2009 10:24

Jag har av min underbara family blivit tilldelad en "frihelg" och har blivit förbjuden att hoppa runt bland hästarna...Så igår tillbringa jag dagen med att vila och sova,om vartannat,medan snön vräkte ner utanför fönstret!


Idag är det dessutom morsdag i Norge så det blev kaffe på sängen...och en skadad Kamikaze pilot! Ivan och Tilda var ute och serverade stallhästarna frukost då dom hitta en av piloterna skadad inne i boxen hos Gepeto! Tilda kom springande med den omtöcknade hönan i famnen upp till min säng,och var djupt oroad! Det är inte alla som får en höna i sängen...

Nåväl,ner med den lilla piloten i köket,där vi kunde konstatera att hon hade några sår och var ganska så blöt.På med sårspray men Tilda var orolig över att fjädrarna var så blöta,i -13 grader var hon bekymrad att hela piloten skulle frysa till is..! Det bästa jag kunde komma på var hårfönen!  Så försiktigt vi kunde blåste vi fjädrarna torra,och nu får vi bara hoppas på det bästa!


Det börjar att dra ihop sig till lamningstid och det är något jag verkligen glädjer mig till! Jag är överdrivet förtjust i lamm! Några av dom mest förtjusande varelser som finns! Jag har min lilla hobby med 10 stycken får som väntar lamm nu i februari! En av mina allra trognaste vänner här på gården var ett får som hette "Kelly". Hon var med mig jämt,konstant 2 meter bakom mig vad jag än hitta på. När jag gick in la hon sig på trappan utanför dörren och vänta på att jag skulle komma ut igen! Jag fick henne som ett litet flasklamm och någon så hängiven kamrat har jag sällan skådat!

Till min stora sorg dog hon efter en kort tids sjukdom i höstas...


En annan liten figur jag tog hand om i somras är "Kalvin"! En liten kalv som hittades liggande brevid sin döda mamma...mitt hjärta smälte och Kalvin

fick komma hit. Idag så har han blivit en ganska så rejäl kille som har en box brevid hingsten Codicioso.Dom två har faktist blivit riktigt goda vänner,och ofta hittar jag hingsten när han står och hänger med huvudet inne hos kalven!

Vänskap kan verkligen blomma upp där man minst anar det!

Skapa flashcards