Alla inlägg under mars 2009

Av Marie Anderberg - 21 mars 2009 16:31

Damen som var och kika på Corazon har bestämt sig för att hon vill köpa honom. Jag kan bara gratulera Irene till en supertrevlig häst och gratulera Corazon till en alldeles "egen tant"!! Det tror jag att han kommer att uppskatta till fullo...mig får han dela med så väldigt många andra! Dock ska stanna kvar här en tid för att utbildas lite till och det är något som jag väldigt gärna gör... Igår jobba han lite på ridbanan och skritta en liten tur på asfalten. Ita och sassi jobba oxå på ridbanan,alla var duktiga.


Däremot blev jag och Distinton ovänner igår...skulle rida honom lite på ridbanan och samtidigt kom grann tjejerna ner med sina hästar och skulle träna lite. Detta tyckte distinton blev väldigt häftigt och gjorde allt för att imponera på dom andra hästarna..! En liten stund kunde jag fölåta honom men när han skulle börja visa dom andra att han minsann kunde göra fantastiska språng upp i luften så fick jag nog och blev helt enkelt jättearg...Det händer inte så ofta och Distinton som egentligen inte är någon tuffing tyckte att allt blev jätte hemskt och att hans "tant" var mer än lovligt elak! Förkrossad skritta han hemåt med hängande huvud...


Men idag har vi blivit vänner igen! Tog en stillsam liten tur med honom i solen och jag tror jag är förlåten..!


Matilda hängde med mig på en utetur idag,jag red Corazon och Tilda red Sassi. Hästarna uppförde sig exemplariskt och alla fyra tyckte nog att iden var toppen!


Leal tog jag med mig ner på ridbanan idag och där förvandlades han till Mr Viktig! Han tyckte helt enkelt att det var jättekul och sånt smittar av sig...Vi sken ikapp tror jag. Han måste också komma med på min ridlista mycket oftare har jag bestämt mig för! Tur att vi får fler och fler ljusa timmar på dygnet! Dom behövs känns det som!


Nedan,Smulan. Ett 3-årigt PRE sto som ska ridas in i sommar

Av Marie Anderberg - 19 mars 2009 23:17

Det verkar som att våren äntligen har kommit även till Sibirien!! Strålande sol och och plusgrader idag också,härligt!


Ägnade förmiddagen åt staketen runt hingstarnas hagar,nu jäklar är där ström!! Jag vet...fick ett par stötar och kan bara konstatera att om jag hade varit häst så hade jag garanterat varit den mest lättstängslade hästen i hela bygden!! Tycker att det är förfärligt att få stötar!!!


Tog med mig en ryktskrapa och en borste bak till lösdrifts gänget och tänkte jag skulle hjälpa dom en bit på vägen med att bli av med vinterpälsarna. För du milde att dessa hästar tappar päls...i massor!! Det stod som ett moln med häst hår i deras hage! Nu pratar vi inte lite vinterpäls...våra hästar har liknat isbjörnar i vinter. Stod och tänkte för mig själv att hade jag hittat någon som ville köpa hästhår så hade jag varit en förmögen kvinna!


Det var bara Ita som blev riden idag,dom andra fick sig en vilodag i soliga hagar. Eller kanske det var jag som behövde en vilodag?

Tog med mig lilla Ita ner på min "riktiga" ridbana som sakta men säkert börjar att bli isfri (som sagt börjar) och skritta och trava lite försiktigt med henne. Det gick helt fint,inga bekymmer där inte. Ita är en väldigt energisk häst som är skoj att jobba med.


Mitt största bekymmer för tillfället är mina lamm..var är dom? Eller det var en ganska så dum fråga,jag vet var dom är,det syns på mina fårs jätte magar. Men varför i hela fridens namn kommer dom inte ut till denna världen? Har trott hur många mornar som helst att nu har jag säkert fått lamm,men ack nej! Det påminner mig om att våren och försommaren är en evig väntan....både på lamm och lite senare fölen!! Brukar vara samma visa med fölen,man väntar och väntar!! Men det är härliga tider!!


Nedan,Ita i somras med sitt föl

Av Marie Anderberg - 18 mars 2009 20:17

Har hunnit med massor idag,kanske inte allt som jag tänkt,men iallafall...! Morten fick röjt min "riktiga" ridbana från det mesta av snön och den borde kunna bli ordentligt ridbar inom en inte alltför lång tid. Skönt!!


Idag var den lite is sörjig men lite skritt o lugn trav funka bra. Sassi först ut.

Hon tyckte att detta "nya" ställe var så spännande att hon faktist glömde helt bort att busa! Himla bra! Vi klara faktist av en ganska så behärskad trav idag i fin form.

Corazon var som vanligt snäll och arbetsvillig,skritta och trava han lite på stora volter,han börjar också att gå i rätt form.

Distinton som har isbroddar och klarar underlaget bra fick jobba på lite mer. Han tycker nog att det är skönt att komma igång i arbete igen,trivs bäst då! Är super positiv och så läcker att rida nu...!

Hade planen att rida Ita också men det hanns inte med..Hon får stå överst på listan till imorgon!


En del besök har vi också haft idag,alltid trevligt!

Två tjejer kika på Gepeto och våra 2 små huliganer till hingst åringar. För att riktigt visa vilken action vi kan ha här ibland så passa Lucifer och Gepeto på att dra igenom staketet! Det ligger för mycket snö runt el trådarna fortfarande och strömmen är inte på topp. Hästarna lär sig snabbt!! Jag önska verkligen att jag haft en anställd till att bara sköta staket,men Morten har slått dövörat till....Får ut med en skyffel imorgon då...!


Romero fick sitt första dam besök för i år. Och vilken dam! En i mina ögon (och Romeros) fantastiskt snygg Friser dam. ¨Dock så vill hon inte  bli betäckt riktigt ännu,så vi får prova på fredag igen. Skulle tro att det blir en häftig korsning!


Tredje besöket var av en dam som var intresserad av Corazon och han tycker alltid att det är mysigt med lite extra uppmärksamhet! Såg mest nöjd ut när jag plocka fram sadeln för andra gången idag och uppförde sig efter alla konstens regler. Tyckte att både häst och dam såg förnöjda ut efter en liten tur på vår uppfarts väg som faktist är is/snö fri!!


Efter alla ridturer och besök idag så fick jag en mindre chock när jag kom in i stallet...det hade minsann inte mockat sig själv idag heller!!! Nåväl,fram med rullebör och grep... Kanske har jag bättre tur imorgon???

Nedan,skit snygg Friser dam till Romero

Av Marie Anderberg - 17 mars 2009 17:56

Jag har ett nytt "huligan gäng"! Miguels mamma Dora har ju rest iväg och Miguel har fått komma in i stallet och bli boxhäst. Nu var det inget han var jätte imponerad över och sen sakna han sin mamma något alldeles förfärligt! Från att ha varit en stor käck kille så förvandlades han till en väldigt liten ledsen gosse... Jag fick rått bot på det genom att flytta in hans jämngamla halvbror Miljonen i samma box som Miguel och oj vilket litet huligan gäng det blev! Nu har vi två rasthagar som det går mer än lovligt vilt till..men det är ganska så skoj att stå och kika på dom!!


Ny häst på ridlistan idag,Ita var den som fick ta Doras plats. Jag red henne en del i höstas och det är också en energisk liten PRE dam. Hon är inte så stor men smidig som en gasell...jag vet! Hon är den enda av dom som jag har ridit in här som har fått mig att tugga grus...! Det har dock bara hänt en gång,men då var vi lika förvånade båda två..! Jag longera henne lite innan jag satt upp (för säkerhets skull) men hon var hur snäll som helst! Det blev lite skritt idag bara,men hon var  positiv till att bli ridhäst på nytt. Ska bli jätteskoj att få igång henne igen.


Sassi fick sig en liten lektion,det var några dagar sen sist och hon var pigg som tusan igen. Det är lite halt på ridbanan nu och jag tycker att det är så där med lite alltför pigga unghästar i kombination med dåliga underlag. Känns som att vardagen blir lite väl spännande då!


Corazon blev tredje hästen idag men han red jag bara lite i skritt i en rasthage. Ville inte ut på fler¨"äventyr" med hästar som halkar rundor...


Morten har lovat att göra min riktiga grusade ridbana snöfri och förhoppningsvis ridbar igen. Det är ju faktist töväder varje dag nu!!

Nu börjar jag att se ljust på "ridlivet" igen!


Nedan,mina nya huliganer och jag o Corazon

Av Marie Anderberg - 16 mars 2009 19:50

Hela dagen idag har ägnats åt häst hovar,i mängder! Efter en fantastisk insats från alla inblandade så är nu 32 hästar ny verkade eller ny skodda! Det var så många hästar att ibland beskyllde Terje,min hovslagare, mig för att komma dragande med samma häst 2 gånger. Så var dock inte fallet...jag prickade noggrant av på min lista..!


Jag kan lova att det bär respekt med sig,och framåt 6 tiden på kvällen var "personalen" ganska så slutkörd!! I natt kommer jag säkerligen att drömma om häst hovar...! Med så många unghästar som finns här så att är det klart att det ska ganska så mycket till för att alla ska sköta sig helt exemplariskt på en och samma dag. Men av någon märklig anledning så brukar det bli så att dom som jag är lite extra spända på står som små lamm och lyfter snällt på sina fötter medan dom halvsover,och tvärtom. Dom som alltid uppför sig prickfritt när jag tränar dom börjar helt plötsligt att ifrågasätta hela grejen!

Hm,märkliga saker det där!!!


Jag och min hovslagare och hans lärling Robert kom iallafall överens om att efter en sådan insats som idag så ska vi belöna oss själva med att dricka Portvin tillsammans en kväll!


För att göra denna dagen ännu lite mera stressig så passade får klipparen på att komma och fick klippt ullen av dom får som inte ska ha lamm! Skönt att det också blev gjort men jag känner nu att hade alla dagar varit som idag så vet i sjutton om jag inte valt att bara ha ett akvarium med någon guldfisk istället!!!


Allt det vanliga med mockning och foring blev naturligtvis också gjort men ingen ridning idag. Får ta nya tag imorgon!


Nedan,föl sen i somras

Av Marie Anderberg - 15 mars 2009 20:13

Fullt ös...! Idag är det söndag men klockan 6 på morgonen stod jag sömning i stallet och försökte att förvandla en smutsig isbjörn till en respektabel utställnings häst! Det kändes som ett jobb som var mot alla odds och dömt att misslyckas..! Estrella skulle åka iväg och bli avelsvärderad av spanska domare och med tanke på att min frisering av henne var ganska så misslyckad så borde hon i det minsta vara ren..!

Dom sista dagarna har jag varit på resande fot och inte hunnit med denna lilla detalj. Resan till skåne med Dora och Zorro gick helt fint,båda uppförde sig som resvana tävlingshästar och var helt coola trots att det är ett antal timmar i transporten. Skönt det!


Morten ville kika på lite fastigheter i skåne så allt tog lite tid och jag var inte i Norge förrän

 sen lördag kväll. Därför denna ojämna kamp med Estrellas päls! Iallafall blev hon godkänd för avel och fick en del beröm. Dock stannade jag hemma och vinkade av morten som fixa det hela fint!


Jag satte istället igång med uppgiften att lyfta häst hovar...i mängder och massor! Vår hovslagare kommer imorgon och med hjälp av sin lärling ska alla våra hästar fått fixat sina hovar. Det kan vara lite bra att ge alla unghästarna en liten påminnelse om det här med att stå på tre ben! Solen sken och fåglarna kvittra så uppgiften var inte så illa alls!


Corazon fick sig en liten stund på lilla ridbanan också och det skötte han fint. Underlaget är tyvärr på väg att ge sig nu när det töar,så det fick bli mest skritt. Det var trots allt en fördel när det var smällkallt,och det var att underlaget att rida på var stabilt...men jag önskar inte tillbaka kylan!


Solen och fåglarna fortsatte att kvittra så jag pasade på att ta en liten "söndags" tur med Distinton vilket han uppskattade till fullo och var bara så där underbar att rida...Det är då man får passa på att njuta av sitt jobb,i värmande vår sol på en dansande spansk hingst...kan det bli bättre..??


nedan,Distinton

Av Marie Anderberg - 11 mars 2009 22:25

Inte så mycket ridning idag som jag tänkt mig...men har hunnit med en massa annat..!

Tillbaka till ridningen så blev det bara Corazon som hanns med. Det var så fint väder och Morten var hemma så jag bad honom komma och ta några bilder. Nu tyckte inte Morten att det var så jättekul att vara fotograf mer än typ 2 min,men det jag gjorde (red) såg mycket skojigare ut..! -Vi bytar,sa han. Ok,upp med mannen på en något förvånad Corazon och iväg bar det..! Men dom var duktiga bägge två...det gick bara lite fortare än när jag rider..!


Vår veterinär kom och skulle vaccinera mina får och han fråga så snällt om jag kunde ställa upp med några hästar till ett forsknings projekt angående resistens mot pencillin. Ok sa jag,men jag glömde att fråga mina utvalda hästar...Det visa sig att dom inte alls var lika positiva till forskning som jag..

Grejen gick ut på att ta ett prov från näsan,med en väldigt lång pinne med bomullstopp på...Det var inte populärt alls kan jag berätta!!! Nåväl,proverna blev tagna till slut..


Vi fick besök idag av två tjejer  som ville titta på hingstarna. Romero kopplade på charmen och visade sig från sin bästa sida och som belöning för det blir det lite betäckningar. Lite spännande faktist,för tjejerna har Friser ston,och det kan jag tänka mig blir en häftig blandning! Warlander kallas det visst.


Imorgon så reser Dora och Zorro till Sara i skåne för försäljning,det är alltid lite vemodigt..! Men dom kommer säkert att göra sina nya ägare lyckliga,bägge två!! Och jag får tid att ta tag i nya projekt,Doras ridplats kommer att ersättas av Ita,ett annat PRE sto. Hon är inriden,men ska igång. Det blir skoj,gäller att se framåt!


Nedan,Corazon lite stillsamt med mig och med mer fart med Morten

Av Marie Anderberg - 10 mars 2009 18:51

Idag har det egentligen varit en riktig kalas dag tillsammans med hästarna! Allting har bara flytit på utan klabb eller problem någonstans! Sådana dagar behövs,och det är dom som gör att man strävar vidare...


Rid hästarna idag tror jag hade en inbördes tävlan om vem som kunde sköta sig bäst,kändes så iallafall... Dora förvandlades till en gunghäst i galoppen,det var bara att sitta att njuta! Dock är hon lite tveksam över underlaget och saktar självmant ner innan vi kommer till en kurva,trippar sig försiktigt igenom den och sätter fart igen.. Hon är så söt!


Sassi försökte verlkigen att bruka allvar...var stundtals riktigt koncentrerad och inte ett enda litet pip eller skutt idag! Det går framåt även med den lilla yrhättan!


Corazon känns stadig och fin,han ger en riktigt bra känsla att sitta på. Och efter gårdagens äventyr med flocken i vild galopp så tror jag att nästinpå vad som helst kan hända,han lyssnar på mig. För den skull är han både pigg och glad! Det är en kille som jag tycker allt mer om!!


Distinton var som en dröm idag,har lugnat ner sig en smula och börjar att överge ångloks fasonerna. Lyssnade fint både framåt och bakåt och mjuk som en gummiboll..! Härligt!


Vid inspektionen av lösdrifts hästarna hittade jag ett litet sår på Milanos (PRE föl sen i somras) bakben och hon fick komma in och bli ompysslad. Hon är en riktig liten "senorita" så söt och mild! Och typen som genast tyckte vansinnigt synd om sig själv när jag tvätta och smörjde hennes sår...från att ha stått och gått helt normalt,så blev hon stående på 3 (!) ben när jag var färdig med henne... Och så blev hon stående så länge jag kolla...för att suckande sätta ner sitt "onda" ben när jag vände ryggen till!!


Nedan,Milano som liten och Distinton och jag

Ovido - Quiz & Flashcards