Alla inlägg under mars 2009

Av Marie Anderberg - 9 mars 2009 17:49

Ibland får jag frågan vilken som är min favorit häst här på stuteriet. Jag kan bara säga att där är jag mer än lovligt ombytlig...helt beroende på dagsformen och vad som händer i olika situationer! Idag kan jag iallafall ge ett solklart svar,Corazon är den absoluta favoriten idag!


Tog med honom ner till min lilla plogade ridbana (fast där är bra med snö igen efter helgens väder) och skulle rida ett litet lugnt pass där. Lilla ridbanan ligger granne med vägen och även granne med lösdrifts hästarnas hage,men det har inte varit något problem. Men idag när jag lite stillsamt skritta runt på Corazon var det som fan själv flög i hela flocken med lösdriftshästar! I full fart kom hela jätte gänget stormande genom snön och det är en ganska så imponerande syn med ca 25 hästar i full galopp!! Kursen var rakt mot mig och den stackars unghästen jag satt på...! Det välbekanta SHIT OCKSÅ började att poppa upp i min hjärna!! Såg för mitt inre hur Corazon tänkte hänga på gänget,ok på andra sidan staketet men det kändes som klen tröst...! Corazon började att dansa i sidled men ställde till min stora lycka faktist frågan om vi skulle hänga på...och när jag sa nej så lyssna han jättefint och stannade snällt kvar när gänget passerade med snön sprutande om hovarna! Fin fina hästen, så tacksam jag var!!! Absolut dagens favorit!


Dora och Sassi fick också var sitt ridpass idag,helt utan dramatik! Men det märks på dom att det är mer snö att kliva runt i och allra helst Sassi lugnar ner sig en smula när det blir tyngre underlag. Men det gör absolut inget!!


På söndag ska vi resa iväg med Estrella,ett 4 års sto och få henne avelsvärderad av spanska domare. Tänkte hon skulle bli fin a la spanskt vis och skulle klippa ner manenoch svansen på henne...fram med klipp maskinen och drog igång med självförtoendet på topp...tyvärr så sjönk modet efterhand som klippningen börja bli färdig...det blev inte riktigt som  jag tänkt mig,..alls! Men svansen blev bra...eller iallafall bättre..! Hoppas att domaren mest tittar på bakdelen och inte så mycket där manen skulle varit!!!


Nedan,Estrella i somras

Av Marie Anderberg - 8 mars 2009 18:44

Denna helgen kan jag kvickt och lätt sammanfatta i ett ord,DEPRIMERAD!

Massor med planer...ridlistor klara...entusiastisk som få...våren på gång...,trodde jag! Det har snöat,snöat och efter det så kom det minsann lite snö..! Enda skillnaden har varit att lördag kom snön uppifrån och idag har den mer kommit från sidan! Att tro att våren var i antågande i Sibirien var som att tro på jule nissen..!


Försökte faktist att rycka upp mig själv idag och sadlade Corazon,lindade in mig i en jättelik halsduk och skulle  iallafall rida lite...Det slutade med att den annars så ambitösa ung hästen bara snodde rumpan mot vinden och all snön. Då gav jag upp...varför bråka med honom,när jag tyckte att det var lika hemskt som han? In med hästen i stallet igen och deppa vidare..!


Och staketet...måste börja att gräva fram det igen...! Morten som är optimisten här i huset hojtade i föbigående -vattnet har iallafall inte frusit än!!! Så det är ju bra....


Har inte vågat att kolla vädret för imorgon...men får väl hoppas på bättring då! Känns som att jag liksom ligger lite efter schemat och planen!

Allt det vanliga har trots min lilla depression blivit gjort,mockning o foring och tillsyn både här och var och överallt. Romero,som är lika lite glad i detta vädret som jag hade dock önskat att jag inte var så energisk med att släppa ut honom i rasthagen!

nedan Lucifer o Distinton

Av Marie Anderberg - 6 mars 2009 20:40

Lite annorlunda dag idag. Efter att både jag och hästarna fått frukost så åkte jag iväg och undervisa lite.  Det är något jag tycker är både skoj och inspirerande som omväxling! Det blir inte så mycket av det när vintern härjar som värst,men annars är det något jag gör ett par gånger i veckan. Kul att komma igång igen!

Hade egentligen tänkt att rida själv på eftermiddagen men min lilla ridbanas underlag är inget att ropa hurra över just nu precis. Den var ingen hit igår och med fortsatt tö och regn hade den inte blivit bättre...

Så istället för att halka rundor med hästarna hjälpte jag Morten med en del kontors arbete,och det var inte kul alls... Fastän jag är ganska så snabb på att gnälla om vädret så trivs jag trots allt bäst med ute jobb...Det är väl mänskligheten i ett nötskal...aldrig riktigt nöjd!


Tänkte jag skulle berätta lite mer om häst livet i Argentina. Jag gjorde ett litet studiebesök på ett statligt stuteri som drevs av den argentinska militären. Fick tag på en engelsk talande guide där så det var väldigt intressant! Och det var inget litet ställe direkt...stuteriet huserade 900 hästar! Dom hade stallplatser för ett hundratal,resten var betes djur året runt! Och vilkna beteshagar,enorma område! Kan tänka mig att de hästarna hade ett mycket behagligt "hästliv" på den enorma pampasen!


Syftet med stuteriet var att föda upp hästar till armen samt polo hästar (som är en stor sport i Argentina). En gång om året höll dom en auktion och sålde då av 8-10 hästar till privat personer,resten behölls i statlig ägo! Jag är inget matte geni,men efter ett snabbt överslag kom jag fram till att staten måste äga massor med hästar...Det föddes ca 250 föl per år!


Polo hästarna var av den inhemska rasen criollo korsade med fullblod och resten av uppfödningen baserade sig på hingstar importerade från Tyskland och Frankrike.

Det är ganska otroligt vad man kan hitta ute på pampasen!


nedan bilder på betes hästarna från det statliga stuteriet.


Av Marie Anderberg - 5 mars 2009 22:29

Höga ambitioner idag,och kom nästan i mål...det är alltid det där med nästan...! tillsammans med morgon kaffet gör jag upp en plan med vad som ska göras och bör hinnas med under dagen...men det är ytterst få dagar som planen håller hela vägen! Vet inte om det är jag som är en obotlig tids optimist eller om klockan snurrar fortare just här än på andra ställen!


Skulle rida 5 hästar och tömköra 1 enligt dags planen och det sluta med 4...


Corazon var först ut. Underlaget på min lilla plogade ridbana börjar att bli så där,en salig sörja av vatten och snö och det inbjuder inte direkt till någon större fart träning. Så Corazon fick träna på att "skritt,trav,halt,skritt..osv och lite stora 8 volter och bågar i skritt.Allt gick väldigt bra,trots att det är mer än 10 dagar sen jag satt på han sist. Han är en klippa!

Dora gjorde som alltid sitt allra bästa och jobbar på som en liten symaskin! Men hon var nog lite ängslig över underlaget och var väldigt försiktig när vi skulle svänga. Det är säkerhets tänkande det!

Sassi däremot tänkte inte mycket på det här med säkerhet inte...Rid passet var fullt av små pip ljud och små skutt både till höger och vänster...Maken till lycklig häst får man leta efter..! När jag skritta av henne precis utmed vägen kom skol bussen farande och hon rörde inte en min. Kan nog sätta in henne i kategorin trafiksäker!


Distinton fick också ta sig en liten tur på eftermiddagen. Han är broddskodd runt om och brydde sig inte alls om underlaget utan klev på som bara sjutton! Han är inte så stor men har ganska så stora rörelser och när han tänder till så kliver han verkligen iväg! Fick tränat på halvhalter med honom,i massor, så att det är jag som "kör" och inte bara åker med honom!

Nöjda var vi alla fall bägge två! Det är en häst som det kan vara ett rent nöje att rida!


Veterinären var inom och checka Micki,tummen upp där! över all förväntan var hans kommentar!


Sen allt det vanliga...mockning,foring and so on... Spanska kurs på kvällen (snacka om att jag är motiverad) och denna dagen tog slut!

Nästan i mål!!!


Nedan,Sassi,Corazon och Gepeto

Av Marie Anderberg - 4 mars 2009 18:00

Kylan i Sibirien har lämnat oss,iallafall för tillfället,och det töar!!! Ok,1 m snö försvinner inte på en kaffe rast,men nu finns det hopp om bättre tider!!!


Idag har varit lite av en rote dag med hingstarna och deras förbaskade elstaket. Tror faktist att jag kunnat anställa någon på halvtid till att laga staket..! Nu är jag jätte bestämd,här krävs det något bättre än eltråd...!

Och tydligen är det inte trästaket...!


 

Lucifer och c/o startade åter igen dagen med att smälla en tråd (SUCK) och jag fick nog! Det som händer är att dom leker hej vilt och vips så är det en som blir trängd mot linan,eller så är det bromsspår rätt igenom..! Jag flyttade hela gänget till den hagen som har trästaket runt om,fastän jag egentligen tycker att den är för liten för deras lekar...och då helt plötsligt förvandlas dessa lek sugna huliganer till ett gäng med hungriga bävrar istället..!! På en snygg och prydlig rad stod dom tre och tuggade så att flisorna rök om trästaketet! Inte en liten stund inte...nej då,vi pratar timmar..!!!! Ge dom ett par dagar och det staketet kommer att vara förvandlat till träflis!!!


Och när jag fick flyttat dom så fick jag naturligtvis möblera runt på dom andra hingstarna också... Våra två svarta hingstar,Leal och Romero blev plötsligt nya grannar och dom är milt sagt väldigt intresserade av varandra.

Hoppas dom förlikar sig och det går bra!


Sassi var den enda jag hann med att rida idag,men å andra sidan så skötte hon sig utmärkt. Lika pigg och glad som vanligt! Jag hoppas verkligen att underlaget håller för min ridlista blir ganska lång imorgon...!


Nedan,Romero och Leal är nya grannar.

Av Marie Anderberg - 3 mars 2009 20:07

Efter 1 1/2 dygns resa så gjorde jag en icke genomtänkt entre i Sibirien igen...i sandaler utan strumpor! Det är till att förtränga klimatet hemma..!


Allt stod bra till här med alla djur av olika slag,tydligvis så rasar inte världen ihopa för att jag tar semester,jätteskönt!

Idag blev den stora inspektions dagen,av hela gänget...alltifrån hingstarna till hönsen...och det var tummen upp överallt! Mina vikarier har gjort ett toppen jobb (Ivan,Tilda och Anton)!

Mickis hemska sår har läkt jättefint på tiden jag varit borta och han behöver inte längre sitt jätte bandage. Han och mamma Alfie får flytta tillbaka till flocken imorgon tror jag.


Igår hade dock Ivan och Tilda haft en mindre trevlig upplevelse. Våra hingstar går allihopa i rasthagar med "dubbla" elstaket,med tanke på att hingstarna inte ska komma in ivarandras hagar om det smäller en tråd. Här tänker vi säkerhet trodde jag...Fast igår hitta ivan Romero inne i små huliganernas (Lucifer,Gepeto o Corazon) rastgård,och då var det lite action! Romero är egentligen en väldigt trevlig och sansad herre,ingen slagskämpe direkt. Problemet var snarare tvärt emot..,Romerro tyckte att Lucifer var jätte fin och ville inget hellre än att betäcka honom...till Lucifers stora fasa..!

Ivan och Tilda fick iallafall "räddat" den stackars Lucifer som inte uppskatta uppvaktningen alls och fick in alla hingstarna i stallet innan någon blev skadad..Tur det! Funderar nu allvarligt på att sätta upp trästaket i alla hingstarnas rastgårdar!


Om det är någon som undrar om "Stridsvagnen" fick plats i mitt bagage så fick han inte det...Jag blev väldigt förtjust i den lilla hästen,och jag tror faktist att det var ömsesidigt men jag undrar om han hade blivit så imponerad över det sibiriska klimatet och våran brist på de jättelika grässlätter som hittils varit hans hem..! Men jag har vänt på problemet och känner nu att jag har tidernas anledning att återvända till mitt paradis Ave Maria! Måste ju kolla hur "min" lilla häst har det..!!! Och desto kallare och snöigare här blir,desto mer kallar plikten att kolla till Stridsvagnen....LISTIGA LILLA JAG...!!!!


Nedan,lite bilder från Ave Marias hästar.Fuxen är "Stridsvagnen"

Skapa flashcards