Alla inlägg under april 2009

Av Marie Anderberg - 13 april 2009 14:17

Slutet på påsken..och ska jag vara helt ärlig ska det bli skönt med vardag imorgon igen...Någon fjällstur blev det nu inte för mig...jag backade ur och hänvisade till att jag var djurpassare. Lite fegt kanske,men jag har alla armar och ben hela iallafall!!

Några stordåd har det inte blivit utfört här hemma iheller med ridning och träning av unga hästar,men jag har fått läst en hel bok!!!! Ibland är jag faktist glad över att jag kan koppla av,det är inte min starka sida annars!


En häst om dagen har jag ridit och det har växlat mellan Leal och Distinton. Eftersom hingstarna fortfarande har begränsad utegång i sina vatten pölar till rasthagar så har jag prioriterat att dom fått röra lite extra på sig genom ridningen.

Romero tog jag med mig ner på ridbanan och släppte lös där och han bjöd verkligen på en flott uppvisning! Härligt att se honom nästinpå ohalt. När vi köpte honom hade han en stor hovskada som sakta men säkert vår hovslagare gjort underverk med. Röntgen visar att allt är fint inuti hoven så nu är hoppet gott att han ska bli helt bra!! Vilken ridhäst han kommer till att bli...! Jag längtar!!! Det gäller bara att ha tålamod!


Vårt dambesök reste hem igår så nu håller vi tummarna att hon är dräktig. Ska bli spännande att se dessa Warlander avkommor!


En gammal bekantskap till mig kommer hit om några veckor och det ser jag också väldigt framemot! Det är en stor Oldenburgare dam som jag fick hit ett par månader ï höstas på tillridning. Hon hade blivit lite skeptisk till det här med sadel och ryttare och var en jäkel på att bocka. Första gången jag la sadel på henne minns jag att jag tänkte,måste se över min liv försäkring...,hon var lätt "explosiv". Men det hela sluta med att hon och jag blev väldigt goda vänner och hon gjorde aldrig något dumt mot mig,tvärtom var hon otroligt arbetsvillig och det var en glädje att arbeta med henne!

Hon ska stanna här i en månads tid denna gången och jag glädjer mig...


Nedan,Romero på lös på ridbanan

Av Marie Anderberg - 10 april 2009 18:39

Så var det påsk,med allt vad det innebär... Massor med ägg ska ätas,(ja mina hönor har några tuffa dagar framför sig),man ska hinna med att vara social och dricka kaffe både här och där,helst hinna att bara vila och göra så lite som möjligt,plus då naturligtvis göra allt det vanliga och sköta om alla djuren... Detta är absolut ingen lätt kombination!!!! Jag kan tycka att det är riktigt besvärligt med sådana här högtider!!


Så har Morten fått den heltokiga iden att vi ska dra till fjälls under lördag och söndag. Jag,en stackars skåning som tycker att hallandsåsen är att likna med Mount Everest och har överhuvudtaget inga skidkunskaper alls... Jag blir jätte nervös...sunda förnuftet säger mig att här finns det alla möjligheter att knäcka ett ben eller två! Vi låter Tea dra på dig så går det fint,säger Morten. Det gör mig inte lugnare kan jag meddela. Tea är Mortens setter och enligt min teori det snabbaste djuret i Sibirien... Jag tror nog att jag inte är hjälpt av detta blir ett höghastighets projekt...Hm,får nog fundera lite till på detta...


Distinton har jag ridit i dag och det gick som tåget! Vi jobbar på med galopp arbetet och det går stadigt framåt. galoppen blir mer och mer kontrollerbar,både framåt och bakåt och åt sidan. Morten sadlade upp Leal med en chilensk sadel vi köpte i Argentina och gav sig ut på en liten tur. Lite bus blev det altt från Leals sida men Morten är inte den som tar illa upp så alla var nöjda när dom kom hem igen.


Inte fler hästar ridna idag,det är ju trots allt långfredag...men lite pyssel med både lösdrifts hästarna i solen och naturligtvis mina lamm har jag kostat på mig. Får väl se om det blir fjället imorgon....

GLAD PÅSK!!!


Nedan,Romero

Av Marie Anderberg - 9 april 2009 11:19

Det visade sig att trots jag var väldigt skeptisk huruvida mina får skulle spricka eller få sina lamm den naturliga vägen så följde dom faktist naturlagarna i år med...På mindre än ett dygn så har jag hjälpt 5 nya lamm till världen...Allt har gått bra,alla är stora och friska,men min sov tid försvann i princip helt...Och som avslutning på det hela var vi bortbjudna på middag igår kväll och det blev sent. Summan av det hela är att jag är rätt så sliten...Idag får det nog bli lite av en vilodag!


 Igår så regnade det en hel del och det tillsammans med smältande snö har gjort att hingstarnas rasthagar står i princip under vatten...Jag använder mig nu bara de två rasthagar som det är "minst" vatten i och hingstarna får gå ut i skift. Det är ganska så opopulärt bland våra herrar,men jag tror det är det bästa jag kan göra så länge.


Leal var den enda som blev riden igår och han var pigg som tusan och jag tror att det tog minst 10 min innan vi hittade en "normal" trav. Men efterhand som överskotts energin försvann så jobbade han på lysande!


Vår Friser dam som bor här har verkligen fått smak på det här med herrar...och står och gnäggar längtansfullt efter Romero och är fortfarande i full brunst! Hon gnäggar och alla hingstarna svarar...lite av en orkester! Men det är klart,det ska ju märkas att det är vår!!!


Nedan,Sassi och Matilda.Lika lyckliga båda två!

Av Marie Anderberg - 7 april 2009 20:53

Regn i sikte...blött och lerigt är det redan på grund av all snö smältning fastän vi haft mycket fint väder i det siste. Herregud,vad ska då inte lite regn göra? Det blir nog till att leta fram gummistövlarna...


Corazon var första hästen på jobb idag och han fortsätter att bara att glänsa. Han lär sig så himla fort att jag nästan börjar komma i läget att jag blir lite bekymrad...En sådan häst som har så lätt för sig som han är det lätt hänt att det går för fort med...att kraven man till slut ställer egentligen blir orimligt höga...Där gäller det att inte lura sig själv och bli för ivrig.!


Estrella fick jobba tillsammans med Sassi idag. Det är ett trix jag brukar använda mig av när jag jobbar med "gröna" unghästar. Ha en med lite mer erfarenhet till att gå som täthäst och låta den unga hänga på,typ leken följa John. Det blir så uppenbart då vad det är man ber den om,och unghästen har väldigt lätt för att göra rätt och vara duktig. Detta fungerade utmärkt med Estrella också och Sassi var stolt som en tupp där hon trippade på först. Lilla fröken viktig...!


Eftermiddagen gick åt till att befria lösdrifts gänget från vinterpäls på svaj..jösses vad dom tappar hår! Enorma mängder,och dom är nog väldigt belåtna att bli av med all denna extra isolering.. Det måste vara tämligen varmt i vår solen!


Lite kaffe drickning och kontrakts skrivning på Geppeto har också hunnits med idag och så allt det vanliga förstås...

Förgäves så väntar jag fortfarande på fler lamm...detta är för mig helt ofattbart..nu är jag riktigt bekymrad att mina stackars får kommer till att spricka,så stor magade är dom! Och allt tröttare blir jag av allt detta natt vakande,är uppe var natt och kikar till dom...men utan resultat.


Nedan, vi leker följa John med Sassi och Estrella

Av Marie Anderberg - 6 april 2009 21:28

Idag tror jag faktist att jag överträffat mig själv! Alla hästarna på min ridlista har hunnits med,små huliganerna Miguel och Miljonen är befriade från ett ovisst antal kilo med vinterpäls,ston är betäckta och Kalvins box nymockad och skinande ren! PUH! Det har varit tempo idag må jag säga och det kanske är så att det hjälper en del att Tilda har påsklov och är väldigt hjälpsam....men iallafall....!


När jag skulle rida Ita var Tilda med på Sassi,tänkte att det kanske kunde hjälpa med lite sällskap,hon har ju mest varit spänd och lite bråkig dom sista gångerna. Men det var samma visa idag...fröken ville ingenting. Jag har väldigt svårt att tro att en häst bara förändras så där vips på en vecka,från att vara jätte ambitös till att bli en tjurskalle. Vad är det som är fel?? Jag lät Tilda kliva upp på henne och studerade henne noggrannnt. Och visst tusan,hon rör sig lite märkligt,är definitvt inte halt,men något skumt var det...Av någon anledning som jag inte vet ännu så är det något som fel,hon har lite ont. Det är är därför hon har protesterat!!! Nu ska vi bara hitta felet...! Har kommit första steget på detektiv arbetet iallafall!


Både Leal och Distinton jobbade helt strålande idag! Det var ett rent nöje att rida dom. Ett ögonblick så kände jag mig som ett riktigt proffs (hm) när dessa ambitösa herrar gjorde allt så enkelt för mig! Dock så tog Leal ner mig från drömmen om ett proffs...När vi var färdiga och skulle lämna vår ridbana i skritt på långa tyglar (jag satt och var hemskt självbelåten) så bestämde sig Leal för att istället för att kliva i en vattenpöl hoppa över den...! Det blev ett enormt skutt och att jag landa i sadeln igen var mer tur än skicklighet...! Ja ja,dessa djur vet att få oss att landa på jorden igen om vi blir för självbelåtna!! Tur är väl det!!


Estrella fick skritta runt lite och träna på det här med styrning,stopp och start. Gick hur bra som helst. Corazon fick uppgiften att träna på galoppfattningar tillsammans med Tilda,gick också bra.

Summan av kardemumman,en väldigt bra dag i strålande sol!!!


Nedan,Leal och jag för några veckor sedan på en snöig ridbana.

Av Marie Anderberg - 5 april 2009 20:57

Söndag idag och fortsatt fint väder...Jag var fullt beredd imorse att dra igång för fulla maskiner när frågan dök upp vid frukost bordet,var det egentligen inte söndag? Någon dag i veckan borde väl egentligen räknas som fri dag? Att man är ledig från sina valiga arbetssysslor? Nu är det inte så enkelt när man arbetar med djur,dom måste naturligtvis ha sin dagliga skötsel alla dagar i veckan!! Men Morten hävdade bestämt att någon form av fridag borde det vara och att träna unghästar och hingstar inte var en absolut nödvändighet en söndag....


Jag blev lite ställd och smet ner med Estrella på ridbanan...skulle bara rida lite...,bara lite skritt...Tilda hängde på och vi hjälptes åt. jag hade Estrella i lina och Tilda red. Gick hur bra som helst,fastän det var söndag...!!


Hingstar åkte ut och stallet mockades och vips så var det en ledig eftermiddag! Vi kom på iden att åka och hälsa på ett hingstföl vi sålde i höstas och samtidigt skulle vi kika på ett PRE sto som var till salu. Sagt och gjort iväg bar det,solen sken och humöret var på topp!


Vårt lilla hingsföl hade vuxit fint och var lika söt som jag kom ihåg han! Och exakt lika raggig och isbjörnsaktig i pälsen som våra egna här hemma! Vad jag längtar till blänkande sommar pälsar!

Sen var det PRE stoet som var till salu...jag såg den lilla fröken för ett och halvt år sedan och kom ihåg henne som ett fint sto. Det som presenterades för mig var bara skuggan av den jag kom ihåg,jag blev helt enkelt förstummad! Och väldigt illa berörd...Vad som hänt eller inte hänt med henne kan jag bara spekulera i,men humöret sjönk till botten och solen gick i moln....

Jag blev erbjuden att prov rida och jag skämdes nästan för att kliva upp på henne....söta lilla hästen! Hade verkligen önskat jag kunde ta med henne hem...

Med facit i handen så  hade det nog varit bättre för mitt humör att inte ta söndags ledigt utan jobbat på som vanligt istället....Tur att det är måndag imorgon!!!


Nedan,lilla söta hästen...

Av Marie Anderberg - 4 april 2009 18:42

Fortsatt vår,både idag och igår...! Helt fantastiskt..det är lätt att bli mild i sinnet!!

Igår så debuterade ju Leal och Distinton som "lektions hästar" och det tyckte jag att dom gjorde med bravur! Bägge två skötte sig alldeles utmärkt och hittade inte på några hyss...Tjejerna som red skötte sig också och båda två hade belåtna smil,kul! Alltså en bra förmiddag på ridbanan för allihopa!!

Romeros nya dam anlände vid middagstid och var en väldigt mild Friser fröken som mer än gärna ville bli betäckt. Toppen! Hon ska stanna här hos oss en veckas tid och har än så länge bara varit just mild och snäll.


Idag så fick Corazon besök av sin alldeles egna tant och vi tog oss en ridtur,Irene på Corazon och jag på Sassi. Först en sväng ner om ridbanan och sen en skritt tur. Corazon skötte sig som vanligt alldeles förträffligt och Sassi fick ett litet återfall med sitt hoppande och skuttande. Sist jag red henne så gick hon ju som tusan,men idag var lilla yrhättan tillbaka...-vad driver ni med? hojtade Irene som red först...och ja,vad ska man svara...jag kan inte låta bli att skratta...! Nu vet jag iallafall att hon kan verkligen bruka allvar när hon är på det humöret!!


Hade egentligen tänkt att rida lite mer idag..men stall arbete och hämtning och foring av rundbalar tog sin lilla tid...och nu tror jag minsann att det får vara lördag kväll...! Nya tag imorgon!


Nedan,en mild Friser fröken och Tilda med MiaPia

Av Marie Anderberg - 2 april 2009 19:00

Det har varit  strålande vår i dag med,men tyvärr har jag tillbringat en stor del av den inomhus... Igår kväll när vi skulle ta in unghingstarna så blev Tilda ganska så illa trampad på sin fot...och idag var foten ovanligt stor och inte brukbar att gå med! Iväg till läkare och sen sjukhus för röntgen. Jag kan bara konstatera att det gäller att ha en stor potion tålamod och gott om tid när man besöker sådana ställe...Det var iallafall inga brutna ben som tur var!


Halvstressad hem och fick sadlat Leal som visste precis att göra mig lugn och på gott humör igen. Gjorde ett alldeles strålande arbetspass i solen,vi blev svettiga både två men det är en trevlig känsla,efter alla gånger i vinter som jag trott att jag skulle frysa ihjäl.


På med sadel på Corazon efter det och ner på ridbanan igen. Denna gången fick vi sällskap av grannen som skulle tömköra en minst sagt yster häst...Ok,tänkte jag,vi kallar det miljö träning, och bad till gudarna att iallafall Corazon skulle hålla sig i skinnet. Och han gjorde verkligen det!! När den andra hästen håll på som värst så bara stoppa Corazon och titta med stora ögon och verka väldigt förvånad över hela spektaklet medan jag satt och viska i örat på honom "att aldrig göra så där"...Duktiga hästen!


klockan skena och tiden som blev kvar gick åt till stallarbete och lite pyssel med mina lamm. Den ena av tvillingarna är väldigt liten (har döpt henne till MiaPia) och behöver lite extra passning då hon sliter lite i konkurransen med sin mycket större bror.


Imorgon ska Leal och Distinton få pröva på uppgiften att vara "lektions hästar". Har funderat lite på iden att låta folk få möjligheten att få undervisning på en spansk hingst. Säga vad man vill men det är en speciell känsla att rida dessa fantastiska hästar. jag hoppas att dom gillar sitt nya arbete! Merete,den ena av tjejerna har förresten bestämt sig för att köpa Gepeto och få sig en egen spansk gentelman. jag kan bara gratulera både Gepeto och Merete till en fin unghäst,det ska bli spännande att följa honom!

Imorgon får vi hit en ny dam till Romero som ska betäckas och stanna kvar hos oss en liten tid. Kul,tycker både jag och Romero!

Dessutom passar jag på att fylla år imorgon och risken för kaffe på sängen känns överhängande!!

Ser fram emot morgondagen,mycket skoj!!


Nedan,hispano araben Atena i somras,vacker som en dag!

Ovido - Quiz & Flashcards