Alla inlägg under maj 2009

Av Marie Anderberg - 18 maj 2009 09:09

Efter en skön weekend hos mamma (mamma har bara en hund,så det är inte så mycket att hålla rätt på) så anlände jag och Tilda Sibirien igår kväll och möttes av den nya lilla skönheten,Jilgueritas föl. Jättefin,och med otroligt långa ben!! Både mamma och baby mår förträffligt! Eftersom det var lovat en del regn så fick alla tre stona komma hem med sina små,det blir ganska så kallt här när det regnar...Joyita och Nadja fick sin stora box,och Ida och Jilguerita fick ligghallarna.


Regn är det idag...men det känns som att efter att ha ledigt hela helgen så är det bara att dra igång...många här ska ridas..så på med regnkappan!


Nedan,jilguerita med sitt föl

Av Marie Anderberg - 15 maj 2009 17:35

Det där med att stona ska föla,det är en sak,när dom tänker göra det,det är en helt annan femma! Med kännar min undersökte jag Jilguerita och konstaterade att det tar nog en vecka till...bestämde mig för att några dagars ledighet var något som jag absolut behövde,satte mig i bilen och körde mot mamma i skåne. När jag precis passerat Uddevalla så ringer Morten och meddelar att Jilguerita har fölat!!! Så mycket för den expertis undersökningen jag gjorde!! Att dessa damer lurar mig!


Allt hade iallafall gått fint med Jilguerita och hennes nyfödda som även det var en liten flicka! Brun med stjärna,pigg som bara den och uppe på benen och åt innan en halvtimme hade gått! Super! Synd bara att jag inte var där!


Lilla Nadja mår stadigt bättre,blir i princip piggare för varje timme som går,och det sista jag såg henne göra innan jag reste var små skutt hon prövade sig på inne boxen.! Hon får pencillin ett par dagar till och sen ska hon också få börja att komma ut igen!


Hovslagaren var där igår och fick skott hingstarna plus Sassi som efterhand börjat att bli lite ömfotad,allra helst om hon gick med på tur i skogen. Det bästa är om dom klarar sig utan skor,men behövs det så behövs det! Diva skulle bli verkad,men det var tyvärr inget hon var så intresserad i....och Diva är både stor och tung! Min stackars hovslagare slet så svetten rann och jag fick lära mig många nya norska svordomar jag aldrig hört förut! Som tur var kom min veterinär inom och skulle kika till Nadja,så han förbarma sig över den stackars hovslagaren och gav Diva lite lugnande så att jobbet gick lite lättare. Inte kul att behöva dopa hästen,men för allas säkerhet var nog det bästa alternativet just då!


Härligt med ett par dagars ledigt,men nu glädjer jag mig till att komma hem och se den nya lilla skönheten!

Av Marie Anderberg - 14 maj 2009 08:37

Detta var en glädjens morgon!! När jag ångade ut i stallet för att titta till Nadja så möter mig synen av ett diande föl! Hon var redan på benen,stod stadigt och fint och åt med god aptit!! Det var en smilande häst skötare som beundrade den lilla skönheten!! Redan i igår eftermiddag mådde hon bättre,det fick jag och min veterinär erfara när vi skulle ge henne sprutor...Det var en vilt sprattlande liten baby som inte var intresserad av sin medicin,men det var ju egentligen bara positivt att det börjat bli liv i henne igen! Himla bra det här!! Jag blir så glad!!


Lilla Nikita mår toppen,hon har utvecklat sig till en rally maskin! Man ser henne bara i tre lägen,antingen så äter hon,sover eller så är det i full galopp!!! Runt,runt..fram och tillbaka!! Med en ängslig moder hack i häl i full trav! Stackars Ida,hon har fullt sjå med att hålla styr på sin lilla vilda dotter!! Glädjer mig till den dagen då Nadja kan vara med på dessa lekar...fast det tar nog ett litet tag till!


Jilguerita är nästa sto som ska föla,men det ser ut till att ta någon vecka till. I och för sig har dom lurat mig förr...så för säkerhets skull så går nu även hon i den "platta" hagen närmast huset.



Av Marie Anderberg - 13 maj 2009 07:13

Igår kväll när jag tog sista rundan för att kolla till våra föl  så mådde lilla svarta Nadja inget vidare...hon slet hårt för att försöka ta sig upp på benen,misslyckades gång på gång,gav upp,blev liggandes och somnade omedelbart. Jag blev hemskt bekymrad! Innan på dagen hade hon fixat den proceduren fint. Jag pröva att hjälpa henne,men då var alla krafterna slut och hon ville bara sova. Inte bra!

Fick hjälp av Morten och en kamrat till honom att bära den lilla hem till stallet,fick bäddat ner henne i stor box med halm och tillkallat vår veterinär som troget kom. Antibiotika och pencillin blev ordinationen och få hjälpt henne att äta. Så det har blivit spring här i natt för att få Nadja på benen och hjälpt henne att dia,som tur är så uppför Joyita sig som en ängel och accepterar allt detta styr med babyn. Nu på morgonen verka nadja lite piggare och åt med god aptit,men kom fortfarande inte på benen själv. Orolig och bekymrad blir jag!


Annars var det betessläpp för unghingstarna igår och det var uppskattat! Måstae säga att dom imponerade stort när dom skulle bli lastade på hästtransporten! Även dom fyra som aldrig varit med om detta gick bara rakt in och stod lugnt och fint när dom åkte! 2-åringarna uppförde sig som gamla rutinerade tävlingshästar,åkt på bete har dom gjort förr!!! Härligt!


Diva och Distinton blev ridna igår och Corazons "egna tant" var och hälsa på honom!

Idag så ska jag egentligen åka iväg och undervisa en hel del,men får se lite hur det utvecklar sig med Nadja...hon kommer i första hand nu....


Nedan,Nadja när hon var pigg

Av Marie Anderberg - 11 maj 2009 21:53

Nu är det verkligen hektiska tider på stuteriet...! Föl nummer två har anlänt med buller och bång..! Egentligen trodde jag att Joyita skulle föla inatt,tre gånger var vi uppe och kika till henne,men inte det inte. Istället så passade hon på medan jag och tilda var på ridtur med Corazon och Leal,grannen ringde och meddela att föl var på gång,så det blev full trav hemåt på en sjövild Leal..! Ivan hade hunnit dit först och fått hjälpt till lite så allt var ok när vi kom ångande...på svettiga hästar!


Och vilket föl! Tror det är det sötaste jag någonsin sett!! Kolsvart med en lite vit stjärna,alldeles för långa bakben och ett otroligt fint huvud! Den ska bli MIN sa jag till Morten som skrattande konstatera att så fort hade han aldrig sålt någon häst förr...! Nadja får hon heta och den lilla sockersöta som föddes igår är döpt till Nikita! Det får bli N hästar i år!


Nikita har på sitt första levnadsdygn verkligen hunnit att bli en hjärte krossare,så söt och tillitsfull,man bara smälter...! Så långt väl med våra föl,hoppas att det fortsätter i den här takten!!


På förmiddagen hann jag med att rida Estrella,Diva och longerade Smulan med sadel. Allt gick fint och bekymmersfritt,skönt! Planen var egentligen att kört iväg med ung hingstarna till deras bete,men i och med Nadja anlände så hanns det inte med...får ta tag i det imorgon! Fick förresten ett samtal om Miguel från folk som varit och tittat på honom och det var positivt! Kul!


Nedan,Nadja och Nikita

Av Marie Anderberg - 10 maj 2009 20:24

Imorse kunde vi konstatera att årets första föl hade anlänt! En sockersöt liten brun tjej med vit stjärna i pannan,helt underbar! Så här långt verkar allt ok,hon är pigg som tusan,äter med god aptit och är väldigt duktig till att följa sin mamma! Eftersom våra avelsston går på ett kuperat bete så har den lilla med sin mamma blivit flyttad till ett plattare område dom första dagarna. Det kan vara lite besvärligt för dom nyfödda att tackla dom sibiriska backarna...! Flyttad till samma hage är även Joyita,som ser ut till att vara beredd att föla vilken sekund som helst..,mjölken formligen rinner längs benen på henne! Det blir till att vaka i natt...lika bra att vänja sig vid det nu! Både den lilla nyfödda och Joyitas baby har Romero som pappa.


Ingen ridning idag,fast flera turer till betet och kollat till den lilla,det gäller att passa på att njuta! I övrigt har jag försökt att styra undan alla former av söndagsturer,jag vet att då kan det mesta ske..!


Nedan,Joyita  och årets första föl!

Ovido - Quiz & Flashcards