Direktlänk till inlägg 13 november 2009

Hästkarlar....!

Av Marie Anderberg - 13 november 2009 14:10

Här har det mest varit tung,mörk,lerig November...en liten förkylning på det sen är inte humöret på topp direkt..Rynkar på näsan Och nu snöar det...skönt med lite omväxling iallafall..!

Satt och drömde mig tillbaka till en resa i Ungern för ett par somrar sedan,och ett besök på deras stats stuteri som jag gjorde. Massor med flotta hästar,duktiga ryttare och fina uppvisningar..! Men den som imponerade på mig absolut mest var en gammal man...som "bara" var stallpersonal.

Jag fick syn på honom när han stod och lutade sig mot stallväggen,en liten mager gubbe,i åldern mellan 70 och döden gissar jag. I en stalldörr brevid honom kommer en ung stark pojke ut med två mycket ystra unghästar som dansade runt med svansen i vädret. Den yngre har fullt upp med att tygla hästarna men räcker över grimskaften till gamla farbror. Ojoj tänker jag,hur ska detta gå? Min tanke var att stackars gamla farbror inte hade en chans att hålla dessa vilddjur...!

Men min oro var obefogad,vilddjuren förvandlades till små lamm och stod snällt hos gamla farbror och den yngre pojken försvann in i stalldörren igen. Efter någon minut dyker han upp igen med två nya unga vilddjur,varav den ena mest stod på bakbenen....tills den yngre räcker över repen till gamla farbror och även nr 3 o 4 förvandlas till små lamm.

Nu började jag att bli imponerad av gamla farbror som utan att göra något väsen av sig alls höll i 4 ystra hästar...

Pojken kommer tillbaka genom dörren med nr 5 o 6...även dessa tar sig den gamle mannen av....och alla står blixtstilla som äldre ridskole ponnies....

Det hörs ett förfärligt brak från stalldörren och flygande ut med den yngre pojken hängande längst bak kommer nr 7 o 8,tydligvis några riktiga bråkstakar....Den här gången höjer den gamla mannen för första gången sin röst och ser riktigt arg ut...men inte mot hästarna...utan mot den stackars stallpojken! Snabbt tar gamla farbror över även dessa rep till de sista huliganerna och dom lugnar sig direkt och ställer sig fint i ledet med dom andra 6...!

Sedan promenerar farbror iväg,kutryggig med trötta steg....och 8 unghästar på släp!

Jag bara stod och gapa! Och sen följde efter hela tåget på lite avstånd....

Farbror styrde kosan mot först en rasthage där han smidigt och enkelt släppte in 4 hästar som bara precis exploderade när dom blev lösa...dom sista 4 följde snällt med farbror 50 m till och blev släppta i en annan rasthage!

Som sagt jag var mycket imponerad....jag tror inte ens att gamla farbror har hört talas om ordet "problemhäst",jag tror inte det är något som existerar i hans värld! Han var vad jag kallar en RIKTIG gammal hästkarl!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie Anderberg - 20 september 2013 21:15

Efter en ganska så hektisk period när det har haft en förmåga att gå i ett högt tempo de allra flesta dagar så ser jag nu fram emot en fri helg! Av erfarenhet vet jag att enda sättet att bli ledig på riktigt är att resa härifrån och så ska det bli nu...

Av Marie Anderberg - 18 september 2013 20:44


Ja,i dag har jag haft fullt upp med att rida. Efter flera dagars regn blev det iallafall liiite sol idag och då gäller det att passa på......5 hästar har jag hunnit med att jobba idag. Där går gränsen,det känns tydligt nu i kroppen. Men alla hästarna...

Av Marie Anderberg - 16 september 2013 19:32

Vi har haft ett väderomslag....,ett rejält sådant....och inte till det bättre precis. Från att vara t-shirts temperaturer på eftermiddagarna blev det kallt höstregn,både idag och igår. Hästarna var pladaskvåta och såg lite småfrusna ut idag på sina b...

Av Marie Anderberg - 15 september 2013 08:40

Igår var det dressyrträning som stod med på programmet. Jag fick en förfrågan innan i veckan om jag ville komma och lite hastigt och lustigt slängde jag mig på. In i det sista var jag tveksam vilken häst som skulle få följa med....det finns några att...

Av Marie Anderberg - 12 september 2013 20:34

Just nu måste jag erkänna att jag är väldigt sugen på att ta en tur till sköna Sverige land. Ja,inte bara en vanlig tur utan tillsammans med några hästar till PRE championatet på Strömsholm i Oktober! Tyvärr så blev det inget championat i Norge i år ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se