Alla inlägg under januari 2011

Av Marie Anderberg - 5 januari 2011 17:24

I går kväll satt jag ganska länge i telefon med en dam (mycket trevlig sådan) som var på utkik efter en spansk häst som sin nya blivande ridhäst. Denna nya häst skulle absolut vara en hingst alternativt valack och det är ju absolut inget fel i det..,men döm om förvåning när damen som förklaring till detta val berättade för mig att dom spanska PRE damerna inte ägnade sig så väl till ridhästar. - varför inte det, undrade jag lite nyfiket. Nä,av någon mystisk orsak så blev hingstar/valacker väldigt ridbara...medans damerna var totalt hopplösa...,så hopplösa att dom inte ens  blev ridna i sitt hemland Spanien!! Och hade aldrig blivit...under hela rasens historia...och då måste det vara RIKTIGT illa! Jag försökte förklara att det nog inte hade så väldigt mycket med damernas ridbarhet att göra....utan mest med traditioner! Spanjorerna rider mest hingstar,javisst,och det har dom gjort länge. Stona har använts till avel och rids sällan in,men något fel på dom är det absolut inte! Här i kalla Norden har vi en helt annan tradition om att väldigt gärna rida på ston,men så förfärligt många hingstar hittar man inte ute i ridstallarna,men visst kan man rida hingstarna för den skull! Under min tid här i Norge har jag ridit in ett antal PRE damer,och det är helt utmärkta ridhästar! Inte hopplösa på något vis i världen! Så lätt det är att missförstå och missuppfatta saker! Härmed får jag slå ett slag för PRE damerna som helt lysande ridhästar!

  Estrella,en av dom mest talangfulla hästar jag ridit in. Helt fantastisk på alla sätt man bara kan tänka sig!

  Hon är en häst som bara ger en lycko känsla i sadeln,allt är så lätt!

  Smulan,som en liten gummiboll!

  Ita,ett litet energi knippe!

  Joyita,mäktig som en hingst!

  Jarama,känslig och lyhörd som få!

Jag kunde gjort listan längre,FANTASTISKA ridhästar allihopa!

Idag har det pytsat ner snö från himlen hela dagen,och skall man tro på meterologerna blir det likadant imorgon. Hästarna blir blöta och då oxå kalla...inget vidare. Jag har tillbringat dagen i stallet,först pyssel med hingstarna och när dom fick komma ut och lufta sig så tog jag in lite unghästar och föl att dona med. Så trots snö oväder har vi haft det ganska så mysigt i stallet,jag och hästarna!

Av Marie Anderberg - 3 januari 2011 16:16

Idag har jag varit trött...rent slutkörd känns det som. Jag tror nog att allt jul/nyårs firande har börjat att sätta sina spår. Det har gått i ett med alltifrån bygdefester,bålkvällar,släktträffar,kvälls konjak hos grannen...och medan folk har vilat upp sig under dagarna så har jag stått på som vanligt med alla djuren från morgon till kväll. Trevligt har det varit alltihopa,men det skall faktist bli skönt med vanliga vardagar igen!

Nahema måste ha kännt av att jag började bli skeptisk till vad jag egentligen skulle göra med henne,för i morse var hon betydligt piggare och på bättre humör än vad jag sett sen hon blev sjuk. Lilla skrutt hästen nästan travade ut till sin frukost och till och med passade på att rulla sig! Hon som knappt kunnat förflytta sig....så idag har hon tillbringat dagen i en liten inhägnad brevid lösdriften där hon väldigt intresserat följt med vad som hände där! Hoppas verkligen att bättringen håller i sig!

1,5 åringen Nadja,av mig kallad Trollet,har skaffat sig ett helt nytt intresse här i livet..mina grisar. Varje morgon och eftermiddag går jag med vatten till Doris o Piggan och nu har jag då fått en styck väldigt intresserad häst med mig! Trollet snusar och luktar,gnuggar grisarna med sin mule och gör sitt bästa för att smita med mig in till dom. Ganska så spännade vid den där grinden nu för tiden....2 grisar som vill smita ut..och ett troll som vill smita in...och så jag och vatten hinkarna förstås! För den delen så verkar inte grisarna alls att ha något emot den nyfikna unghästen...kanske dom kan bli vänner en dag!

  "Trollet"

Av Marie Anderberg - 2 januari 2011 16:26

Nytt år,det är inte klokt vad tiden flyger...just nu hoppas jag bara intensivt på att tiden flyger VÄlDIGT fort fram till våren,till grönt gräs,till nya föl,små fina lamm...och att man inte fryser mer!   En vy på gården en vacker för sommardag,då trivs jag!

Idag gjorde jag verkligen ett försök på att visa min muskelkraft....just nu,så här i efterhand känns det mer som ett anfall av komplett storhets vansinne! Tänkte jag skulle mocka ut en box med en tjock halm bädd i.Ett ganska så tungt jobb och som av en förnuftig människa nöjer sig med en box per dag....inte jag inte,det blev alla boxarna med bädd....7 stycken för att vara precis. Första boxen gick i ett sving..,jag kände mig stark som en oxe....efter den fjärde var känslan mer som en svag kalv...och nu mest som en helt urvriden disktrasa! Naturligtvis så får jag skylla mig själv,det var ingen som stod med piskan,men å andra sidan är det skönt att det är gjort!

Nahema,min drottning som inte varit så pigg den sista tiden gör mig verkligen bekymrad,hon mår inget vidare. Och för att göra saken värre så är hon hemskt missbelåten med alla mina tilltag för att hon skall må bättre. Det får bli ett besök av veterinären imorgon och så får vi göra en ny värdering om vad som är bäst för den gamla damen. På lösdriften är det betydligt stökigare just nu...några av avelsdamerna provar sig på att ta över rollen som härskarinnor,vilket inte alltid accepteras av alla....och i sjukboxen står Nahema och gnäggar...det är lite förvirring!

Några dagar nu har det faktist varit helt acceptabla temperaturer att rida i,och jag och Leal jobbar vidare. Kan det bara fortsätta någorlunda så här så får även Lucifer börja att jobba lite igen. Han behöver helt klart att aktiveras,och tanken är att klarar jag av att hålla igång en ridhäst,så borde det väl gå med 2 oxå? Fast det bestämmer kylan....!

Skapa flashcards