Alla inlägg under mars 2011

Av Marie Anderberg - 21 mars 2011 16:26

Här på Hippikos verkar det som om sommaren redan har kommit! 22 grader varmt idag....grönt gräs...blommor...apelsiner på träden....i det stora hela väldigt sommarlikt! Och jag trivs!! Så skönt....detta livet passar mig betydligt bättre än 1meter med snö och -20 grader. Erkänner det!

Igår var det en ren resedag,startade klockan 6 på morgonen hemifrån och var här på rid centret vid 5 på eftermiddagen,ganska så slitsamt! Men det är värt varenda minut! Efter välkomst middag i går kväll var det bara sängen som gällde för att vara i någorlunda form till idag.

Första rid timmen klockan 10,så jag var en av dom som faktiskt fick lite sovmorgon idag,de mindre lyckligt lottade startade träningen redan 9. Första timmen idag blev tillsammans med min gamla favorit,Lusitano hingsten Ucifer. En vit sago häst som i mina ögon är en fullständig dröm att sitta på-. Bra,tyckte Heather,då tar vi tag i sits och grunderna....ojojoj! Såååå nyttigt,back to basic,utan en perfekt grund är det inget lätt att komma vidare....så det blev en slitsam lektion iallafall. Inga svåra grejor i sig...men när allt skall vara perfekt...då blev det jobbigt iallafall!

Nästa timme blev jag tilldelad Venturoso,en annan Lusitano hingst som jag också känner väl. En häst att vara koncentrerad och fokuserad på...i annat fall så skiter han fullständigt i vad ryttaren vill. Men jäklar när vi väl jobbar tillsammans...! Väldigt skojigt,och Denis som var min mark coach gav tummen upp..iallafall ibland!

En lektion kvar idag....mer grund och sits arbete för Heather...tror nog att jag kommer att sova gott i natt!

I det stora hela,än så länge en väldigt bra dag hittentills i ett härligt gäng,topp instruktörer,perfekt väder och fina hästar! Livet leker!

Ucifer,sagohästen och jag nu i morse. Strålande sol,rider i linne..och trivs som fisken i vattnet!

Fina,fina hästen!

Apelsiner på träden....det är något annat än snö drivor det! Jag är en sommar människa,det är bara till att konstatera!     

Av Marie Anderberg - 19 mars 2011 16:36

Idag har det varit lite av en "lyxdag" för mig....hemma,men ledig! Min vikarie ville träna på att fixa alla de dagliga rutiner själv medan jag fortfarande fanns här och kunde rycka in om något gick snett. General repetion tror jag det kallas! Nåväl,min arbets insats har varit minimal...och jag fick SOVMORGON!   Den första sen Klara reste härifrån...gud så skönt!! Portugal är fantastiskt,men inte ens där existerar några sovmornar alls. Första ridpasset kl 9,så det är bara till att komma sig ur sängen. Så förutom att jag har tvättat och packat så har det varit en lugn dag här....så skönt! En lång promenad tillsammans med Humlan blev det förstås....jag är så van att alltid fara runt som en virvel vind att jag har blivit ganska så dålig på att sitta still..! Alla har det bra här just nu,Doris är sig själv igen,lammet mår bra,hästarna är friska och skadefria,kattungarna har börjat att öppna sina ögon......Det känns som om allt är under fullständig kontroll,nu håller jag bara tummarna att det är likadant när jag kommer hem! Så med gott samvete kan jag hoppa på flyget tidigt imorgon. 20 grader varmt och sol i Portugal,YES!  . Denna gången skall jag ta med mig datorn (håller på med en del skriv arbete som jag måste bli färdig med) så jag skall försöka att skicka lite rapporter från "tränings lägret".

  Fina Romero,han längtar efter vår och sommar minst lika mycket som jag! Hade han bara vetat var jag skulle resa så tror jag att han hade svimmat av avundsjuka!

Av Marie Anderberg - 18 mars 2011 12:32

I natt och hela förmiddagen så har det snöat...kanske 10 cm med nysnö...känns liiite ansträngt just nu. Var ju så beredd på vår och barmark men det är bara till att vänta vidare! Igår var det flera minusgrader,blåste och var mulet. Inte bara jag tyckte att det var skit....lösdrifts flocken var ett ganska så stökigt gäng där det mer än en gång var full action. Hingstarna stod och surade i sina hagar,de unga pojkgänget började ganska så tidigt tigga om att komma in i stallet igen och Romero tvekade länge i stalldörren innan han med en djup suck bestämde sig för att gå ut. Känns som om det är fler än jag här som är i stort behov av våren!


"Lilla" Doris,en av mina två grisar mådde inget vidare igår,och förvandlades då snabbt till en "liten baby gris" igen och ville inget hellre än att krypa upp i mitt knä som hon gjorde när hon var liten och sökte tröst. Nu var detta ett rent önsketänkande från Doris sida....skulle tro att hon idag närmar sig 200 kg så jag hade blivit krossad! Vi kompromissade så gott det gick och hon fick ligga med huvudet i mitt knä...en stund...innan det också blev för tungt. Min lilla marsipangris...Dock så var hon piggare idag,håller tummarna att hon blir frisk innan jag reser. Annars så tror jag att min vikarie kommer att slita i sitt hår....om han ovanpå allt annat skall sitta och trösta grisen...!


På tal om vikarie så kämpar han på och jag måste säga att han verkligen gör så gott han kan...och lite till. Hade på eget iniativ gått upp i natt och kollat till mina bä djur. Tummen upp och ett stort smile från mig.  Detta kommer till att gå bra! Inga fler lamm har kommit,men jag litar en sekund på detta gänget längre! Mig lurar dom inte....

HAde först tänkt att rida idag,men med snö på all isen som var här förinnan så har jag bara lagt ner alla sådana planer. Nu får gänget här hemma vila tills jag kommer hem igen. Och då jäklar hoppas jag att underlaget kommer att fungera,mest troligt så bubblar väl hela jag av inspiration då! Hoppas på det iallafall..

  Piggan och Doris i höstas någon gång. Många kilon tyngre är de båda damerna nu...men jag är fortfarande "mamma gris" i deras ögon!

Av Marie Anderberg - 16 mars 2011 21:18

Efter gårdagens smärre chock med att lamningen redan är igång så insåg jag vikten av att skaffa mig en heltids vikarie till nästa vecka. Goda råd var dyra,mina ungdomar här är superduktiga...men alltför lite hemma. Skolor + jobb är tidskrävande och jag behöver någon som är HÄR. En av Mortens arbetar blev den lyckligt (???) utvalda. Han har iallafall visat stora kvalifikationer i att vara hjälpsam..nu är det bara en snabb utbildning i häst/bä/lamm skötsel som gäller. Hela dagen i dag har jag släpat runt på den stackaren...pekat,visat,förklarat,bannat och rosat i en salig soppa. Mannen såg slutkörd ut redan i förmiddags och hämtade en stor antecknings bok för att börja skriva ner alla direktiv! Alla MÅSTEN och sen då för att komplicera till det alla ABSOLUT INTE. En sida för allmännt goda råd,en sida för "om i fall att",en sida för klockslag.....Herregud,han måste ha trott att detta var världens mest absolut komplicerade arbete! Och sen då på toppen "nattvaket med lamningen och tillhörande livräddningskurs".  -Hur många dagar blir du egentligen borta,hackade han fram med en förtvivlad röst nu ikväll....och jag skäms nästan.

Ja,ja,det skall nog gå...vi har fler dagar att träna på....vi skall nog få fyllt den där anteckningsboken han går omkring med!

  Lite bilder från idag,Natascha hade varit ute och lekt i snön. Lösdrifts hästarna har ett ganska så stort område att härja på så länge det är snöföre.

  Jilguerita,passade på att stå och sola sig. Riktiga soldyrkare är hela gänget.

 

Allra sötaste lilla Olympic. Eller kanske inte sååå liten längre.

Fin iallafall!

Av Marie Anderberg - 15 mars 2011 18:31

Det var precis som jag befarade igår,ont i hela jäkla lilla mig idag. Känns ungefär som jag blivit överkörd av strids vagnar istället för dräktiga bä djur! Suck! Men ont skall med ont fördrivas intalade jag mig själv och satte högsta fart.


Ut på promenad med Leal,som kanske hade lite medlidande med mig för han var himla trevlig. En fin tur med andra ord. Mjuk is och bra grepp för alla 4 fötterna och vi kunde jobba på. Det enda jag saknade var solbrillor. Låter kanske "flashigt" men en skarp sol och all den vita snön så behövs det faktiskt!

Inspirerad som jag blev så fick Lucifer också en tur på ridbanan. Denna gången med solbrillor! Fina,fina hästen....han är såååå duktig. Skrittade ut en liten tur efteråt med han med.

Nöjd med dagens rid insats så tog jag in lite föl (tja,dom är inte så mycket föl längre...födda i somras. Men yngst på gården av hästarna så får det bli benämningen föl tills det kommer nya!) i stallet och pysslade. Vi  "tränar" på att stå uppbundna i stallgången,bli borstade och lyfta på fötter. Förutom att Olivia bet mig i rumpan så gick det bra.


på eftermiddagen tog jag en tur ner om mina bädjur för att strö ny halm och jag fick en fullständig chock! Där stod ett LAMM (!!!) och tittade sig förvirrat omkring efter sin mamma. Inte någon verkade vara det minsta intresserad av att ta på sig ansvaret för den lille! Suck och dubbel suck! Mamma efterlyses! Jag tog upp jakten på den ansvariga och snubblar....över ännu en liten en. Död! Det skär så i mitt hjärta varje gång det sker. "Ett visst svinn får man räkna med" säger Petter,min guru,men jag klarar inte att se det så. Känns som ett personligt misslyckande varenda gång jag mister en liten. Svor många och långa eder,jäkla skit rent ut sagt. Hittade till slut den skyldiga mamman och fick sammanfört det levande lammet med henne.

Men nu säger jag bara HALLÅ! Nu håller vi oss INTE till planen alls!! Jag har ringat in i almanackan,första veckan i April,då STARTAR lamningen! Vad är nu detta? Lite panik ångest har smugit sig fram...kommer det två kan det komma fler. Och då krävs det passning så att det inte blir fler tragedier. Natt sömnen är numera en hackig historia. Och jag som skall resa iväg nästa vecka. Ojojoj! Det kvittar hur mycket man än planerar när mina skyddslingar inte håller sig till planen! Fick iallafall den där härliga vårkänslan när jag satt med den lille nyfödde i famnen i ett hav av gul,ren halm. En av dom stunderna som gör att man faktiskt orkar slita vidare!

  Det är sådana här små sötnosar som jag väntar på nu! Bara precis avgudar lamm!

  Lilla söta Olivia med sin mamma Atena i somras.

Av Marie Anderberg - 14 mars 2011 21:13

Tror nog att jag tillhör den här typen av människa som alltid väntar...på något...som till slut dyker upp och då börjar jag omedelbart att vänta igen...och väntar. Det kan väl inte bara vara jag som är sådan? Just nu är det våren...jag väntar....kommer väl till slut får jag hoppas!

Det blev en tuff start på dagen,med den sista stora arbets insatsen med bä djuren. Vaccinering idag...och samma visa som innan...alla skall infångas,sprutas och färgmärkas. Vissa av dom ville INTE ha sin spruta och gode gud vad dom högdräktiga mammorna är tunga nu. Det var länge sedan jag var så trött och svettig. Min lilla "hobby" är minsann inte till att leka med! Men nu är det färdigt,bara att börja och VÄNTA på lammen! Då blir jag mild igen,små fina lätta lamm. Sååååå hanterbara!


Flera plusgrader ute och jag bestämde mig för att isen på ridbanan var så pass mjuk att broddarna skulle få fint fäste. Leal blev försöks kanin och det funkade helt ok. Jag var nog bara lite tröttare än vad jag skulle varit i utgångsläget. Pigg som sjutton var han men gammal och förståndig nog till att inte sprätta iväg hur som helst på isen. Lucifer fick också  jobba en stund,dock bara i skritt. Skyllde på isen...men får väl erkänna att varenda liten muskel i min kropp gjorde sig påmind om sin existens. HM! Faran för träningsvärk imorgon är nog överhängande!


I helgen har jag varit engagerad i det lilla huligan gänget med små pojkar. Inte dom minsta men gänget som blir 2 år till sommaren. Plus Helge då förstås. Ett jäkla trevligt litet gäng har det blivit! Fina att hålla på med och med små lustiga personligheter som fått mig att dra på smilbanden mer än en gång. Novato,Nebrijano och hispano araberna Nino och Nexico. Och så Helge förstås! Jag gillar dom skarpt! Det skall bli ett himla kul gäng att börja utbilda till ridhästar,men det är klart,får VÄNTA med det ett bra tag till.

Om det är någon som undrar hur det går med Helge,så har han faktiskt varit I sin hage efter chocken med ström i grind handtaget. Däremot så har han en ny hobby! Alla sin kamraters grimmor har han lärt sig att plocka av. Systematiskt,en efter en. Har redan tröttnat på att leta efter grimmor i snön,så jag tar själv av dom nu. VÄNTAR på att Helge skall komma på en ny aktivitet att roa sig med. Han är speciell han....

 

Nexico med Nino i bakgrunden. Tillhör det super trevliga grabb gänget!

Av Marie Anderberg - 10 mars 2011 17:52

Jag har blivit ensam på jobb...min trogna följeslagare Humlan är strängt upptagen...igen! I vanliga fall är hon med mig i vått och torrt hela dagarna och jag har liksom vant mig vid att hon är där runtomkring. Men som sagt,slut på det.

Det började igår kväll..Anton meddela att Humla blivit knäpp på RIKTIGT! Krypit in i hans klädes garderob och VÄGRADE att krypa ut igen. Hm,tänkte jag som känner min lilla fröken ganska så väl,det finns bara en sak som får Humla så upptagen...och det är när hon är Nanny! Kändes som om baby faktorn var stor. Mycket riktigt,efter att jag oxå gjort tappra försök att komma in i garderoben jag med så fann jag dom. Två stycken nyfödda kattungar som en styck kattmamma och Humla hjälptes åt att passa på! Har väl tyckt att ena katten varit lite väl rund om magen sista tiden,men skyllt det på en enorm aptit,så fel, så fel. Nu skall det sägas att katt mamma och Humla har ett väldigt speciellt förhållande eftersom när katten själv var baby så var det Humla som uppfostrade den. Vänskapen har hållt i sig och ofta ser man dom sova tillsammans. När nu kattmamma fick bebisar så tyckte hon tydligen att det var väldigt ok att Humla engagera sig och verka ha inställningen "våra ungar" till Humlas stora belåtenhet. Alltså viker hon inte en tum från sitt nya uppdrag...dom ligger där som en enda liten family! Ganska så sött,men lite ensamt för mig med utejobbet! Humla är en fantastisk Nanny och har hunnit att uppfostra en del bebisar i sitt liv,

  Första projektet hon tog sig an var våra två katter. Väl omhändertagna av sin Nanny som ägnade stor tid att ha koll och uppfostra dom. Den ena av dom har alltså själv tagit hjälp av Humlas tjänster nu.

  Nästa projekt blev lammet Billy som bodde inne hos oss. Humla hade bråda tider..

  Och värre blev det när pytte små grisarna kom,först Piggan och sedam Doris. Hektiska dagar för en ansvarsfull Nanny!

  Här har baby katten vuxit till sig rejält men vänskapen består!

Ganska så häftigt tycker jag!

Av Marie Anderberg - 9 mars 2011 19:50

Regn idag,så det töar och smälter. Dripplar och dropplar...rasar snö från taken...produceras ännu mer is...men får det bara hålla på så här ett tag till då kommer barmarken! Och våren! Har bestämt mig för att inte gnälla,inte klaga! Det är eländigt just nu,men på väg mot bättre tider så jag kniper tyst så länge! Inget vettigt har blivit gjort idag iheller...lite pyssel och städning i stallet,dock vågade jag inte ta med mig någon häst dit i onödan.

Idag har mina tankar varit med Trond och Helene,dom nya ägarna till Budda och Distinton. Två gossar härifrån som jag håller mycket av. Familjen och hästarna har drabbats av maximal otur och "Tinton" står skadad i sin box medan Budda blev akut sjuk och"inlagd på sjukhus" idag. Hemskt för alla inblandade,både djur och människor! Jag håller alla tummarna som jag har för att detta skall bli bra och alla blir friska och glada igen!

Skapa flashcards