Alla inlägg under april 2011

Av Marie Anderberg - 14 april 2011 18:40

Det finns en inhägnad här där det alltid är full rulle....det leks och det härjas...det tar liksom aldrig slut! Ett ganska så underhållande ställe att befinna sig på,är man sur eller less så är det absolut dit man skall gå,sen tar det inte lång stund innan leendet kommer. Och de unga pojkgänget har så bra av att få härja...det är rena rama träningspassen för dom! Försökte att fånga lite av det idag med kameran...men det är minsann lättare sagt än gjort! Det går undan i svängarna plus att det är inte helt tryggt att vara kameraman alltid när gänget kommer svepande! Lite bilder blev det iallafall...plus en hel hög som mest var sudd...suck!

Novato,det lilla fölet med så olycklig start på livet. För tidigt född med en mamma som var ganska så skeptisk till sin mamma roll....sen ett skadat bakben som gjorde att han fick åka djur ambulans i min gamla volvo till veterinären. Mycket elände,men idag är han en stark och levnads glad 2-åring!

Novato

Helge,året yngre än de andra busfröna! En liten kille som funnit sig väl tillrätta och är ett charmtroll av stor kaliber. När han kom hit hade han aldrig haft en lek kamrat..men det har han tagit igen med råge!

Han är nog den som ALDRIG säger nej tack till ett lekpass! Bara älskar när det sker något! Något...vad som helst!

JAg och min kamera blev han väldigt nyfiken på! Vad gör du? frågar han!

Nexico i full rulle...hans specialitet är att springa...fort som vinden! Dom andra hoppar och skuttar oxå...men Nexicos lek går ut på att galoppera...fort!

Nino,som inget hellre vill än att komma ifatt Nexico i sin racing..men ligger alltid lite efter! Men han tränar...! Grimman på sned,jag vet. Det är Helges verk!              

Av Marie Anderberg - 13 april 2011 19:56

Dagen som idag kan jag egentligen sammanfatta med ett enda ord...trött! Jäklar så trött! Satte mig för att bara vila "ett öga" och vaknade förvirrad 2 timmar senare. Jäkla skit,det här natt vaket är egentligen inte min grej,men det är bara till att bita ihop...själv valt,går inte att gnälla då. och INTE ETT ENDA nytt lamm! Beklagade mig högljutt för min bä guru som bara skrattade och klappade mig på axlen,"sov en natt så skall du se att det står ett litet gäng där på morgonen",var hans tröstande ord. Måste bara säga att den mannen också hade mörka ringar under ögonen och såg sliten ut!!! Vi är fler som vakar....

Min allra minsta lilla kille!

Och jätte tjejen vars lillebror gav upp...(Inte nyfödda, Maria,men sen i fredags!)

Förutom då alla dessa jäkla bäer så fortsätter jobben med hästarna som vanligt...ingen rast och ro! Två unga herrar som jag har haft lite besluts ångest över är Micki och Gepetto

Micki fyller 3år och Gepetto 4. Båda är hingstar med en hel del vår känslor och i mellanåt är lekarna lite väl häftiga enligt min mening! Herrarna mäter verkligen sina krafter mot varandra....och som åskådare kan jag ibland tycka att det är ett fullständigt under att dom inte skadar varandra! Egentligen så är gepetto den första 4-års hingsten som jag har tillsammans med en annan hingst. Det brukar vara slut på det när dom fyller tre här....då har det bara blivit för vilt! Men sen samtidigt så tycker jag att det är så synd att skilja dom eftersom dom även kan tillbringa massor med tid åt att stå och klia varandra,solar ihopa utslängda på backen och dom två och äter helst ur samma mathög. Dom är verkligen vänner! Men var går gränsen??? Jag studerar och funderar! Väger fördelar mot nackdelar! Inte lätt att veta vilket som är rätt att göra.  

En liten bild på Ida och mig sen i söndags.      

Av Marie Anderberg - 11 april 2011 19:01

Hela helgen och idag har egentligen bara varit en försmak av den kommande sommaren! Termometern har visat helt fantastiska 20 grader och solen har strålat. Jag ikapp med den!

Både jag och hästarna svettas (!!!) när vi jobbar och dom sista resterna av deras vinterpälsar yr rundor i luften. Detta är helt i min smak! Nu skall väl inte detta vädret hålla i sig....men det har verkligen varit en energi kick!

Igår hoppade jag upp en "ny" häst som skall igång efter vintervilan,söta Ida. Energi knippet som blev riden en hel del i somras och höstas. Hon var sig lik.....det är en sådan dam som det inte spelar någon större roll om man står stilla eller travar jättefort...benen rör sig lika fort i vilket fall...antingen bara upp och ner eller en del framåt oxå. Hon borde vara en enkel match att lära piaff....men det hade i och för sig inte varit fel om traven fungerade först! Men jag skall inte klaga....inga dumheter...bara en förfärlig massa energi. Ptroooooo,var en kommando som blev använt en del igår....det skall erkännas!

Texas fick jobba i lina idag,och han bjöd på en del bus....tror nog att tycker det är skoj att börja jobba igen...fastän det rann svett om honom efter bara 10 minuter.

Gepetto och jag verkar till att vara helt överens nu om hur det här med träning skall gå till nu....han är såååå fin att sitta på,riktigt,riktigt skoj att rida honom. Det där kan bli hur bra som helst känns det som!

Av hästarna som skall börja att komma igång efter vintervilan så har jag bara 2 kvar att sätta i jobb,Jarama och Atena. Får se hur mycket tiden räcker till! Eller så får jag vänta på att mitt "dreamteam" dyker upp här och hjälper mig! Då skall även dom 6 3-åringarna igång. Det är lite att stå i!

Mina bäer miss sköter sig för tillfället...hela gänget kniiiper! Inte ett lamm har synts till sen i fredags....men mig lurar dom inte. Jag vakar,natt som dag...skam den som ger sig1

En bild sen i somras...med nu 3-åringarna Moly och Milano i täten och nu 2-åringen Nikita som sista häst. Det är ett härligt med gäng med 3-åringar som nu ligger i startgroparna att ridas in. Måste säga att jag glädjer mig väldigt!  

Av Marie Anderberg - 9 april 2011 20:00

Dom som känner mig vet om min passion för elefanter....dessa gigantiska djur som är så intelligenta och i mina ögon högst fascinerande! "En dag skall jag jobba med moderlösa elefant ungar" har jag sagt många gånger....och en dag så skall jag det! Vet liksom om det inom mig...dock inte än...har så jäkla mycket att stå i och ta hand om här! Men så fann jag då mitt drömställe...i Afrika...där dom just tar hand om små elefant ungar som av en eller annan anledning inte kan överleva hos sin mamma/elefant flock. Här får dom en ny chans...tillsammans med andra elefanter...till ett så naturligt elefantliv som bara är möjligt att få till! Men en elefantunge är just en baby länge....och behöver någon som tar hand om den. Ungefär som ett litet människobarn...det tar många år!

Naipoki är en liten elefant unge..bara ett halvår gammal...en liten baby. Hon hittades övergiven i ett djupt vattenhål bara 3 månader gammal. Enorma resurser sattes in både för att rädda henne och att finna hennes mamma och flock,något som tyvärr misslyckades. Naipoki befinner sig idag på "räddnings centret för moderlösa elefanter" och har där utvecklats fint. Växer och har skaffat sig en egen bästa vän! En liten baby elefant som har fått en andra chans här i livet! Nu  har jag blivit en stolt "faddermamma" för det här lilla livet! Mitt hjärta klappar! Gissa vem som skall åka till Afrika vid första bästa tillfälle och hälsa på sin lilla "fadderbaby"????   Som sagt,en dag då skall jag ta hand om sådana små,var så säker!

Av Marie Anderberg - 9 april 2011 14:53

Igår hade vi storm...även med skånska mått mätt. Jag trodde först inte det var så illa utan tog med mig Gepetto ner på ridbanan där  vinden tog i mer och mer för varje minut. Ibland så tror jag att jag är envis så att det kallas för ren dumhet! HAr jag bestämt mig för att rida så skall jag....korkat! ! Iallafall när det är naturkrafterna man skall slåss imot! Gepetto var faktiskt tapper....men när det kom en vit plast stol flygande genom luften med kurs rakt mot oss,då blev han JÄTTE RÄDD och flydde....det positiva med det hela var att jag fick kollat att det finns en nödbroms! Vi stoppade faktiskt ganska så kvickt! Efter det skrittade jag bara ett varv och kastade sedan i handduken. Ingen smart ide att rida...!


Väl hemma igen så visade det sig att bäerna hade tänkt att börja lamma så då blev jag fullt upptagen med det istället! Först kom en liten en,fasligt liten...men så full av liv! uppe på benen och började äta på ett litet kick. En riktig sötnos! Direkt efter blev en annan förstföderska inspirerad och satte igång hon med. Det blev knepigare...en stor unge och en orutinerad mamma...och jag fick rycka in och hjälpa henne. När jättelammet väl var fött blev stackars lilla mamman livrädd för sin egen unge....behövdes en del hjälp där med. Och då kommer en styck lillebror till jättelammet till världen i all hast. Till min stora fasa så andades han väldigt dåligt....var full med fostervatten och slem. Jag gjorde verkligen allt som stod i min makt för att få rensat luftvägarna på den lille...hade telefonkontakt med Petter som gav alla goda råd han bara visste. Den lilles hjärta slutade att slå...det blev en regelrätt hjärt och lung räddning med Petter hojtandes i telefonen. Fick liv i honom igen....men sen tyvärr orkade han inte kämpa mer. Även fast jag gjorde allt som stod i makt för att rädda honom så dog han i min famn. JAg svor,ve och förbannelse.....men,men! ibland går det bara inte....

Lamningen är iallfall i full gång....och nu vill jag INTE mista fler! Det räcker nu!


Idag har det varit ett helt toppen vår väder. Leal,Lucifer och Gepetto har alla fått jobba en stund på ridbanan...och alla har verkligen gjort sitt allra bästa. Helt topp att vara ryttare idag! Men har nu bestämt mig för att låta det vara lördag eftermiddag i ett lugnt tempo och bara njuta solen! . Och passa på mina blivande mammor förstås!!!

Av Marie Anderberg - 7 april 2011 18:55

JAg vet om att jag inte borde vara den som gnäller över att det blåser....efter att ha tillbringat större delen av mitt liv i Skåne, där det verkligen blåser så vet jag att detta här egentligen är en mild bris.....men det brukar inte blåsa här...och det har faktiskt gjort det hela dagen...mycket för att vara här! Allting far omkring,högst opraktiskt! Fördelen är väl att marken torkar upp lite fortare och det behövs! Med all den snön som töat nu så är det ofantligt blött överallt! Lösdrifts gänget har jag helt enkelt fått stänga av från sina ängar...det är inga ängar längre...snarare sjöar! Men det är VÅR! Så härligt!

Leal har fått jobba idag,lite halvt misslyckat. Min hovslagare som just nu är hett efterlängtad har fortfarande inte dykt upp,alltså har Leal fortfarande bara 3 skor. Påhittiga jag fann ett par pådrags skor som jag använde för länge sedan till en häst som hade hovböld. Tänkte att Leal kunde använda det när jag red. Pyttsan! Det fungerade inte alls! Under ett ridpass på 20 min så var jag av hästen 3 gånger för att sätta på den dumma skon igen. Sen gav jag upp...det blev ingen reda med någonting!

Leal idag. Jag stod i fönstret på ovan våningen och kallade på honom! Leal är där ett säkert kort,han kommer alltid på "inkallning",men han förstod inte var min röst kom ifrån! Spanade och spejade...tog små rundor i trav..letade vidare. Till slut fick han syn på mig och då fick jag blicken "det där var inte skojigt alls". Fina hästen!

Efter Leal så fick det blev Joyita som jobbade. Hon var pigg som attan i blåsten men verkligen super trevlig! Jag är så glad att jag äntligen funnit "nycklen" för att kunna rida henne så att det fungerar hela tiden. Anton tog lite kort.

Att hon är en hel del för många kilo Joyita,det är vi medvetna om...både hon och jag. Men vad som slår mig när jag ser bilder på henne är vilken otroligt mäktig häst detta är.

Fröken är alltså trots allt en liten dam på 160 cm....och det känns som om det är världens maffigaste hingst man sitter på! Helt otroligt!

Jag både känner mig och ser ut som en lite ärta på denna hästen! Jösses!

Bara kolla in hennes hals! Kan få vissa hingstar att bli gröna av avundsjuka! Detta är en "Madame"! Blir bara mer och mer förtjust i henne!        

Av Marie Anderberg - 6 april 2011 21:14

Det har varit en lite blandad dag idag...där vissa saker tar längre tid än vad man skulle kunna tro. Lamnings säsongen är i full gång...hos vissa! Som vanligt så tillhör jag bara den "väntande skaran"...som kikar på datumen i almenackan....höjer på ögonbrynen...fattar ingenting..och väntar vidare! Detta känns såååå bekant! Har varit med förr,jag! Nåväl,min bä guru Petter bad om hjälp i morse,han var tvungen och åka iväg och en lite bä mamma visade tydliga tecken på att vilja starta lamningen. Jag ryckte ut som lamm mottagare (trevligt jobb,absolut!!) och satte mig och vänta. Enligt ultraljuds pappren skulle mamman ifråga få 3 lamm. Efter bara en halvtimmes väntan kom det två stora,friska lamm,inga bekymmer där inte. Och jag väntade ivrigt på den tredja lille....och väntade...och väntade! Vid lunch tid kom Petter tillbaka...och tog över vakten. Tror att hon fortsatt bara har 2 lamm...vart tog den tredje vägen????

Väl hemma igen så blev det full fart här....Joyita blev första hästen till jobb efter att ha ägnat säkert en halvtimme åt att bara få bort den värsta leran (klister effekt). Ner på ridbanan och fröken var iallafall väldigt duktig....känns som om jag har kommit på knepet med henne. Gör absolut så lite som möjligt....ge ett kommando och sen TID,då funkar det mesta!

Texas blev nästa häst. Han har oxå haft en låååång vintervila och bara gjort en sak sen i oktober tror jag,nämligen ÄTIT! Nu är det däremot dags att sätta igång med vidare utbildning av den unga herren ,måste få igång ridhästarna som skall fortsättas att utbildas,sakta men säkert. Ner på ridbanan med den lätt överviktiga och mycket förånade hästen....och det blev lite lätt jobb i linan. Texas pustade och stånkade,flåsade och såg  lätt ansträngd ut,men verkade till att tycka att hela grejen var ganska så kul iallafall! Det är bra! Några gånger till i linan och sen skall han börja ridas. Kul!

Siste man ut i kväll blev Gepetto.....och det blev så bra! En sådan där stilla vårkväll med kvittrande fåglar och kvälls solen på ridbanan. Hingsten var lugn och avslappnad...jobbade koncentrerat i skritt och trav...med fin framåt anda och med mjukt stöd på handen. Fick verkligen säga till mig själv på skarpen att kliva 

av honom efter 15 min. Kunde fortsatt att glida runt där uppe hela kvällen är jag rädd för...det var lite av en känsla! Ganska så långt ifrån en vilt bockande rodeo häst....DET är bra!

En bild på Texas sen i somras...med Klara på ryggen. Han var fin som 3-åring....och ännu finare nu som 4-åring. Vilken dressyr häst detta kan bli...Texas tillhör Leals första årgång med föl,dock har Texas en fullblods mamma.  

Av Marie Anderberg - 5 april 2011 16:19

Grubblade hela kvällen igår...och halva natten också för den delen över Gepettos mindre trevliga uppvisning igår....och det heter ju skam den som ger sig så det blev faktiskt hans tur i morse igen. Samma visa som igår....ner på ridbanan och jobb i lina där jag var jättenoga med att han fokuserade på mig och mina kommandon....inte spanade in tjejer eller höll koll på resten av världen. Det var jag,jag och så ännu mer jag som var huvudperson. Här pratar vi om en väldigt koncentrerad Marie...ojojoj! Med tanke på säkerheten så hade jag släpat med mig en av Mortens arbetare,min vikarie,som fick noggranna instruktioner om att fånga in hästen om jag gick i backen...och eventuellt plocka upp resterna av mig. Nu var jag beredd och tänkte inte bli tagen på sängen som igår!

Först ett "allvarsprat" med hingsten.....inga märkliga uppvisningar...idag så tar vi träningen på mitt sätt! Gepetto lyssnade....såg lite skeptisk ut,men verkade till att säga ok!

Jag klättrade upp i sadlen..precis som igår stod han som en klippa....men istället för att explodera så skrittade vi lugnt och städat omkring. Gjorde halt ett par gånger och satte igång i skritt igen. Inga problem alls!

Detta är för bra för att vara sant,tänkte jag och bad lite försiktigt om trav....inga bekymmer det iheller...vi travade rundor,vände snett igenom ibland,saktade av till skritt...trav igen....inte en tendens till att vilja ställa till spektakel! Väldigt,väldigt förnöjd kunde jag hoppa av en ung herre som verkade nöjd med sin egen insats! Toppen! Vad i jösse namn som hände igår är svårt att säga...men efter dagens ridpass så kan jag bara konstatera att vi verkar jobba tillsammans igen...inte emot varandra! Det tackar jag för! Och jösses vilken fin känsla det är att sitta på honom...som att köra mercedes! Detta blir skoj att jobba vidare med!     

Skapa flashcards