Alla inlägg under april 2011

Av Marie Anderberg - 4 april 2011 18:24

Idag har jag flygit högt....varit så nära en rodeo ryttare som man bara kan vara....och det är inget som jag varken är förnöjd med eller stolt över,det skall påpekas! Det var jag och Gepetto....och just nu jobbar min lilla hjärna för fulla muggar var det gick snett,vilka misstag jag har gjort. Att rida unghästar innebär alltid en risk för hopp och skutt,det är jag medveten om,men något som jag försöker att undvika in i det längsta. Och egentligen något som jag är väldigt förskonad ifrån! Min filosofi är att om man bara förbereder unghästarna tillräckligt bra så är det inte så ofta det blir explosioner och luft färder. Att ha en ryttare på ryggen skall inte innebära att man prövar att skicka vedkommande i backen! Och allrahelst inte mig! Jag är såpass gammal nu att en luftfärd mest troligt inte innebär ett blåmärke....jag kommer att få RIKTIGT ont och kanske gå i sönder!

Nåväl,det som skedde var att Gepetto fick följa med ner på ridbanan och jobba en stund i lina med sadel på ryggen. Det var blåsigt och flocken med lösdrifts hästar härjade ganska så bra på ängen nära ridbanan. Gepetto var duktig,men hade mycket att titta på och var en ganska så vaken hingst. Förra sommaren blev han riden lite grann i skritt och trav men jag har nog inte suttit på honom sedan september skulle jag tro. Ändå hade jag en stor tro på att detta skulle gå bra och hoppade upp på honom. Inga bekymmer det inte...han stod som en klippa....och det gjorde han...tills hela hingsten fullkomligen exploderade....inget litet skutt här inte....full rodeo! Ojojoj,tänkte jag och hade turen att stanna kvar i sadlen! Fick stopp på eländet....vi stod stilla igen....tills fanskapet exploderade på nytt! Så där höll vi på....inte mycket kul,det kan jag försäkra! Att flyga runt på det viset på en stark och ytterst vig hingst är jag måttligt road av....men samtidigt ville jag inte frivilligt hoppa av honom förrän vi samarbetade och slappnade av iallafall en aning! Efter säkert fjärde explosionen blev jag arg,jättearg och berättade för tokstollen att sådär kunde vi inte fortsätta! Risken att jag förr eller senare skulle tappa balansen och flyga av kändes överhängande! Så enda lösningen jag kom på var att satsa framåt,desto mer energi framåt desto mindre energi uppåt.....i galopp,två varv runt ridbanan...hingsten bockade och jag smackade....snacka om rodeo! Men till slut så travade vi rundor....någorlunda avslappnat....och jag bestämde väg. Saktade av till skritt,gjorde halt...skrittade några minuter och travade ett varv till. Sen gled jag ner på marken...med något skakiga ben och var mer väldigt förvånad själv att jag lyckats hålla mig kvar där uppe under denna uppvisning! Jösses! Så här vill jag INTE ha det! Helt oaktuellt! Som sagt,nu tänker jag....borde kanske förberett honom mer...inte litat på att det goda uppförandet från i somras skulle hålla i sig. Valt en tidpunkt när vi inte hade så många andra hästar runt oss som jagade upp stämmningen.....haft en medhjälpare med mig.....iallafall någon som kunde plockat upp resterna av mig om det gick snett.... Får trösta mig med att slutet iallafall blev som jag ville ha det....om än så vägen dit inte ingick i mina filosofier om hur saker och ting skall gå till.   Nåväl...nu skall det bli ganska så spännande att se vad som sker nästa gång jag kliver upp på honom....om vi är färdiga med det här spektaklet eller det finns en fortsättning....skall tillägga att Gepetto var snäll som ett lamm i somras att sitta på...om ämn något vimsig! Jag får väl bara ta tjuren vid hornen imorgon...och försöka att vara smart...!

Av Marie Anderberg - 3 april 2011 13:55

Igår gick i princip hela dagen åt till visningen av Gepetto. Startade härifrån redan klockan 6 på morgonen med en något morgontrött och förvånad hingst. Han uppförde sig efter konstens alla regler hela dagen,om än så att han blev något chockad när vi äntligen kom fram till Starum efter 4 timmars resa. Fullt med andra hingstar som gnäggade överallt (det var även bedömning av alla "specialraser" igår på Starum),människor,bilar....ja,världen kan minsann vara ganska så stor ibland! Men som sagt han var duktig och fick tummen upp från den spanska domaren som rest hela vägen hit för att bedömma 4 stycken hästar! Det är minsann ganska så mycket service! Hon passade på att berätta att det var 22 grader och sol i Malaga...och jag höll på att bli grön av avundsjuka! På Starum igår var det disigt och dimmigt...isigt på marken och ett par plusgrader bara! Nåväl,det var en väldigt trött ung häst som vi ledde av transporten igår eftermiddag,kan tänka att han har sovit gott i natt! Ovetandes om att han nu är en godkänd avelshingst....skall spara på den informationen till honom...det man inte vet.....

Idag är det lite av min dag,sovmorgon,kaffe på sängen...och så naturligtvis det viktigaste av allt,TÅRTA i eftermiddag! Dom som känner mig vet att jag är ett kakmonster av hög klass,missar inte ett tillfälle! Glädjer mig! . Även vädret bestämde sig för att visa sig från sin bästa sida med strålande sol idag! Kändes lite dumt att inte passa på att rida,så fastän jag egentligen förklarat för världen att detta är min fridag så tog jag med mig Lucifer ner till ridbanan och jobbade lite. Fina hästen,ett rent nöje att rida!  En söndag av allra högsta klass helt enkelt!  

Av Marie Anderberg - 1 april 2011 19:26

Imorgon,väldigt tidigt,skall Gepetto (4-års hingsten) resa iväg för att bli avels bedömd av spanska domare. Kul har jag tyckt....Gepetto däremot har varit lyckligt ovetande om denna händelse....och har i flera dagar ägnat sig åt rejäla "gyttjebad","lerinpackningar","SPA-behandlingar" eller vad man nu vill kalla det....summan av kardemumman är iallafall glasklar.....hästen är mer än lovligt skitig! Jag hade utan tvekan kunnat ägna timmavis åt att borsta och rykta utan något större resultat än jag hade drabbats av "stenlunga",fått astma eller något liknande. Bara en sak att göra....TVÄTTA det stackars djuret...stående i 1 dm nysnö! Kul??? eller inte??? Gepetto som är en väldigt mild och positiv natur (om än något vimsig) ställde sig väldigt frågande till mitt påhitt! "Tanten" har blivit tokig,såg det ut som han tänkte när duschen började,medan vi vassade runt i snö! Det skall dock sägas att det var varmt och skönt vatten....och efter badet blev det påklädning med diverse täcke för att han inte skulle förvandlas till en is staty! Fina hästen....med stora ögon fann han sig i alla mina påhitt,det är minsann en utmaning att vara häst skötare också när alla natur krafter är emot en!

En som oxå gjorde STORA ögon var Lucifer som ställde sig på första parkett i sin hage för att titta på skådespelet. Såg i ögonvrån att han följde alla mina tilltag med full uppmärksamhet....som om inte han iheller kunde tro sina egna ögon. När jag var färdig med Gepetto kunde jag inte låta bli att retas lite....höll i vattenslangen och ropade på Lucifer....istället för att komma till grinden som han alltid gör så smög han diskret upp till hörnan allra längst bort! Tänkte inte frivilligt delta i detta vansinnet,det förstod jag!

Nåväl,Gepetto är iallafall skinande ren och nu redo för sitt lilla äventyr ute i stora världen imorgon! Jösses vad tiden flyger...kommer ihåg när han kom hit till gården som ett litet spinkigt och osäkert 7-månaders föl....rädd för hela världen...och helt säker på att domedagen var nära! Nu är han en stor och ståtlig hingst....fin som sjutton och genom trevlig!

Tänkte naturligtvis ta lite kort på den skinande herren idag,men det visade att någon i familjen tagit med sig kameran...någonstans...så det blev inte så. Här är ett kort från förra året...sedan dess har han vuxit till sig rejält!  

Ovido - Quiz & Flashcards