Alla inlägg under december 2011

Av Marie Anderberg - 10 december 2011 16:01

Snö i massor,sedan regn,för att avslutas med frys grader igen....ja,isen är här! Mindre kul....men jaja,jag försöker bara att acceptera att vi har ledigt från jobb nu ett par veckor...jag och hästarna. Kanske är det bra det....rätt vad det är så är underlaget bra igen och då är det bara till att sätta fart!

Fram tills dess så lägger jag tiden på de yngre hästarna här och jag har fått mig en alldeles ny favorit,Nexico! En brun 2-åring,75% PRE och 25 % arab...en ganska så anonym häst som man inte riktigt lägger märke till. Men vilken liten kille detta är! Inte nog med att han själv gör allting rätt,han hjälper mig även med de andra unghästarna så att dom oxå gör vad dom skall! Nexico är utsedd till polis,han flyttar varje morgon från lösdrifts gänget över till 1-års pojkarnas hage där han är under dagen tillsammans med 2-åriga Nebrijano och håller styr på de unga. En uppgift som han sköter helt utmärkt. Lugnt men väldigt bestämt så styr han upp hela det lilla pojkgänget. Har klara regler som han är ytterst noggrann med att alla skall följa. Till och med jämngamla Nebrijano (som oxå är polis) har snabbt fogat sig efter Nexicos regler,det är han som styr och ställer. Varje morgon när Nexico hör min röst så kommer han själv till grinden vid lösdriften och ställer sig och väntar på dagens "polisarbete". På eftermiddagen när 1-års pojkarna får komma in i stallet flyttar han och Nebrijano över till lösdriften igen. Återigen står Nexico vid grinden och väntar....håller styr på små pojkarna så att dom kommer in i rätt ordningsföljd...Nexico är pedantisk där! Är det så att något skall ske med 1-års pojkarna under dagen så följer Nexico med och ser till att alla är lugna och uppför sig anständigt! Just nu är den lilla hästen värd sin vikt i guld och jag är omåttligt förtjust i honom! Det är bara till att konstatera att en hästskötare har omåttligt stor hjälp av en sådan kille som Nexico!

Här en bild på Nexico från förra vintern.  

Av Marie Anderberg - 7 december 2011 17:03

Årets första snö kom som en liten överraskning redan igår kväll.....och tänk,den hade just den effekten som jag hade efterlyst! För det första var det ljust när jag gick ut på morgonen och alla (iallafall de flesta) hästarna hade vaknat till liv igen! Fölen lekte tillsammans med de andra unghästarna på lösdriften och mammorna och de andra "tant hästarna" var nere på ängen hade olika aktiviteter för sig. Gräva i snön,rulla sig...ja det finns mycket man kan göra i detta vita! Geppeto (som ibland fortsatt är som en jätte baby) fick fullständigt fnatt när han kom ut från stallet i förmiddags! Efter bara ett par steg i det vita så kunde han inte hålla sig riktigt utan små studsade vid min sida ut till sin hage för att där explodera fullständigt! Det blev en uppvisning som höll hög klass vad det gäller att "inte röra vid marken". JAg fick mig ett gott skratt! Härligt att se att hästarna leker igen!

Själv blev jag ivrig att se om snön som kommit räckte som ett bra ridunderlag....och Leal blev försökskanin. En väldigt,väldigt pigg hingst var det som jag försökte att rida....på ett underlag som var betydligt bättre än innan men tyvärr inte helt ok än. Vi fick helt enkelt ge upp ridbanan och ge oss ut på en skritt tur istället....men bara lite mer snö så kommer det att fungera bra med ridning igen.

Ett lite gäng här som inte var så förnöjda med det vita på backen var hönsen....alldeles för kallt om dom små benen....är deras uppfattning om snön. Det blev ingen lång ute stund för dom inte.....absolut skulle tanterna behövt en uppsättning med vinterstövlar att stoppa ner sina små fötter i! Det hade varit en syn för gudarna...men jag är helt säker på att det hade uppskattats till fullo!

Några bilder på Leal och mig från PRE championatet i somras. Fina,fina pojken!

Tänk om man hade haft ett fungerande ridhus...ljust och fint...med värme...och ett bra underlag oavett vad det är för väder ute. Om jag någon gång i mitt skulle bli rik som ett litet troll så är det en sak som jag skall skaffa mig!

       

Av Marie Anderberg - 6 december 2011 16:53

Ja,det är tydligt! Igår skrev jag om att jag önskade mig snö....och det ser ut som min önskan kommer att gå i uppfyllelse! Idag pratar alla om det annalkande ovädret...en rejäl SNÖSTORM! Ajaj,jag ville ju bara ha LITE snö...så att det blev ljusare och gick att rida igen. Jaja,ibland får man så att man tiger!

Inga väldigt spännande saker har hänt här idag heller...mörkt och stenhårt i backen. Stallpysslet fortsätter....Olivia,Odessa och Marocko har varit de utvalda idag. Alltid lika populärt bland unghästarna att få följa med "tanten" in i stallet. Imorgon så reser Nadja,allmännt kallad för "Trollet" till sin nya ägare och där kommer hon att förenas med sin gamla kompis Nikita. KAn tro att tjejerna blir glada över att se varandra igen!

Jag tömde kameran idag för bilder och fann då en hel del foto från i somras. Faktiskt från en dag när det inte regnade! HAr suttit och beundrat en stund och drömmer om en ny sommar.....den kommer snart...efter snö stormarna!

Foto från mamma/föl flocken i somras. Det var här som Odessa,Olivia och Alfie också var med.

Och en vy över gården där jag och alla djuren befinner oss.

Från vänster,Piaff,Lealtad,Jacaranda och Piña.

Detta kunde ha varit en helt vanlig bild på en katt mamma med sina 4 ungar. Det är det inte!!! Ungarna är det lilla gänget som miste sin mamma här för ett tag sedan. Den vuxna katten som snällt ligger och låter sig "dias" är deras storebror! Vår vuxna hankatt har snällt tagit sig an de små moderslösa!

God hjälp får storebror även av Humlan som snällt delar med sig av platsen i sin sovkorg! "Ju mer vi är tillsammans...."              

Av Marie Anderberg - 5 december 2011 18:02

Det är vad det är just nu...mörkt...i ordets rätta bemärkelse! Väldigt mörkt på morgonen,halvmörkt under dagen och återigen väldigt mörkt på eftermiddag och kväll! Betydligt värre än vad det har varit något år innan som jag har bott på dessa breddgrader. Snö som lyser upp,det är det vi saknar! Egentligen tycker jag inget vidare om snö,förutom på julkort,men jag måste erkänna att nu saknar jag den! Vi behöver något som gör tillvaron en aning ljusare! Jag tror inte att jag är ensam om tycka det här på gården....alla djuren verkar till att ha gått in i någon form av halv dvala! Ingenstans ser man att det är någon som leker,hoppar och skuttar. Hagen där 1-års grabbarna befinner sig brukar annars vara ett säkert kort för hopp och sprätt...men inte! Gänget äter....och står och hänger. Lösdrifts flocken verkar till att leva sitt liv i slow motion och enda gången man ser hingstarna vakna till lite är när det är dags att komma in på eftermiddagen! Till och med Humlan (!!!) som är den som ALDRIG tappar sitt goda humör är hängig och halv deppig! Frågan "var är bollen" brukar i normala fall få Humlan till att studsa iväg i glädjehopp för att leta upp sin boll,nu skall det lekas! Men idag när jag frågade henne så stod hon som en staty och bara glodde på mig med minen "inte vet jag,vill du leka med den matte så får du leta upp den själv". Deppigt värre! 

Några jobb med hästarna,förutom att pyssla med dom i stallet blir inte heller gjort. Joyita,Leal och Geppeto är alla 3 utrustade med vinterskor (snösula och broddar) för att kunna hållas igång i arbete men vad hjälper det när marken är stenhård och knagglig? Ridbanan är inte ens skritt vänlig......det är bara till att vänta på snö underlag!

Till råga på allt så är jag fortfarande förkyld,hur nu det är möjligt? Alla andra har piggat till sig igen. Bäorna slutade att hosta,unghästarna slutade att snora men jag,jag är kvar på ruta ett. Jäkla tröttsamt! Nu krävs det snart en förändring.....jag hoppas på snö jag....fastän jag egentligen inte tycker om den!

Skapa flashcards