Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 17 september 2011 21:14

Tänk vad solen kan göra med en....så bra en dag kan bli i lite solsken! Tyvärr är vi inte så bortskämda med det här...men i fredags då! Klarblå himmel och en strålande sol HELA DAGEN! Humöret steg i samma takt som graderna och vi blev super effektiva här! Med ett stort leende så fick vi arbetat tillsammans med 11 hästar och alla djuren verkade till att njuta lika som vi!

Humlan som verkligen är en soldyrkare ända ut i finger spetsarna hade en avslappnad dag!

1-års pojkarna Optimo och Olympic verkade oxå mer än förnöjda!

Millionen,en av de tre i "Musketörs gänget" ,lika nöjd han!

Och ingen var väl nöjdare än jag....på ett strålande humör hela dagen! Här tillsammans med Marokko som jobbade helt lysande! En härlig häst att sitta på!

Idag lördag har solen svikit oss men det viktigaste av allt,det har INTE regnat! Tänk vad glad man kan vara över en sådan lite detalj!

Alla traktorer på gården har jobbat på högtryck dessa två dagar med att slå och pressa rundbalar. Detta året har det varit som en mardröm att försöka tillverka bra häst mat! Morten har slitit i sitt hår mer än en gång då vädergudarna har vägrat att ge oss något annat än regn.....så det har varit stressiga dagar för alla de som kan köra traktor. Nu är det inte det som jag är bäst på här i livet utan jag har istället till fullo kunnat njuta tillsammans med hästarna. Imorgon har det dock lovats nya regn oväder...och i övermorgon....!         

ANNONS
Av Marie Anderberg - 15 september 2011 20:25

Betes säsongen går med stormsteg mot sitt slut. Den absolut mest vattenfyllda betes säsong som jag kan komma ihåg. Men visst,gräset har växt...och växt! Men nu så är det i princip slut överallt och både mina bäer och hästar har börjat att samlas upp här hemma istället för att vara spridda över landsbygden. Ganska så skönt det faktiskt,men lite rotigt i början innan alla har funnit sina platser i de nya flockarna.


I lördags så jagade vi bäer....över ett stort bete...med backar som fullständigt tar musten av en. Upp och ner...men mest upp då förstås! De lamm som är färdiga för leverans fick åka hem och de andra är samlade på ett bete nära hemmet. En slitsam dag med ihopasamling,sortering och lastning av alla dessa ulltottar! Just nu har jag faktiskt en hel del.....70 närmare bestämt! Det är lite av ett gäng!

Utmattad och mer än lovligt förkyld så kastade jag in handduken i söndags och tog en tur till Sverige med ett något lugnare liv hemma hos mamma! Väldigt skönt!

Tillbaka till vardagen hemma igår igen så började hämtning av unghästar på bete. Unghingst gänget var de första till att åka hem. Sista veckan har det varit lite av en utmaning att hålla gänget innanför sitt staket....gräset var definitivt grönare på andra sidan....och dit tog gänget sig gärna en utflykt...titt som tätt! Allra helst efter att jag rest till mamma...vilket fick Ancha och mina änglar här hemma till att gnissla tänder mer än en gång....ajajajaj! Men nu är dom hemma iallafall!

Idag var det tur för 2-års flickorna. Jag och Ancha drog iväg...planen var att hämta de fyra hästarna i 2 omgångar...men där var vi ganska så oeniga,jag och hästarna. Efter att ha tagit två ur hagen så sprängde de kvarlämnade flickorna staketet och kom efter oss i galopp! Suck och dubbelsuck! Där stod vi då....2 personer....en häst transport...en söndrig hage...2 upprörda hästar i grimmor och 2 i full galopp runt oss. Efter att ha kliat oss ihuvudet en stund så var det bara att ringa efter förstärkning.....en transport till införskaffades och alla fyra fick åka hem samtidigt!

Idag hämtade vi även hem en gammal favorit! Hippi hästen Budda,en av mina ögonstenar blev såld förra hösten men av olika trista anledningar så kunde inte hans nya ägare ha honom kvar och resultatet blev att han fick komma hit. Fina Budda var sig lik,samma vänliga själ! Väldigt,väldigt trist för hans ägare men vi skall försöka att hitta ett nytt bra hem till honom så allt löser sig förhoppningsvis till det bästa och under tiden får jag det stora nöjet att umgås med honom! En annan som blev överlycklig över Buddas ankomst var Texas som mycket väl mindes sin gamle vän och efter bara 10 minuter så gick de två sida vid sida! Härligt att se!

ANNONS
Av Marie Anderberg - 6 september 2011 17:39

Efter träningsveckan i Portugal så bestämde jag på söndags kvällen....detta skall bli en bra och effektiv vecka..med eller utan regn. Det blev naturligtvis med...iallafall så här långt! Dagen idag blev avslutad tidigare än tänkt...men det var inte regnet...utan stormen och regnet tillsammans...där gick gränsen iallafall för hästarna. Så jäkla trist....men mycket har hunnits med iallafall,både idag och igår. Jag och Ancha joggar runt i ett högt tempo...hämtar hästar...borstar lera....försöker att finna torra grejor att ha på dom...medan regnet pyttsar ner! Men mot alla odds så jobbar gänget överlag väldigt bra!

Att hoppa upp på Leal igår var en fröjd....en häst som jag känner utan och innan...i min egen sadel. Och en Leal som tyckte att jobb var en utmärkt ide,kan det bli bättre? Knappast?

Dagens höjdpunkt var det Geppeto som stod för. Han har verkligen inte haft någon toppen sommar direkt och det är många gånger jag har tyckt synd om honom. Geppeto i sig själv är en häst som behöver aktiveras,både mentalt och fysiskt. Världens snällaste....men att stå inlåst på en box och bara ha begränsad rörelsefrihet utomhus var inte direkt hans grej. En massa hormoner som tar fart i tillägg till det så hade vi en stackars hingst som blev så glad och uppspelt när jag kom med tränset att hela han skakade....! Och naturligtvis blev en lågt flygande häst när han väl fick börja röra sig....och han som bara skulle promeneras försiktigt. JA,summan av kardemumman-en jobbig sommar! Men nu verkar det som allt är ok med honom...rör sig normalt i alla gångarter och nyskodd. Nu är det Geppetos tur att få vara med och jobba. Söta hästen dansade brevid

mig ner på ridbanan idag och gjorde ett helt fantastiskt arbete i lina. JAg kan lova att det är lite av en känsla att stå i mitten och se denna stolta,energiska hingst dansa runt en. Och dessutom göra exakt vad jag bad honom om....viskade jag trav-så travade han-viskade jag öka-så ökade han och så vidare! Hela tiden med ett öra vänt mot mig och kikande under sin långa pannlugg! Jag blir lite rörd i sådana läge...måste erkänna det! Måste vara sådana stunder som gör att man fortsätter att kämpa på i detta vattensjuka land skulle jag tro!

Geppeto i våras innan han blev skadad. Nu skall vi igång i jobb igen.

Fina,fina hästen. Han är så ambitös...vill så mycket!    

Av Marie Anderberg - 4 september 2011 20:26

Jaha,efter ännu en helt underbar vecka i Portugal så var man hemma igen....alltid skönt att komma hem och se så allt står bra till med alla här. Med åren så har jag verkligen försökt att lära mig att koppla av allt här hemma när jag är borta....lita på att andra fixar det som skall fixas...och visst,jag har blivit bättre på det med tiden...fast lite bekymrad är man ändå...!

Iallafall så var läget under kontroll...några bädjur som varit på rymmen var väl det värsta som hade inträffat annars var det mesta som vanligt. Definitivt vädret....som bjöd på regn redan i Oslo igår kväll när flyget landade...och hela dagen idag! SUCK!

Jag och Ancha gjorde ett tappert försök att visa några saluhästar idag för en kund....men hur lätt är det när regnet bara sprutar ner från himlen och ridbanan håller på att sköljas bort i vatten massorna? Jag blir så trött på detta förbaskade vädret! Att det inte kan sluta att regna?

Från att ha haft stora ridplaner idag,full av ny inspiration,så regnade allt bort....får ta nya tag imorgon...då jäklar!

Nu var det även så illa att vi tyvärr hade regn i Portugal också.....dock lite sol ibland och så den lilla detaljen RIDHUS! Det hjälper när vädrets makter inte vill som jag vill.....ojoj vad jag önskar mig ett här och NU!

Som vanligt var det en väldigt nyttig träningsvecka och med hjälp av Heather och hästarna som jag red där har jag förhoppningsvis fått med mig bra saker hem att jobba vidare med här. Veckan bjöd på 4 olika hästar och för mig 2 helt nya bekantskaper.

Den första hette Zahara....och jäklar vilken häst! Jag blev förälskad redan efter de första 10 minuterna.

Mjuk som en gummiboll och elastisk som ett gummiband! En häst som ger en "den där" känslan.

Måste säga att jag trivdes som fisken i vattnet på henne!

I galopparbetet hade man känslan av att fröken helt enkelt bara "satte sig på rumpan". En fantastiskt fin ridhäst!

Men även en dam som var väldigt vaken och lite "diva"-aktig.  

Nästa nya häst för mig var Sapateira. En fröken som skulle ridas ganska så mycket tvärt emot det mesta jag är van att sitta på. En väldigt nyttig och intressant häst som verkligen fick mig till att tänka till. Väldigt nyttigt!

Och med Heathers goda vägledning så fick vi det till mer och mer under veckan som gick.

  I slutet av veckan hade jag blivit riktigt kär i henne med!

En väldigt nyttig upplevelse!

Sist men inte minst...Ucifer! Denna helt underbara hingst....! Där känner jag mig hemma...lätt,bekvämt,energiskt....en njutning att få arbeta tillsammans med honom igen! Kommer att sakna honom fram tills nästa besök!          

Av Marie Anderberg - 27 augusti 2011 17:28

Vädergudarna var minsann inte på sitt bästa humör här idag. Jag gav mig ut på "beteskoll rundan" vilket är ett litet projekt i sig med bä djur på 2 bete och unghästar utspridda på 4 olika ställen. Mörkt var det på himlen....men jag hinner nog filosoferade jag. Det gjorde jag inte! Ett oväder i ordets rätta bemärkelse blev det med en himmel som bara öppnade sig för regn och blixtar och dunder. Ja,ja nu fick jag iallafall studerat vad djuren gör när det är oväder....en erfarenhet rikare. Hästarna var överlag skärrade och samlade sig tätt i en flock ute på så öppen mark de kunde finna. Hur smart det är kan man ju alltid diskutera men det var så det såg ut på alla unghäst betena jag besökte. Bä djuren däremot hade sökt skydd under buskar och träd och betena såg vid första anblick tomma ut. Men icke,de små ulltottarna fanns längst inne i buskagen.

Med tanke på vädret så la jag ner alla former av ridarbete idag men igår fick jag ett väldigt fint pass tillsammans med Texas. Jag får leva på det idag också. Igår fick vi även nya skor på ett antal hästar här och det var behövligt. Så med nya skor och personal styrkan igång igen så borde det bli hur bra som helst!

Dock får hela gänget med hästar som är i arbete en välförtjänt veckas vila eftersom både jag och Ancha åker till Portugal tidigt imorgon bitti.  Skall försöka att lära mig ännu mer....ta bort fel och brister och lägga till nya bra saker istället!

Och få en liten del av sommaren som vi har varit helt befriade ifrån här! Efter dagen som idag så glädjer jag mig verkligen till 25 grader varmt och sol!!

En bild på min absoluta favorit i Portugal,Lusitano hingsten Ucifer sen jag var där i våras. En helt fantastisk häst! Och det i kombination med super tränaren Heather....ja då kan man få med sig en hel del nya bra saker inom ridningens ädla konst! Glädjer mig så!  

Av Marie Anderberg - 25 augusti 2011 20:29

Efter en ganska så hektisk förmiddag med "mystiska" röntgen apparater,läkarbesök och ännu ett läkarbesök så fick jag till min stora glädje tummen upp för att sätta lite fart med jobb igen! Härligt! Denna kroppen tänker tydligvis hänga med ett tag till och det är jag sååå tacksam över! En aning nervöst med ridförbud då nästa vecka är tänkt att tillbringas i Portugal...med massa ridning. Här är det en som har bitit på naglarna,det skall erkännas!

Så väl hemma igen åkte ridbyxorna på i all hast och Ida,vår lilla kanonkula infångad i hagen. Mot ridbanan! Det är en ganska så härlig känsla när man verkligen är motiverad och inspirerad att ta tag i lite jobb igen! Det är inte alla dagar man får den känslan,allra helst inte om det är den fjärde hästen man hoppar upp på och regnet öser ner. Egentligen borde man väl vara det....men det är det där med en vardag....fastän man har ett fantastiskt jobb. Men idag så....en härlig känsla! Och då blir resultatet därefter....det var en väldigt nöjd både häst och ryttare som skrittade hemåt efter ett toppen pass! Var lite sugen på att göra om bravaden...men bestämde mig för en mjukstart...en häst idag fick räcka.

Imorgon väntar vi vår hovslagare...det är den där förbaskade väntan....vet att jag har skrivit om det förr....kan driva mig till vansinne! Kommer snart.....imorgon...nästa vecka...någon gång! SUCK! Jaja,till slut så dyker dom ju alltid upp de jag väntar på....det gäller bara att vara tålmodig!

Här vår avelsdam Lealtad med min lilla favorit Piaff vid sin sida. Är väldigt förtjust i honom om sanningen skall fram! Han flyger fram....är en liten kille som bara lättar från marken när han rör sig...och jag beundrar!

Och lilla 1-åriga Olivia! Tror nog att hon är sötast på hela gården!    

Av Marie Anderberg - 22 augusti 2011 19:29

Dagrana rullar på här och fastän jag verkligen försöker göra som doktorn säger och ta det lugnt går det nog sådär....Det är mycket som skall fixas överallt...hela tiden. Ancha jobbar så svetten lackar och jag joggar på i bakgrunden! Jaja,det blir nog bra till sist!

Idag har jag haft hemma fölen med sina mammor och pysslat o donat med dom! De är verkligen små personligheter! Padrino är som en liten onkel,lillgammal ända ut i tåspetsarna och tar allting väldigt seriöst och kikar på mig med mycket allvarliga ögon. Piña är en nippertippa av värsta klass,en riktig liten primadonna. Väldigt social och tillgiven men samtidigt vill hon att det mesta skall ske på hennes vilkor. Riktigt sur blev hon på mig när hon skulle borstas....ville inte det...bara klias...på de rätta ställena! Jösses,det kommer att bli en dam det! Fina Piaff är den mest försiktiga av de 3 men otroligt kvicktänkt och lär sig nya saker direkt! Och han i motsats till Piña bara precis älskar borsten...men hoppar gärna över kliandet!  Personligheter!

Själv har jag ridit ytterst lite de sista dagarna men försöker istället att hjälpa Ancha lite från marken när hon rider. Tror att hon är ganska så less på att höra mina kommentarer...ner med hälarna...släpp innertyglen....och så vidare. Ett bra tillfälle att ta lite nya foto på hästarna när de rids är det också!

En som har utvecklat sig enormt denna sommaren är Million (1 av de 3 musketörerna). Från att vara en väldigt vimsig 2-åring till en liten späd osäker 3-åring så har han under sommaren utvecklat sig till en betydligt mer rejälare häst med ett bra självförtroende och som bara älskar sitt nya jobb som ridhäst! Mycket kommer nog fortsatt att hända med honom både fysiskt och psykiskt men väldigt förnöjd blir jag när jag ser han idag.

  Här med Ancha från eftermiddagens ridpass.

  Han har det verkligen hänt mycket med på kort tid. Härligt att se! 3-åringarna får nu arbeta 2 gånger i veckan. Det räcker fint för dom och snacka om att gänget är glada när vi kommer och hämtar hem dom för jobb!

Jag har sagt det innan men säger det igen...det finns inget arbete i hela världen som är så tacksamt som att utbilda unghästar!

Här är det Mc Gyver (nr 2 i de tre musketörernas gäng)

Också en kille som utvecklas fint som ridhäst!      

Av Marie Anderberg - 17 augusti 2011 10:55

Som tur är så är det inte hästarna här som är i så dåligt skick,utan snarare personal styrkan som är lite i gungning. En blind och en halt är kanske lite av en överdrift...men Ancha har en stygg ögon katarr och själv har jag fått klara order av doktorn att hålla mig lugn sen mitt ena ben har krånglat lite i det sista. Något som passar sig vääääldigt dåligt här....! Ja,ja vi försöker så gott vi kan att få ihopa dagarna och det som inte blir gjort idag får göras imorgon försöker jag att trösta mig med! Lite extra hjälp får vi idag av Tilda som skall hjälpa Ancha att få hästarna ut på lite stillsamma promenader. Brukar att vara väldigt uppskattat av häst gänget här! Själv skall jag ägna mig åt rofyllda aktiviteter....typ smörja allt läder (något som för det mesta blir åsidosatt),pyssla lite extra med föl och hingstar....,ja allt som inte innebär att jag måste belasta mitt ben mer än nödvändigt.

Igår var det 3-års pojkarna som fick vara på jobb. Det lilla gänget går nu under smeknamnet "De tre musketörerna". Ett väldigt sammansvetsat litet gäng som är  skojiga att jobba med! "En för alla,alla för en" var ju slagordet för de tre musketörerna i böckernas värld. Det stämmer väldigt fint in på detta lilla valacks gänget. Det den ena hästen gör,det gör dom två andra omedelbart! Med andra ord,kan man få en till att uppföra sig ordentligt och göra vad man ber den om så har man kedjereaktionen på två till! Mycket praktiskt ibland! När man till exempel skall hämta de ungarna herrarna från sitt bete så blir oftast Marokko så ivrig att han kommer i galopp när man visslar på honom. Och efter Marokko kommer de andra två.....och vi smilar!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se