Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 13 augusti 2011 09:09

En väldigt nyttig och skojig sak vi sysslar en hel del med här är att fota och filma. Man kan ser då konkret hur hästar växer,förändras och utvecklar sig egentligen kanske mer än vad man tror. Det är ju helt klart och uppenbart att unghästar och föl växer men jag kan lova att det bli riktiga aha upplevelser om man jämför ett kort taget idag och ett för 3 månader sedan. Att göra filmer när vi rider har egentligen 2 syften,både att se hur hästarna utvecklas och med kritiska ögon se hur vi själva rider. Det är en sak att känna hur det känns,en annan sak att ha någon som står på backen och kommenterar och en tredje sak att se det med egna ögon! Väldigt,väldigt nyttigt! För massa småfel gör man hela tiden (ibland stora oxå för den delen!!) och genom att titta på filmerna,vara själv kritisk och jämföra med hur det kändes så är förhoppningen att lära ännu mera! Hela tiden!

Men ett "litet" problem har lätt för att smyga sig in....massvis med foton och filmklipp....i en salig röra på datorerna! För tid att organisera och göra filmklippen till ordentliga filmer det är en helt annan sak....det tar vi oss inte så ofta! När vi äter lunch är det ofta att det kikas på filmsnuttar på datorn,kommenteras och sedan hamnar det i den saliga röran av allt annat! Ajajaj!

Nåväl,Ancha försöker nu att vara duktig och bringa någon reda i detta data kaos (där är jag egentligen sämre än värdelös!!!) och nu hittas det både det ena och andra minsann! Vem vet...kanske vi till slut får det välorganiserat och fint!!

Ett foto på Piña som jag fann av en slump! Lilla ballerinan!

Ett annat på Novato....så vackert!

Ett foto på Ancha och Molly

Milano och Viktoria som var och hjälpte mig och Ancha en dag här.

Och till slut en film på Klara och vår lilla kanonkula Ida!

Håll till godo!       

ANNONS
Av Marie Anderberg - 11 augusti 2011 10:02

Vissa mornar och kvällar har börjat att ge en "höst känsla",ganska så kyligt i luften. Snyft!! Vi som inte ens har haft någon sommar,eller iallafall en ovanligt blöt och LERIG sådan!

På tal om mornar så fick vi för några dagar sedan en ganska så otrevlig överraskning vid frukostbordet. Telefon ringde och meddelade att 4 stycken hästar var en bra bit borta från sitt bete där dom skulle vara! N-flickorna var på tur,Nikita,Natascha,Nadja och Natalie var på upptäcksfärd....och det med besked! Jag,Ancha och Tilda slängde oss i bilen och började att leta....leta efter hästar på rymmen är INTE min favorit syssla! Vi fann dom....och det otäckt långt borta från betet. Det blev en låååång morgon promenad med 4 stycken 2-åringar,över ängar,på vägar innan vi kom fram till betet! Vad skall vi kalla det??? Social träning??? Alla var oskadda iallafall och vi fick oss en rejäl motionstur! Nu tycker jag dock att vi inte behöver ha fler påhittiga unghästar på tur denna sommaren!


För tillfället så har det norska veg vesenet stängt av den stora huvudvägen här och lett in all trafik på "vår lilla" väg som definitivt inte är byggd för trafik i den omfattningen som det är just nu. Det känns som att bo på en motorväg...och detta tillsammans med alla djuren! Vi är måttligt imponerade... Alla uteritter är bannlysta,absolut inga hästar på vägen är den nya reglen. Det enda positiva är att ridbanan som ligger utmed "nya motorvägen" har blivit ett bra ställe att vänja unghästarna vid mycket tung trafik! Fast jag och Ancha kan knappast inte prata med varandra där längre....vi skriker och hojtar....den mest använda frasen är "va sa du"??????. Ska bli sååå skönt när detta är över,nästa vecka!

Hästarna överlag jobbar annars väldigt fint! En som gör sitt jobb med en guldstjärna är Lucifer. Jag bara precis älskar att jobba med den unga herren! Att han inte är såld för länge sedan är för mig en fullständig gåta men jag får se det positiva i det hela att då får jag själv nöjet att vidare utbilda honom! För ett rent nöje är det att jobba med denna talangfulla 4-åring. Här en video från igår förmiddag!

ANNONS
Av Marie Anderberg - 6 augusti 2011 14:33

Sommaren har till allra största delen bestått av jobb men en 3-dagars semester på Irland har jag hunnit med. Min första tur till denna gröna ö,men absolut inte den sista! Irland var min grej och jag trivdes som fisken i vattnet. Ett land som har en lång häst tradition men min tanke var att bara ha semester och inga hästar skulle vara inblandade. Så trots att vi körde förbi många skyltar längs vägen som lockade med "dagliga strand ritter" och "fantastiska Cross County banor" så stålsatte jag mig och hoppade inte upp på en enda häst.

Men något jag inte kunde motstå var häst festivalen i Galaway som Irländarna själva pratatde sig varma om. Häst festivalen pågår en vecka och är en kapplöpnings festival. Alltså galopp,både på släta banor och steepelchase. Någon enstaka gång har jag i Sverige rest och kikat på galopp och det har varit en ganska så sval historia... I Galaway fick jag min livs chock! Det var tusentals och åter tusentals människor (förra året 150 000 tusen besökare fick jag förklarat) som samlat sig för att ta del i det bästa av vad kapplöpnings världen på Irland hade att erbjuda. Lika många människor som var där,lika många öltält fanns det. Och bookmakers. Du milde himmel vilket liv! För varje lopp som gick så var det säkerligen tio tusentals människor som skrek och hejade på sina favoriter,jag har aldrig varit med om något liknande! Själv drogs jag med i den ganska så muntra stämningen och efter ett par öl hade jag såpass mycket självtroende att jag var ganska så säker på att kunna plocka ut några vinnande ekipage själv. Hur svårt kunde det egentligen vara???? Att hitta en vinnare bland 12 hästar....en enkel match tyckte jag! Ajajaj! Det var svårt....väldigt svårt! Det närmsta jag kom var  att "min" häst ledde halva loppet,snubblade över ett av hindrena och den stackars jockeyn flög i backen! Ekipaget diskvalificerat! Ingen vinst där heller! Men trots att jag inte vann en endaste liten penny så var det en upplevelse som jag varmt kan rekommendera till andra. Att se hur hästarna kan stå i centrum för så ofantligt många människors engagemang! För det var stort! Åker gärna dit igen jag!  

Av Marie Anderberg - 5 augusti 2011 15:27

Efter att ha regnat i princip varje dag 2 månader i sträck så bestämde de högre makterna sig för att även vi skulle få en liten del av sommaren. Chocken blev fullständig för både människor och djur med strålande sol och 28 plusgrader. Hästarna svettades ikapp med mig och Ancha och all ridning blev förflyttad till sen kvällstid. Då plötsligt slutade inte arbets dagarna förrän framåt 11 på kvällen...men startade som vanligt 8 nästa morgon....summan blev att lilla personal styrkan blev väldigt sliten under den sommar veckan vi haft! Idag är vi dock tillbaka till det "normala"...det vill säga 16 grader och regn! Märkligt väder det här!

Nåväl,det mesta rullar på som vanligt....lite klabb här och där....några lamm som är sjuka och som har fått flytta hem från sina bete för lite bättre kontroll och medicinering här hemma. Leal snubblade till ganska så rejält med mig på ridbanan och lyckades då att få en lätt vrickning  i kotleden och har varit sjukskriven några dagar. Igår var första dagen med lite lätt arbete igen och det var väldigt populärt! Geppeto har sakta men säkert börjat att komma igång på jobb igen...vilket är väldigt skoj tycker han. Lite alltför skoj ibland.....han är ganska så duktig på att bocka kan jag numera konstatera...fast än så länge har jag inte fått mig en flygtur (ta i trä)!

Lite äventyr har vi också haft....och naturligtvis så var påhittiga Helge inblandad och enligt min teori den skyldige till alltihopa. Helge och två andra 1-års hingstar blev flyttade till en ny betes hage....full med nytt gräs...bäck att dricka ur...träd som skydd mot regn och sol. En häst borde vara nöjd då! Men inte! Efter 3 timmar kom telefon samtalet "hästarna är lösa"! Och det var dom med besked! En bra bit från där dom skulle vara och ute på jätte lika åkrar...med en ganska så trafikerad väg till granne. Där hade dessa tre små pojkar på en väldigt kort tid genomgått förvandlingen från sociala,människo älskande djur till VILDHÄSTAR! Och hade inte en endaste tanke i hela världen på att bli infångade. Tre timmar tog det mig och hela familjen att övertyga gänget om att bli fångade igen....och hela tiden skräcken att dom skulle fara ut på vägen. Många tanda gnissel den kvällen! Men äventyret slutade lyckligt...inga skador...och tre väldigt trötta pojkar tillbaka i sin hage. Efter det har dom snällt stannat där,tack och lov!

Av Marie Anderberg - 18 juli 2011 19:48

Detta är nog i särklass den regnigaste sommaren som jag kan minnas. Varenda jäkla dag så regnar det...mer eller mindre. Lerigare och blötare blir det precis överallt....hade det inte varit för att hästarna just nu jämt över fungerar väldigt,väldigt bra så hade jag varit mycket nära en djup depression! Jäkla väder är det enda jag kan säga! Blöt blir man,många gånger varje dag! I ett desperat försök att finna sommar och sol har vi nu bokat en ny vecka på mitt älskade rid center i Portugal,tror att det behövs på alla plan!

Vad händer här då? Tja,en massa varje dag...i vanlig ordning! Det mesta dock väldigt positivt! Texas är nu såld och har fått en ny förnöjd ägare i Inger! Kan bara gratulera till en riktigt bra häst! Till min glädje stannar han dock kvar hos oss Oktober ut,både i syfte att utbildas och samkörning av ny häst/ryttare. En bra lösning för alla parter!


Fina,fina Texas!

Föl och unghästar växer så att det knakar och dom små fölen är inte riktigt sååå små längre. Min personliga favorit är nog Piaff,en liten kille som har det mesta jag kan önska mig!

    Ett härligt uttryck,personlighet och rörelser som tar andan ur en! Bådar gott inför framtiden!

Lille Piaffs halvbror (samma mamma) Leal har nu fått ett nytt jobb på gården! Han har blivit introducerad som kofösar (!!!!) häst! Min fina hingst som jag rider dressyr på! Ja,mycket skall man vara med om....men Leal verkade att stortrivas med sitt nya jobb! Helt orädd banade han sig väg inne i ko flocken tillsammans med Morten. Hm,ja,måste påpeka att det inte är jag som är ryttaren vid dessa aktiviteter! Inte ens den jättelika tjuren imponerade det minsta på Leal,det såg ut som om detta var något han hade gjort i hela sitt liv.

Så här såg det ut...en hingst med spetsade öron tog sig an hela koflocken (i dagens läge är dom väl ca 45 djur). Jag trodde knappt mina ögon!

Morten och Leal cruisade nonchalant rundor....jag tror att korna var bekymrade över Leal än vad han var över dom!

Inte ens den fullvuxna tjuren fick Leal till att tveka en sekund!

Och den tjuren är gigantisk....som en koloss på 4 ben! Kan berätta att jag har stoooor respekt för den!

En som var väääldigt förnöjd med hingstens insats var Morten! Bara lovord där! Tror nog att dom två hade det väldigt kul ihop!

Eller rättare sagt,jag tror inte....jag vet! All ära till dressyr arbete...men att dundra fram i galopp över gräs ängar i jakt på kossor,det var Leals grej (och Mortens oxå för den delen)! Ja,ja,varierat arbete är ju bra heter det visst!            

Av Marie Anderberg - 8 juli 2011 19:26

Just nu så är det mycket ridning på schemat....jag har känslan av att jag enbart hoppar på och av hästar! Väldigt trevligt i och för sig....men det ska villigt erkännas att jag är trött på kvällarna! Trots allt så är det ett otroligt stimulerande jobb att arbeta med unghästarna! Alla 6 3-åringarna fungerar väldigt fint med sina nya arbetsuppgifter som ridhästar och i vanlig ordning så slutar jag aldrig att förvåna mig hur duktiga "mina elever" är här! Egentligen så fungerar alla "ridhästarna" alldeles förträffligt,så det är bara att rida vidare! Här är en video från morgonens arbete med Marokko,en 3-årig valack som nu har jobbat som ridhäst i 6-veckor! En underbar kille som gör sitt allra bästa,en ren glädje att jobba med! Snart dags för honom med några veckors ferie för honom så han får smälta det han har lärt sig! Håll till godo,Marokko!


Fina Texas har det varit en trevlig dam och kikat på och provridit två gånger och tycke har uppstått! Nu återstår en veterinär besiktning och är allt ok får Texas en ny ägare. I vilket fall så skall han stanna här ett tag till för vidare utbildning.

Nikita som var så duktig på Championatet har nu fått resa iväg på riktig ferie tillsammans med sitt lilla tjejgäng. Riktiga bäste vänner var dom fyra två åriga fröknarna och Nikita togs emot med öppna armar! Snacka om glada tjejer! Tanken slog mig hur fäst hästar blir med sina kompisar....viktiga sociala band!

Av Marie Anderberg - 5 juli 2011 10:56

I lördags var det den stora dagen....första PRE championatet som arrangerades i Norge!

Upp i ottan och lastade 4 stycken hästar....Leal har varit ute rest lite grann i sitt liv medan det var första gången Jarama och Ida skulle lämna gården. 2-åringen Nikita hade bara rest några gånger till olika bete förra sommaren så det var ett orutinerat gäng vi skulle ha med oss. Men alla hästarna samarbetade och var på plats i transporterna på 20 minuter! Fina,fina hästarna! Hela dagen gick i samma anda....hela vårt orutinerade gäng uppförde sig helt utmärkt och både jag och tjejerna var otroligt stolta över hur lugna och stillsamma gänget var fastän allting var nytt för dom! Och efter en lång dag traskade alla snällt upp i sina transporter och åkte hem igen!

Hur gick det då? Nikita var den som utmärkte sig och med fina poäng blev hon ungsto Champion och Champion för bästa rörelser bland 2 och 3 åriga hästar! Otroligt glada och stolta blev vi över det eftersom hon är vår egen uppfödning! Och 2 Champion titlar är inte fy skam....! Inga av dom vuxna hästarna vi hade med oss fick några titlar men det skall sägas att Ida var med i slutstriden om titlarna på sto klasserna. Men,det viktigaste av allt var att alla skötte sig....och gjorde fina ridprov! Väldigt nöjda var vi...både med våra egna insatser och hästarnas! Och framför allt var det himla skoj!

Nikita,ungsto Champion och Champion för bästa rörelse bland 2och 3-åriga hästar!

Klara var den stolta handlern!

Nikita och Klara. Klara har nu lämnat oss för lite jobb i Sverige...men vi håller tummarna att hon kommer tillbaka! Nya planer smids här....!

Jarama och Ancha under ridprovet! Sååå duktiga var dom med tanke på att Jarama är väldigt lite riden,jag tror dom båda gjorde sitt livs ritt!

Jarama och Ancha

Ida och Klara under ridprovet! Ida såg ut som en liten stridshingst,så laddad var hon!

Ida och Klara!

Ida och Klara!

Leal och jag under ridprovet.

Och slutligen Leal och jag igen!

Efter en lång lördag tog jag mig ett dygns ferie och flög till Skottland tidigt söndag morgon....kommer dit till strålande sol och sommarväder! Lustigt att det är Skottland (dom har rykte om sina många regnväder) man skulle åka till för att få lite sol! Men nu är det vardag igen och massor att stå i här hemma! Ikväll skall Texas visas för en kund och massor skall hinnas med innan det...så det är bara att sätta högsta fart!                  

Av Marie Anderberg - 1 juli 2011 21:59

Efter en hektisk dag så börjar vi nu tro att allt som går att förbereda till imorgon är klart! Hästar har tvättats och skrubbats,läder har smörjts,ridstövlar skiner,bilar är packade,transporter hämtade och så vidare...och vidare! Det är mycket att tänka på med 4 hästar som skall resa till utställning! Något är säkert glömt....men det visar sig efterhand!

Jarama,Ida,Nikita och Leal är det som skall få visa upp sig! Skoj skall det bli...hur det än går! Tjejerna här,Anscha och Klara och så då jag förstås skall försöka att göra vårt bästa....och hålla tummarna för att hästarna oxå gör det! Ingen av hästarna har varit iväg på liknande innan.....inte tjejerna heller...den mest rutinerade är då jag...som klarat av 1 utställning innan i mitt liv. Inte mycket att hänga i julgranen,men det är bara till att smila och prova!

Det enda tråkiga i sammanhanget är att inte Gepetto får följa med....trist som bara sjutton...hade verkligen sett fram emot att visa upp den unga herren....men han har precis börjat med försiktigt travarbete ,små korta stunder och är en bra bit ifrån att vara färdig för ett championat. Men,men,det går fler tåg! Nästa gång så blir det hans tur! Nu håller jag bara alla tummar och tår för att vädrets makter är iallafall lite grann på vår sida imorgon...med andra ord....snälla,låt det inte regna alltför mycket!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se