Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 5 september 2013 13:20

Eller rättare sagt,kvar här har jag väl varit hela tiden....men bloggandet försvann all världens väg! Det är något med mig och datorer....vi har ett ansträngt förhållande helt enkelt. Från att i grund och botten vara en människa med en stor portion tålamod när det gäller mycket här i livet så blir det en total förvandling av detta milda sinnelaget när det kommer till dator världen! Det kan räcka med en liten kvart tillsammans med teknikens under och jag är mer än lovligt sur och uppgiven...kroppstemperaturen höjs många grader,tänder gnisslas och det ena fula ordet efter det andra kommer smygande ut mellan hårt sammanpressade läppar! Men,men av naturen är jag även ganska så envis....så skam den som ger sig....vi gör ett nytt försök i bloggandets värld.....numera med min EGNA FÖRSTA DATOR som familjen har begåvat mig med!

På gården är det full rulle....minst sagt! För tillfället är det jag som jobbar tillsammans med mig själv.....och vi har hand om 25 hästar,65 bäor och så Humla och Hariett förstås! Då fylls dagarna snabbt! Hela sommaren har jag haft hjälp av Carolin  som varit en ovärderlig hjälp med allt ifrån dator arbete (hmhm) till inridninga av årets 3-åringar. Men nu är jag alltså själv. Målet för tillfället är att hålla 8 ridhästar i jobb och det är fullt genomförbart,även om vissa arbetsdagar är längre än andra. En stor skillnad från de senaste åren är att vi i denna delen av landet faktiskt har haft en SOMMAR. Ja,en riktig sådan som det skall vara...med sol  och värme! Och faktiskt,ta i trä,fortfarande har! Nästan 20 grader varje dag och fortfarande sol. Det gör onekligen livet lite mer lätt arbetat när det är utelivet som gäller,oavsett väder. Hoppas att det blir en låååång fin höst och snön kommer lagom till jul!

Hästarna här då.....ja,sen jag skrev sist här på bloggen (förra sommaren) så har det hänt en del. Ett helt gäng har rest härifrån till nya hem och ägare och några nya bekantskaper har kommit hit. Och så förstås,ett stort gäng av "de gamla vanliga" finns kvar här och kämpar vidare tillsammans med mig! Och i vanlig ordning så blir jag väldigt förtjust i gänget som jag jobbar med....alla har "något" som får mitt hjärta att klappa lite hårdare! Är det inte för att den så fantastiskt ridbar så är den otroligt söt eller alltid så positiv eller alltid kommer när jag ropar......det är så det är bara! En av dom är ju då Marocko,nu 5 år gammal och märkligt nog fortsatt här! Men det får ju då sägas att det är till min stora glädje eftersom jag trivs väldigt bra på denna Leal sonen. Nåväl,nu är det högt på tiden att springa ut och sadla en häst. Nog med dator arbete för idag! Och än så länge är jag faktiskt ganska så harmonisk....till trots för teknikens under framför mig!


ANNONS
Av Marie Anderberg - 11 juni 2012 21:39

Ojojoj....NU var det länge sedan...ja,jag vet! Men trots allt så snurrar det på här på gården i ungefär samma höga fart som alltid....eller kanske lite fortare!

Vad har hänt sedan sist då? Tja,massor! Jag skall försöka reda ut det i en kort sammanfattning....annars kommer detta inlägget mest av allt att påminna om en roman (fast jag skriver ju på det oxå,dock inte här!!!).


Först och främst är Ancha tillbaka hos mig (Tack gode gud för det!!) och vi är nu två på jobb...dubbelt så många som innan! Själv har jag dragits med en särdeles elak förkylning i en evighet vilket även har gett mig en halsinfektion,öron infektion och lugn inflammation. Mitt i sommaren! TAck för det!

Baby säsongen är nu definitivt avslutad för min del och har resulterat i 52 lamm och ett föl! En liten son till Alfie,världens sötaste,för den delen! Alltså är allt baby vakande över,skönt är det!

Nu är det istället ridning och inridning av unghästar som står på programmet! Våra tre- åringar har påbörjat sin förvandling från vimsiga unghästar till ridhästar! Ett jobb som jag bara älskar! Finns det något mer tacksamt arbete? JAg kan iallafall inte komma på något! 6 stycken är det i år och alla har har nått stadiet;

1. Longeringens ädla konst (alltså lyssna på oss tanter om det skall vara stopp,skritt,trav eller galopp)

2. Fått på sig utrustningen som behövs för ridbiten (träns,longeringsgjord/sadel)

3. Följa med ner på ridbanan och där koncentrera sig på vad människan har för önskemål (oavsett om kompisen är med eller den leker på betet).

Nästa steg blir att kliva upp på dom...och ja,sedan rullar det på! Underbart arbete!

I år så är det N-hästarna  som skall ridas in,alltså första årgången med Romeros avkommor som nått ridbar ålder! Efter det lilla jobbet vi har gjort med dom är gänget indelat i tre grupper.....sen får vi se om våra teorier stämmer! KAnske vi har rätt...kanske fel...tiden får utvisa! Natascha och Novato är de som alltid provar ut om nya regler är till för att följas eller om man kan leka bort dom. Nebrijano och Nino är två sensitiva herrar som behöver lite extra tid för att förstå att alla nya ideer är ok. Natali och Nexico är dom två som är sten coola,det verkar som ingenting i hela världen kan imponera på dom. Vilkna tokiga ideer tanterna än får!

I helgen var det dags för årets Norska PRE Championat! Och det var skoj! Jätteskoj! Natascha och Jilguerita var de utvalda att representera stuteriet. Och så naturligtvis Optimo,som blev såld i höstas.

Våra damer härifrån var inte så beresta direkt...första gången de var ute på några sådana här äventyr men båda två uppförde sig efter konstens alla regler! Stolt blir jag!

Själv är jag så hostig och snuvig att Ancha var den som fick visa upp damerna för bedömning,och det gjorde hon med all ära! NAtascha blev ungsto Champion och Jilguerita blev sto Champion med utställningens högsta total summa av alla visade hästar,både hingstar och ston! Jätte stolta var vi! Att sedan urflotta Optimo blev reserv unghingst Champion och Champion för bästa rörelser av alla unghästar gjorde oss om möjligt ännu stoltare!

Jilguerita,sto Champion tillsammans med Ancha!

Natascha, (Jilgueritas dotter)ungsto Champion. Ancha vid sin sida.

Optimo,(Jilgueritas son) som blev reserv unghingst Champion och Champion bästa gångarter för unghingstar tillsammans med Cathrine,sin stolta ägare! 

En väldigt bra start på sommaren! Så det är väl bara till att fortsätta i samma positiva anda så kan det bli hur bra som helst!

Obs,fotona lånade av Anne Lise Surtevju. 

Förutom tre-åringarna så har vi en liten hög med hästar som är i jobb.....men skall inte detta bli en roman så får jag berätta hur det går för dom senare.....skall skärpa mig med bloggandet!   

ANNONS
Av Marie Anderberg - 15 april 2012 18:34

Söndag kväll igen...var i helskotta tar dagarna vägen? Vips,så är dom borta...en efter en! Morgonen och förmiddagen startade med stora snöflingor som dalade ner från ovan...mindre skoj..tyckte både jag och hästarna! Både Micki och Geppeto var fullt beredda att vända om och gå in i stallet igen halvägs ut i sina rast hagar i morse. Tror nog att alla här har fått nog av vinter....och skall det vara vinterlikt så kan vi lika bra stanna inomhus och invänta bättre tider. Oturligt nog för hingstarna så har dom en hurtfrisk skötare som anser att en nypa frisk luft är till nytta,stackarna!

En väldigt trevlig sak i morse (trots snöväder) var att min sista bä mamma fick sitt lamm! Den officiella lamnings säsongen är alltså slut! Eller,kanske....en mamma finns kvar...men hon visar inga tecken på att få någon baby inom den närmsta framtiden iallafall. Måste erkänna att det är skoj med lamningen...men ack så skönt när det över! Nu kan jag koncentrera mig lite mer på hästarna igen! Det är inte helt lätt att planera sina dagar när det dyker upp små lamm till höger och vänster! På tal om det....den lilla olycksfåglen (numera döpt till Bonnie) som hade en mamma med ett ovanligt dåligt minne är numera mitt och Humlans projekt! Efter två slitsamma dygn med att försöka få mamman till att acceptera sin unge utan någon framgång alls,så gav jag upp! Efter att lilla Bonnie blivit ordentligt stångad och mörbultad av sin mamma så fick jag helt enkelt ta mig an den lilla. Numera Bönans nya lek kamrat! Och Humlans skyddsling fösrstås!

Igår var jag flitig och red tre hästar....det bästa resultatet jag fått till på ganska så många dagar....och skoj var det! Marokko,JArama och Atena var det som fick jobbat på ridbanan. JAg gillar alla tre....men just för tillfället så är det Athena som strålar mest! En aningens aning för fet....och en ganska så dålig kondition....men med en ENORM arbets vilja så är hon väldigt tacksam att jobba med! JAg är imponerad! Hoppas att veckan som kommer bjuder på någorlunda väder och inte en massa konstigt strul utan att jag verkligen får tid till att ta mig an att jobba med lite fler hästar! Glädjer mig till det!

 

Athena igår...såååå fin! (ja,jag vet...hjälmen saknas...jag har blivit en lite slarv potta...det blir skärpning!)

 

Fröken är en av mina nya absoluta favoriter!

Och min älskade Humla...vad skulle jag gjort utan henne??? Min ständiga följeslagare!  

Av Marie Anderberg - 6 april 2012 18:49

Japp,mitt i påsken är det...mycket påsk stämning har jag inte drabbats av...det närmsta jag kommit var ett kokt ägg till lunch...just nu är här alltför mycket att göra helt enkelt. Dagarna fyller sig av sig själv..påsk eller inte.

Idag har det varit ett litet drama i bä land som fått mig att gnissla tänder och nästinpå tappa tålamodet helt och hållet. Sällan får man höra mig säga "sten dumma djur",men idag så....och jag sa det med en viss inlevelse,det skall gudarna veta! I morse fann jag ett lamm fastklämd mellan bädden och grinden in till bälandet. Att fastna där är en bragd i sig,det finns inte många centimeter att fastna på..men men. En stor och fin flicka hade klarat det. Ganska så platt...väldigt trött och VÄLDIGT hungrig var hon när hjälpen kom. Glad var jag att hon var i livet och lämnade lättad tillbaka henne till sin mamma. En STEN DUM mamma som inte för sitt liv kunde minnas att hon hade en baby! Eller ok,en,det gick hon med på....den andra tvilling flickan var och är fortsatt ok men den fastklämda ville hon inte ha något att göra med. ALLS! Hon stångade sin unge så våldsamt att den lilla olycksfåglen flög in i väggen med ett brak. Inte en gång.... utan ända tills jag satte stopp för det! Jag trodde knappt mina ögon! Väldigt arga mamma bäa fick jag hålla med rent våld för att olycks fåglen skulle få sig en skvätt mjölk som hon så väl behövde. Och sen har det fortsatt....mamman tvihåller på att hon endast har en unge.....och jag har svurit....många gånger! Just nu står den argsinta med dåligt minne uppbunden så att hon inte skall skada sin baby....frågan är om hon tänker ändra åsikt. Inte vet jag....men jag hoppas intensivt...annars blir det bråda dagar för Nannyn här på gården,Humlan ställer alltid upp...men detta är ju bara för dumt! Mamman har ju haft TVÅ ungar i 10 dagar! Hur jäkla dåligt kan ett minne vara?????

Anton var snäll och följde mig ner på ridbanan idag och filmade lite när jag red Leal. Alltid kul och ack så nyttigt att se sig själv....fast vissa delar var jag riktigt nöjd med! Vi kommer oss stadigt en liten bit framåt,jag och Leal! Får se om jag kan lägga ut filmen så småningom.....det där med teknikens under är inte riktigt min grej! Ancha,var är du????

Nåväl,jag kämpar vidare...hästarna jobbar,lammen kommer (fast nu är det bara 3 mamma bäor kvar,tack och lov!!!) antingen det är påsk eller inte! Men GLAD PÅSK!

 

Lite foto blev det också idag...det förstår jag mig iallafall på!

Fina,fina Leal!

   

Av Marie Anderberg - 31 mars 2012 08:21

Efter en låååång vecka,eller iallafall en vecka med låååånga dagar så har jag bestämt mig för att försöka ta en en lite lugnare helg. Det är långt ifrån alltid som det blir som man tänkt sig men ett försök skall göras! Detta tempo börjar onekligen sätta lite spår...jag Är sliten! Men med gott samvete kan jag säga att mycket har blivit gjort! Bra det!

Marokko,Ida,Athena,Jarama,Joyita,Geppeto och Leal har varit igång i jobb denna veckan. Damerna sköter sig nu efter konstens alla regler och jobbar på fint. Marokko och Geppeto ät två clowner där det gäller att hålla tungan rätt i mun och vara koncentrerad! MArokko är pigg som sjutton....och skäms inte för att busa! Geppeto ÄR en clown....dessutom en clown som har en hel del vårkänslor....men det skall nog bli bra till slut! Som sagt...koncentration!

Bäorna fortsätter att föröka sig...igår var det tre stycken som bestämde sig för att sätta sina lamm till världen. Den ena blev det lite strul med....ett tvillingpar som tvunget skulle komma till världen samtidigt. Där sätter naturens lagar stopp...en i taget är tanken. Huvudet på en ivrig tvilling kom ut...och benen som tillhörde en annan...och sen var det stopp! Instruktions boken kommer med rådet "putta ena lammet bakåt". Logiskt,men inte lätt när mamma bäa med stor kraft puttar dom framåt. Hjälp fick tillkallas  i form av Petter som med van hand fick rett ut virr varret av ben och huvud och tvillingarna kom till världen en och en. Så som det är tänkt! Tyvärr var den ena inte frisk och dog direkt efter födslen. Alltid trist men jag får glädjas över de andra fem som kom igår,pigga och starka.

Bönan växer så att det knakar och får mig till att dra på smilbandet många gånger per dag. Humlan fortsätter att vara den perfekta nannyn,tur att jag har henne till hjälp!

Bönan som tar sig en tupplur...i Humlans säng...som numera är hans oxå! Skönt att sträcka ut....

Men allra bäst trivs han med sällskap av sin nanny,Humlan. Lite trångt blir det...men de båda samsas så gott det går!

Geppeto på jobb i torsdags. Såååå fin vissa stunder...och ganska mycket clown andra stunder!

 

Får väl tro att det blir bra till slut!     

Av Marie Anderberg - 27 mars 2012 18:48

Med all denna sol som strålar över oss så har jag fått en energi kick som heter duga! Allt flyter på i ett högt tempo och vissa dagar har jag känslan av att hinna med hur mycket som helst! Det gäller att inte stressa men vara effektiv....och multi taska...ha många bollar i luften samtidigt och aldrig gå i någon riktning tomhänt! Helt slutkörd är jag på kvällarna...men vad gör det när man hunnit med massor med bra saker under dagen?

Lammen fortsätter att komma...för tillfället är här ca 35 och fler väntas...under ett dygn föddes det 13 stycken här....och det gick bra med alla! Glad var jag! Humlan sitter troget och kikar så att allt går vägen...hela tiden beredd att rycka in soom nanny. Lite speciellt var det en natt när Humlan väckte mig genom att ligga och gnälla i min säng. JAg trodde bara att hon behövde gå ut och gick snällt ner och öppnade dörren. Full galopp blev det på Humlan som försvann bort till mamma bäorna. Jag följde efter och hörde då ett förtvivlat bäande....en liten en som blivit född innan på kvällen hade lyckats att ramla med huvudet först ner i sin mammas mat spann och kom sig ingenstans...och bäade förtvivlat. Det var det Humlan hade hört uppe i vårt sovrum. Finast,duktigaste Humlan!

Hästarna är jag också i full gång med. Fyra ridna idag! Ganska så nöjd med det är jag....egentligen borde jag inte hinna med så många när jag är själv om hela stall arbetet,bäornas skötsel och mitt i lamningen. Men det går så att det ryker om det...!

Athena var först ut idag och hon gav mig en riktig aha känsla. Det bor mer i damen än vad jag har kännt innan! Jäklar,den hästen kan bli riktigt bra! Måste säga att jag verkligen ser fram emot nästa arbetspass med henne! Jarama jobbade som nummer två och vi har blivit lite mer samkörda nu,jag gillar henne skarpt! Leal som nummer tre,han har vilat sedan i torsdag eftersom en sko försvann i hagen i fredags. Hovis var här idag och spikade fast en ny och som alltid är Leal extra fin när han har vilat några dagar,såååå sugen på att jobba igen. En ren fröjd med andra ord! Marokko blev sista hästen för idag. Pigg som sjutton! Och efter 10 minuter på ridbanan kom han på att vi faktiskt var ensamma där! Alla kompisarna var ju kvar hemma! Det blev lite rörigt en stund....med en upprörd unghäst med alltför mycket överskotts energi! Jaja,det gick bra....efter en stund koncentrerade han sig på mig igen och allt blev frid och fröjd. Marokko är en häst jag tror mycket på...vänta bara tills hösten...han kommer att bli super!

Nebrijano som fyller tre i juni. En av inridnings hästarna. Det är något speciellt med honom...och hans ögon...såååå vackra. Erkänner att jag är ganska så kär i denna unga kille! Skall bli vansinnigt skoj att börja rida honom!

Fick till sändt mig några bilder idag på en av mina gamla favoriter! Härliga Budda,Nahemas son. Han har påbörjat en karriär som tävlingshäst och gör det med bravur! Stolt blir jag! Budda var min "hippi häst" som hela han hade uttrycket av "love,peace and understanding"! Detta håller i sig och nu är det duktiga Alice som äger och rider honom! JAg kan bara önska dom två lycka till i sin vidare karriär!

     

Budda och Alice! Vad månde det bliva av detta ekipage?

Av Marie Anderberg - 21 mars 2012 17:30

Det soliga vår vädret bara fortsätter och fortsätter....helt fantastiska dagar! Aktivitets nivån är betydligt högre här just nu jämfört med vad det brukar vara i Mars. Långa dagar i högt tempo,ja,då hinns det med mycket!

En hel hög av hästarna har så sakta kommit igång i jobb igen...och det med bravur! ALLA är så positiva att ta med på arbetet igen. Och då är det kul att vara ryttare! Lite extra hjälp har jag fått med ridningen av duktiga Johanna och idag även av Tilda. Då sker det en onekligen en del. Joyita,Jarama,Ida,Athena och så Leal förstås har kommit igång och idag var det även några av 4-åringarnas tur. MArokko,Milano och Millionen blev dom utvalda. Ett väldigt piggt och glatt gäng må jag säga! Till och med Milano kunde inte låta bli att bralla iväg och busa! Marokko var i sitt esse....finns det någon gångart som heter Spansk trav? Inte vet jag men Marokko travade iväg med mig på ryggen med dom allra högsta knälyft jag någonsin kännt på....för att sedan bralla iväg. Kul på jobb!

Mamma bäorna är nog oxå inspirerade av värmen och solen,igår kom det fem lamm och 2 hittentills idag. Utan problem eller komplikationer! Tack för det!

Lilla söta Bönan har fått börja att följa med mig och Humlan ut i det fina vädret,något som han uppskattar till fullo! För att sedan sova såååå gott tillsammans med Humlan i hennes hundsäng på kvällen! Det tar på krafterna att vara ute och upptäcka världen!

 

Fina Olympic som oxå har börjat få vårkänslor och mer än gärna spanar in "tjejerna" i hagen brevid!

Av Marie Anderberg - 15 mars 2012 18:06

Fortsatt vårkänslor....sol hela dagen idag med! Det är nästan för bra för att vara sant!

Tidig morgon startade med ett nytt litet tvillingpar i bä farmen. Stora och pigga ungar! Kan inte bli bättre!

Nästa projekt var en ordentlig städning bak på lösdriften...med hjälp av en grävmaskin som skrapade, togs all vinterns häst skit bort och det är nu helt rent och fint! Härligt! Medan grävmaskinen jobbade fick hela lösdrifts gänget ta sig en rejäl runda ner på ängarna...något som var synnerligen uppskattat! Här pratar vi racing på hög nivå! Just nu är egentligen ängarna ett förbjudet område för det rally gänget,marken är alltför blöt efter snö och is smältning och skall vi inte ha en ren leråker så får vi vara lite rädda om dom. Undantag idag alltså...och det väldigt uppskattat! Måste erkänna att jag gruvade mig en aning för att få gänget därifrån igen....men det gick väldigt smidigt! Kul att springa och leka men maten uppe på lösdriften lockade mer efter några timmar. Ibland är det praktiskt att dessa djuren är lite av några matvrak.

 

Full action ute på ängarna!

Leal var på jobb på förmiddagen och gjorde det med bravur! Han är mer än förnöjd att bli aktiverad igen...det där med vintervila tröttnar han väldigt fort på. Men jag kan bara konstatera att hingsten har vilat sig i form....det vi jobbade och slet med sent i höstas sitter där väldigt fint nu! Med andra ord är det ett rent lyx nöje just nu att jobba med Leal! Härligt!

Nästa häst blev Jarama. Fina,fina fröken! Känslig,energisk och med en del temperament.....men utan tvekan en utpräglad en mans häst! Hon vill känna "sin" ryttare och då tror jag att hon skulle gått i döden för den människan. Alla andra är liksom bara lite märkliga enligt Jarama. I somras så var det Ancha som blev" hennes" ryttare,men eftersom det bara är jag här nu så får lilla fröken försöka att hålla till godo med mig. Skeptisk blev hon när jag satt upp...och vääääldigt frågande,"kommer detta verkligen till att gå bra??????" var hela hennes uttryck. Ganska så olik dom andra dynamiterna som jag tagit med mig ner på ridbanan. Där har det varit ånglok som skuttat och busat....Jarama trippade väldigt försiktigt och fortsatte med sina frågor,"hur skall detta gå???".Det fortsatte hon med ända tills vi skrittade hem efter avslutat pass och svängde in på vår grusväg. Då jäklar! Svansen i vädret och årets största luft hopp! JAg tror att hon hojtade,"DET GICK BRA;VI KLARADE DET!!!". Söta hästen!

 

Joyita fick vilodag idag. Och dessutom vara med den stora flocken och busa! Det var en väldigt lycklig häst!

 

Tror att hon var en av dom som busade allra värst....tror att hon har det ganska så bra med sig själv just nu! Alltid på gott humör!Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se