Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 14 mars 2012 19:58

Japp,det är vår! Iallfall vääääldigt vårlikt! Fåglarna kvittrar...solen lyser och termometern visar på många plusgrader! Vinter jackan har åkt av mig...vinterpälsen har börjat att lämna hästarna...isen är borta och leran är definitivt här! Minns tider när jag var hjärtligt trött på den leran men nu är den onekligen välkommen! "Det är för tidigt,kommer bakslag på det här" envisas Morten med att säga. JAg vägrar att tro honom...det ÄR vår!

Det mesta vårlika av allt är väl att lamningen är i full gång...och som vanligt med den följer väldiga upp turer och nerturer. Det mest tragiska var när en nybliven mamma bäa hastigt insjuknade och trots en stor hjälp insats av veterinär dog plus en av hennes tvillingar. Den andra tvillingen har nu fått flytta in till mig och Humlan,denna fantanstiska lilla Nanny som tar sig av alla babys,vilket djurslag det än månde vara. "Bönan" har den lille blivit döpt till och trots att han har haft en tuff start på sitt korta liv så blir han lite piggare och mer välmående för varje dag. Hoppar och skuttar i hälarna på Humlan som tålmodigt pysslar om sin lilla bäa!

 

Humlan med sin baby "Bönan".

 

En riktig liten sötnos är han och har gjort sig väl hemma stadd i vårt kök. Jaja...jag känner så väl igen det där...i detta kök har det bott allt från baby grisar till sjuka kattungar. Och lamm då förstås! Familjen suckar....men både jag och Humlan trivs! 

På häst fronten ser det oxå betydligt ljusare ut nu när vintern har släppt taget! Ridbanan är i fullt brukbart skick och vädret bara precis inbjuder till att komma igång att jobba med lite hästar. Gudarna skall veta att här är några stycken att välja på! Joyita,Athena och Leal har varit dom som jag börjat med. Athena var första gången i dag...och du milde himmel vad den lilla damen hade energi! Inte vet jag var Turbo knappen sitter någonstans men tydligt var att jag råkade komma åt att trycka på den....Athena var verkligen på G! Som tur är så tar orken slut ganska så fort,konditionen är inte den bästa efter vintervilan och damen lugnade ner sig betydligt efter 10 minuter. Det är lite svårt det där med att sätta igång hästarna efter så många månaders vila. Skritt tänker jag...komma igång så sakta. Lite trav arbete efterhand...lugnt och stillsamt! Jo tack! Det kan ju jag sitta och planera....men väl uppe på häst ryggen så är mina "lugna ridhästar" förvandlade till pigga och lyckliga hoppe tosser som är mer i luften än på marken! Hur lätt är det då att skritta och trava lite försiktigt???? Men,men...det viktigaste av allt är¨ju ändå att dom tycker det är kul att få följa med tanten ner på ridbanan och börja jobba igen!! Och på en glad och vår yster häst så är det lätt hänt att jag också smilar! Härligt att vara igång på häst ryggen igen utan att vara livrädd för att vi skall halka på isen eller frysa fingrarna av sig! Nu blir det härliga tider!  

ANNONS
Av Marie Anderberg - 4 mars 2012 17:40

För att vara en söndag så har det onekligen varit hektiskt här idag. Som en god avslutning på en hektisk vecka! HAr det inte varit det ena så har det definitivt varit det andra....jag har joggat rundor och försökt att vara på minst två ställen samtidigt....och mer än en gång tänkt att "herregud,detta skall vara den lugna perioden här hos oss"!

Nu är det iallafall definitivt slut på den "lugna perioden" då årets lammnings säsomg satte igång i natt. Med mig lyckligt ovetande och sovande i min säng...mindre lyckat. Härmed startar dom officiella natt vaken! Trillingar blev det i natt....med ett icke helt lyckligt slut. Tyvärr....i vanlig ordning gnisslar jag tänder när det blir så här. I morse var det kaos i bä land...ett stort fint lamm hade typ 10 stycken mammor som alla ville ha den lille....och den hade inte en susning om vilken av alla dessa mammor som hade maten! Ett annat stort fint lamm hade lyckats att köra fast sig själv i en foder automat och klämts till döds (suck och dubbelsuck!!!) och ett tredje litet mini lamm låg utmattad för sig själv. Den provade jag att ta in och ge råmjölk och uppvärmning med en ivrig Humla som assistent. Tyvärr dog den under eftermiddagen....suck och dubbelsuck! Starten på lammningen har alltså varit sådär....

Men för att bringa lite mer ordning i hela systemet tog jag Anton till hjälp och började med omflyttningar av de blivande mammorna...nu får det vara slut på kaoset! Det mesta gick bra....tills en förbaskad grind gav vika och ett stort gäng med bäor for ut som raketer till hästarnas lösdrifts system. Snacka om att detta blev "dagens happening" bland unghästarna! Svansar i vädret,vidgade näsborrar och full galopp....med 25 vettskrämda bäor som spred sig åt alla håll och kanter. Ibland är jag osäker på om jag skall skratta eller gråta....eller kanske bara gå in och dricka kaffe i hopp om att allt lugnar sig...! Nu var det inte det jag gjorde.....ptroooade på hästarna...lockade på bäorna....och med hjälp av en stor portion tålamod och en väldigt duktig Anton blev det till slut 2 flockar...en med hästar...och en med bäor. Jösses,mycket kan man säkert säga om livet på landet som djurskötare...men det är ALDRIG någonsin långtråkigt...det skall gudarna veta!

ANNONS
Av Marie Anderberg - 24 februari 2012 17:37

Is så långt ögat kan nå...överallt utomhus. Denna gången försöker jag att inte klaga alltför mycket,det känns som om att våren är på gång med stormsteg! Termometern visar plusgrader varje dag och snön smälter....men blir till is varenda jäkla natt när det blir kallare igen. KAn vi bara hålla den här takten som det är just nu så tar snön slut....och isen försvinner. JAg biter ihop och kasar vidare på isen så länge.....våren är rätt runt hörnan!

Förra årets regniga sommar förföljer oss fortfarande. Grovfodret håller inte samma höga kvalitet som det brukar att göra och fastän att lösdrifts gänget har fri tillgång på mat så är det ett bra gäng av unghästarna som börjat att tappa i vikt. Faktiskt så är det första året som jag har fått tilläggs fodra så många hästar med kraft foder som jag gör just nu.

Odessa tillhör en av de hästarna som kommer in på box dagligen för att äta sin ranson av kraft foder...och idag lyckades den lilla hästen med konst stycket att ordna en swimmingpool i lilla stallet. Mindre lustigt tyckte jag...och Odessa delade helt min mening med det. I lilla stallet har vi lyxen med vatten koppar...smidigt ibland...och uppenbarligen en katastrof ibland. Odessa hade lyckats att kila fast en av sina morötter (som borde legat i krubban och blivit upp äten där) i vattenkoppen. Precis på den lilla manicken som gör att vattnet rinner. Och vattnet rann...det skall gudarna veta! När jag kom för att släppa ut lilla fröken igen så fann jag unghästen klistrad som ett frimärke på väggen med stora skrämda ögon....och minst en dm med vatten i hela boxen! Vilket jäkla jobb det blev att få bort allt vattnet sen...suck! JAg trodde att jag skulle vara smart och hivade in massvis med flis....suger till sig allt vattnet var min tanke. Men det är begränsat vilken vattenmängd flis suger.....har sett det nu! Och väldigt blöt flis väger väldigt mycket....vet det också nu! HAde varit lättare att sanera vatten utan flis....man lär så länge man lever! Tröstar mig med att iallafall en box blev grundligt tvättad och rengjord...och det redan i februari! Är ute i god tid i år med grov rengöringen i stallet!

Av Marie Anderberg - 17 februari 2012 19:14

Har kommit lite i otakt med mig själv och bloggen....en sådan sak som "skall göras imorgon" intalar jag mig själv. Och imorgon...ja,ja,mitt liv är propp fylld med sådana "imorgon" projekt...så det är inte bara bloggen! Tröstar mig med det!

Men jag gör trots allt väääldigt många andra saker...så många att det börjat att bli en tråkig ovana att somna i favorit fåtöljen...till slut är energin liksom bara borta!

 Idag har varit en sådan där blandad dag....helt underbart väder med värmande sol och gnistrande snö....och jag har joggat runt bland lite små katastrofer. Det började i morse...hela hingstgänget fick komma ut tidigare än vanligt i det fina vädret. Sist ut var Romero,som förnöjt hivade sig ner i snön och rullade sig...med en sådan fart och kraft att han kom in i el staketet med sitt ena bakben...liggande på rygg. Inte bra! Stackaren blev livrädd,kom sig på benen i racerfart,fortsatt elstaketet på fel sida av benet och flydde...i full galopp...med staketet! Att jag hojtade "ptroooo" hade ingen effekt direkt....och MYCKET staket gick i sönder! Mindre lustigt med hela det andra grabb gänget ute! Shit,fastän jag alltid varit en dålig löpare så KAN jag vara snabb när katastroferna hopar sig! Fick tag på stackars Romero,in i stallet med den. Fångade Micki,in i stallet med den. Fångade Geppeto,in i stallet med den...och sedan på staket lagning! Puh,det gick bra....men jag hade ganska så hög puls!

Ja,ja,tänkte jag och sadlade Leal när lugnet var återställt och de andra grabbarna ute igen. Här skulle det njutas av det fina vädret...och njöt gjorde vi! Leal var helt gudomlig och gjorde ett fantastiskt arbets pass....jag kände mig som den proffs ryttaren...inget var svårt,allt bara fungerade! Väldigt,väldigt nöjd skrittade vi hem i solskenet. Rejält avslappnade både jag och hingsten. Men sedan på 0,5 sekund spände Leal upp sig som värsta stridshingsten....och jag såg varför. Joyita,den lilla luringen hade kommit sig lös....och hade tydliga planer på att hälsa mig och Leal välkommen hem. Tror att jag utan att överdriva sa "shit,shit,shit minst 50 gånger på en halv minut när hon dundrade emot oss i flygande trav. Att sitta på en hingst och ha ett flirtigt löst sto brevid sig är inte min dröm om lycka! Erkänner det! Inte fanns det någon hemma heller att få hjälp av. JAg bet ihop tänderna och förklarade för Leal "att NU är vi på jobb....ENBART på jobb...och skiter i allt annat". Sen red jag hem....i den bästa passagen den hästen någonsin har åstakommit...med Joyita lös brevid. Återigen en alltför hög puls på denna svensken....men det gick bra...det oxå! Puh!

Efter en påfrestande förmiddag gick jag in för att äta lunch...och möts av Humlan....i en sky av "konfetti färgad skumgummi bitar",väldigt små och många! Min skendräktiga hund hade "byggt bo" i en ¨stor kudde,tillhörande trädgård möblemanget! Kudden VAR just stoppad med små skumgummi bitar...som nu befann sig ÖVERALLT på hela nedanvåningen. Elektriska hade dom blivit...virvlade rundor och fastnade på ALLT...inklusive mig som försökte att jaga tag i dom. JAg trodde ett litet ögonblick att jag skulle bli tokig! Enda sättet att få tag på dom var med dammsugaren...tyvärr har jag bara en "vanlig" hus dammsugare...och jag kan berätta att det är väldigt begränsat vad det rymms i en dammsugs påse....definitivt inte så mycket elektriska skumgummi bitar. Använde upp hela mitt samlade lager av dammsugs påsar på skiten! JA,ja...fick då städat lite samtidigt! 


Av Marie Anderberg - 31 januari 2012 20:08

Sista dagen i Januari....ännu en vinter månad ligger bak oss! Puh! Sakta men säkert går detta på rätt håll...om inte annat så är det klart ljusare ute nu jämfört när det var som mörkast. Arbetsdagen har förlängts med minst 1,5 timme...inte illa det när man har massor att göra!

Idag har dock inte varit någon toppendag,en isande vind gjorde dom -10 graderna riktigt kalla och jag gömde mig i stallet med lite unghästar. En liten funderare fick jag mig angående gårdens höns. I vanliga fall ser jag detta lilla gäng som några fredligt skrockande små gummor. Dom struttar runt,små pratar med varandra,lägger ett ägg och är allmänt små mysiga. Men inte idag...en av de små sötnosarna blev trampad på av Natali som stod uppbunden i gången. Det gick mot alla odds ganska så bra...300 kg häst på en liten höna är ju inte det bästa....men det blev ett litet sår på hönans fot...som blödde. Det var då förvandlingen skedde....alla de andra små gummorna förvandlades till blodtörstiga dinousar höns som kastade sig över den blödande och hackade vilt mot hennes såriga fot! Inte det minsta små mysiga längre...jag räddade upp den blödande i famnen varav resten av gänget formligen hoppade upp i luften för att nå henne! Vilkna blodtörstiga små monster! Fick räddat undan den andra stackaren.....och har gett resten av gänget ganska så surmulna blickar idag.....tänk så fel man kan ta...höns är blodtörstiga som vampyrer!


Igår kväll var jag en tur till Texas.....som verkar till att bli liiite större för varje gång jag träffar på honom! Inte var han liten när han reste härifrån....men nog tusan växer den unga herren! Fin är han iallafall! Och jag fick lyxen att rida i ett ljust och trevligt ridhus. Inte illa det,klockan nio på kvällen i Januari att sitta och jobba en häst! Tänk om det hade varit så alla dagar...! Men snart är våren här!Av Marie Anderberg - 30 januari 2012 16:59

Idag har jag verkligen lyckats med att göra en häst lycklig...vilket naturligtvis fick mig till att smila oxå! Det smittar av sig det där! Geppeto var den näste utvalda att "befrias" från vintervilan...Leal är igång igen och med tanke på att vintern inte är såååå illa just nu bestämde jag mig för Geppeto.

Först en väldigt upprörd hingst när jag släppte ut alla utom HAN! HAde tanten blivit tokig? På riktigt? Den unga herren for runt som en tok i sin box och klagade högljutt över denna behandling (Geppeto är INTE typen som lider i det tysta direkt) men blev klart nöjd när tanten dök upp med borstar. När sedan sadel och träns infann sig i hans box då trodde han inte sina ögon längre....stod blixt stilla medan jag "klädde på honom".....han hade verkligen uttrycket "Very Important Horse"! Väl ute på stall planen tog det helt av för honom i förtjusning....ganska mycket mer i luften än på marken om sanningen skall fram....och jag blev tvungen att gräla en smula.....kul,javisst,men vi måste uppföra oss anständigt! En aning tveksam blev jag hur smart det skulle vara att bara hoppa upp på ryggen på detta yrväder....så vi gick ner till ridbanan...eller jag gick,Geppeto dansade med svansen i vädret i något som mest påminde om passage...! Väl där nere fick han skutta runt i den djupa snön...och skuttade,det gjorde han! Du milde härlighet,denna häst är vig som en gaselle....och såååå lycklig! Efter 10 minuters tokerier så tog snön ut sin rätt och den unga herren blev sliten och började att lyssna bättre på vad tanten hade att säga.....! Efter 20 minuter vad han helt slut....att konditionen inte blivit bättre under vinter vilan det var ganska så tydligt. En synnerligen förnöjd hingst lunkade snällt med mig hem...och sov flera timmar i sin box! Nästa gång är planen en stund i lina i snön så vi blir av med den värsta tok energin och sen en skritt tur ut. Tror att han har väldigt gott av att få samma turer som Leal får,ut och se sig omkring,blandat med lite jobb. Men vi måste uppföra oss liiiite mer anständigt än i dag!


Orador mår helt fint igen,har haft en stillsam helg och inga fler tecken på smärtor eller obehag. Skönt! Leal och jag fortsätter vårt arbete,vilket har förvandlat honom till en synnerligen nöjd herreman igen! Han ÄR verkligen en arbets maskin som trivs allra bäst med att jobba....toppen det...bara det inte hade varit vinter så ofta!

Av Marie Anderberg - 27 januari 2012 14:09

Vinter livet har sin gång,de senaste dagarna har det varit snö väder,mer eller mindre. Dagarna fylls med både trevliga aktiviteter och mindre trevliga....Bland de allra värsta tillhör att skotta fram elstaketet från snö massorna...av alla arbets uppgifter på gården är jag helt enig med mig själv om de är bland de mest trista. Tungt! Jätte tungt! Marocko har varit det lilla glädje ämnet,han följer mig troget,steg för steg runt i hagen medan jag skottar. Och blir så glad när jag tar en liten paus och myser med honom istället! Varje år har jag alltid en sådan trogen följeslagare....när Zorro bodde här var det alltid han. I år alltså Marocko.

JAg och leal har haft en del fina turer...ridbanan är ett minne blott och allt jobb vi gör sker nu på ute turer. Leal älskar konceptet....någon mer positiv häst än han får man leta efter när jag kommer med sadlen! Bra det!


I morse visade Orador,en av 1,5-års pojkarna tydliga tecken på att allt inte stod rätt till. En trött och hängig pojke som istället för att äta sin frukost ute gick och la sig i en snödriva! Inte bra. Kolik var min första tanke,men jag ändrade mig. Normal avföring,rumlande i magen men en klart trött och besvärad häst. På telefon till veterinär som vanligt kom ganska så kvickt. Måste passa på att ge en guldmedalj till min veterinär,är glad att vi har ett så fint samarbete! HAn kommer,vilken tid det än är på dygnet,snö storm eller inte,och tillsammans försöker vi att lista ut var felet är. Och det är INTE alltid så lätt,det skall gudarna veta! Inte så lätt med Orador iheller....han äter,dricker,men är trött och har ont. Kanske en rejäl överansträngning av alltför mycket lek i den väldigt djupa snön? Smärtstillande blev det och så får vi avvakta och se....Inte så kul att inte veta....men,men.

Lammen som blev sjuka här och som vi hade ett ganska så stort engagemang i,vi studerade,ringde runt...medicinerade mot allsköns sjukdomar utan att egentligen veta var felet låg. Ett lamm offrade jag ju för obduktion och allehanda provtagningar för att bringa klarhet. Om inte annat så för att lära inför framtiden. Svaret kom idag.....efter 3,5 vecka...med alla prover man kan ta,med alla inre organ dissikerade till minsta beståndsdel...ingen vet var felet låg!! Inte en endaste rimlig förklaring....egentligen kan man undra hur det är möjligt! Inte så konstigt att vi har svårt att ställa en diagnos då....

Av Marie Anderberg - 23 januari 2012 17:01

Hela helgen har det snöat....och mycket snö blev det! Djuren här har lite olika

reaktioner på det hela....mina stackars höns KAN inte gå ut längre,då drunkar dom! Humlan tycker det är siså där....ganska så slitsamt att ta sig fram och alla hennes skatter och leksaker är borta...väl gömda i snö massorna. Hästarna blev överlag lite chockade men de unga har haft det ganska så skoj att leka i den. Det äldre gänget med avels damer suckar och pustar mest...ligghallarna är väldigt populära just nu! Patrick har varit ute en runda men det räckte...ingen riktig vinter bäa den inte!

 

Här är det Oliver som forsar fram....en 1,5 åring som tycker det är lite häftigt med något nytt!  

Den som jag blev mest förvånad över att se leka i snön var nog Romero....han är till vanligtvis ingen vinter fantast alls....och snö är INTE hans grej,men lite skoj blev det allt när det var så mycket!  

Han tog sig några rejäla rundor med spetsade öron....inte så tokigt det här!

   

Att man sedan kunde doppa hela huvudet i snön var också ganska så spännande!

JAg tror att de fina ängar som jag och Leal hade hittat är nog väl mycket snöfyllda nu...ganska så synd faktiskt.

Idag har vi ägnat oss åt lite jobb från marken bara....på vår gårdsplan som är röjd från all snön. Får se om vi vågar oss ut på en tur i morgon för att "kolla läget"! 

Själv har jag haft en nog så spännande helg...har lite hastigt och lustigt kastat mig in i snö röjnings branschen...ett projekt som visade sig att vara ganska så krävande...iallafall när det var snö mängder som dessa. 18 timmar i traktorn och alla djuren som skulle skötas om som vanligt gjorde att säng tiden minimerades till ingenting. Är lite sliten idag....det skall gudarna veta! Men imorgon är det lovat sol...glädjer mig redan!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se