Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 23 december 2011 19:01

Lille Julaftons kväll med hela Julhelgen framför sig...känns bra faktiskt! Någon minusgrad bara...lite snö ute....sådär lite lagom av allt. Hästarna står och tuggar hö inne i stallet.....lösdrifts gänget mumsar på sina rundbalar eller vilar i halmen i ligghallarna. Humlan har somnat i fåtöljen...katterna framför kaminen....det är tyst och stillsamt hos bäorna (vilket betyder att dom oxå är nöjda....det gänget lider ALDRIG i det tysta om det är så att något fattas dom) Tror minsann att Julfriden sakta men säkert börjar att sänka sig över gården här,skönt! Det är min plan att försöka att hålla det på den nivån hela helgen och det borde gå bra. Men sen vet man aldrig när det är så många levande varelser inblandade.....någon kan bli sjuk eller skada sig....eller komma på fel sida av staketet....eller bli påhittig och kreativ på något annat vis. Nu skall det iallfall bli fåtöljen även för min del med lite "provsmakning" av julgodis....beundran av julegranen och kanske en bra film på TV. Jag önskar alla en riktigt GOD JUL både fyrbenta och två benta så hörs vi när helgen är överstökad!  

ANNONS
Av Marie Anderberg - 21 december 2011 16:45

Iallafall om man skulle frågat Lealtad,eller "tadden" som hon till vardags kallas här. Idag var det dom äldre damernas tur att komma in för lite allmänt pyssel i stallet. En populär aktivitet här bland alla hästarna....förutom just då "Tadden" som inte ser någon större mysfaktor i det hela. "Tadden" är ett av våra äldre avels sto här,en fin dam och en helt underbar mamma som överlag ger hög kvalitet på sina avkommor. Men "Tadden" har inte mycket till övers för oss människor och fastän jag har ägnat en hel del tid till att flirta med henne så har hon inte mycket till övers för mitt pysslande. Det är inte så att hon är elak eller dum..... och absolut inte rädd....utan hon har bara en bestämd mening om att människans alla påfund är ganska så onödiga...och där ingår definivt allt pysslande! Hennes blick säger ALLT! Efter 2 sekunder utstrålar hela damen "detta är helt onödigt,är du inte färdig snart???" Och gissa om hon har bråttom ut till lösdriften igen.....Damen är fullt nöjd med att leva sitt hästliv.....och det allra helst utan någon större inblandnig från min sida. Lite speciell är hon men vi  kompromissar en aning och på något sätt så brukar vi bli överens. Fast jag minns när vi påbörjade vår bekantskap.....en väldigt tålamodsprövande historia! JAg bodde fortfarande i Sverige och Morten ringde och berättade om en häst som inte gick att fånga på betet. "Hur svårt kan det vara???" tänkte jag....men första gången använde jag 8 (!!!!) timmar till att lunka efter damen innan hon bestämde sig för att jag kunde ta henne! Gud vet hur dom gjorde i Spanien där hon kom ifrån...om dom fångade henne överhuvudtaget....men inga tjuvknep hjälpte. "Tadden" hade sina egna meningar....och jag,ja,jag fick använda allt tålamod som fanns att uppbringa. Idag är det inte så längre....men pyssel,det kan hon fortsatt vara utan!

Annat är det med Joyita....hon är så sällskaps sjuk i dagsläget att hon kommer när man ropar på henne!  

ANNONS
Av Marie Anderberg - 20 december 2011 17:40

Vill väl kanske inte påstå att det är jag som sprätter rundor med alltför mycket energi precis (fast det kanske borde varit det efter några dagars ferie med massa god mat och lite avkoppling) utan det är snarare Leal som står för den biten! Efter vår lilla tripp till Skåneland så anlände vi ett Norge där det lagt sig ett snölager uppe på all is (nu slipper man iallafall se fanskapet!) och ett strålande solväder som varat i två dagar. Det är faktiskt fint ute....och inte alltför obehagliga temperaturer iheller....och iden slog mig om en liten ridtur. Ingen dum tanke egentligen i det fina vinter vädret...och Leal var helt enig med mig. Kanske lite väl enig....några veckors vila på grund av för dåligt underlag hade resulterat i en förvandling från den lydiga dressyr hingsten till en dansande häst med alltför mycket energiiiiii! Inte missförstå mig,jag uppskattar energi,absolut,bara jag har någonstans att göra av den.....det hade vi inte...och då blir det ganska så jobbigt för hela ekipaget.....allra helst den som skall åka med. Leal tog inte ett enda skritt steg den första halvtimmen.....vi höll på med något passage liknande...galopp i sidled....små skuttande och studsande....massa varianter av ingenting och det kändes som om hingsten skulle spricka under mig. Jösses anamma! Detta på ett underlag som består av 2 cm snö och sedan is,tja,ingen höjdare direkt. Oj vad jag önskade mig ett ställe där han kunde få jobba på ordentligt framåt....men,men....det var fint i solen iallafall! Men efter turen med Leal så bestämde jag mig snabbt för att invänta ett bättre underlag innan jag tar med mig Joyita eller Geppeto på jobb.....vill inte ens tänka tanken färdigt hur det skulle kännas att sitta på dom två yrväderna med ett glatt underlag. Där går gränsen!

Så länge är det väl bara till att "julstöka" lite....baka (fast projektet "julbaka" i min familj har alltid varit ett totalt misslyckande...vi äter upp kakorna i samma takt som de produceras...alltid innan jul) och lite annat smått och gott.

Av Marie Anderberg - 15 december 2011 09:04

Här hemma kan man beskriva livet med ett ord,IS....kanske kan man tillägga,IS ÖVERALLT. FRUKTANSVÄRT! Jämfört med både lera,regn,hagel och snö så är det isen som är styggelsen. JAg ber till de högre makterna att den skall försvinna igen och det NU så att livet inte innebär en enorm spänningsfaktor bara att ta sig över gårdsplanen. USCH!

Men igår kväll gav jag och Tilda oss ut på en liten "roadtrip",målet var Oslo där Texas befinner sig. Denna svarta Leal son som jag har ett väldigt gott öga till! Och vi träffade på en ytterst välmående ung herre som lever ett komplett lyxliv....han har liksom hamnat på en spa avdelning....och verkade väldigt nöjd med det! Och på detta spa så fanns ett ridhus! Ljust....fint underlag....inte speciellt kallt....hade minsann lust att flytta dit jag också! Ganska så lyxigt (iallafall i mina ögon) att halv nio en vinterkväll kunna rida runt som om det vore mitt på sommaren och dagtid! Ja,ja!

Den unga herren och jag tog oss ett litet lätt arbetspass och med dessa fantastiska arbetsförhållande så var jag snabb att lova att komma tillbaka och göra om det! Dock blev denna roadtrippen liiiite längre än vad jag och Tilda hade räknat med....vet inte riktigt var det gick snett men hemvägen blev ganska så lång. Kom helt enkelt lite vilse....men fick på det viset sett nya vägar i detta land....knappt att jag vågade erkänna att den sena hemkomsten berodde på att vi hamnat i helt fel stad! Jag säger bara en sak,GPS!!! Skall skaffa mig det jag!

I eftermiddag så blir det en något längre roadtrip när bilen styrs mot Skåneland för några dagars "för Jul" firing hos mina föräldrar. Skall bli väldigt skönt med några dagars fri från ISEN och istället njuta av god mat,julklapps shopping och lite avslappning.

Texas och jag i somras någon gång. Tilda hade med kameran igår kväll men det visade sig att bilderna inte blev helt bra inne i ridhuset.....det finns tydligen någon nackdel med ridhus iallafall!

   

Av Marie Anderberg - 13 december 2011 13:28

Efter att ha haft ett varannan dags väder där det ena dagen är plusgrader och regn,den andra dagen är minusgrader och snö (blåser gör det hela tiden) så har vi nu förvandlat gården till en isbana! Fantastiskt om man är glad i skridsko åkning....vilkna möjligheter till att skrida fram över isen! Men är man bara en enkel djurskötare så är detta mardrömmen över det mesta! Jag och hästarna sliter ont för att hålla oss på benen,det har blivit lite värre för varje dag och idag har det blivit utegångs förbud för alla som inte har isbroddar! Dom hästarna som lever på lösdriften har det inte kul men trots allt blir det inte riktigt så illa där bak. Isen blandas upp med hästskit,foder rester och halm som dras ut från ligghallarna så det gänget klarar sig hyfsat medan resten helt enkelt får stå på stall tills det har blivit bättre tider. Själv undrar jag om det kommer att gå en hel vinter utan att jag bryter något ben....jag är skeptisk,det skall sägas!

Men det är ju Lucia idag,så med gott samvete skall jag tillbringa eftermiddagen inomhus. Kanske baka något gott till lusse fika...eller julstäda lite. Vad som helst....bara jag slipper halka fram på isen medan regnet smattrar ner över mig!

Av Marie Anderberg - 10 december 2011 16:01

Snö i massor,sedan regn,för att avslutas med frys grader igen....ja,isen är här! Mindre kul....men jaja,jag försöker bara att acceptera att vi har ledigt från jobb nu ett par veckor...jag och hästarna. Kanske är det bra det....rätt vad det är så är underlaget bra igen och då är det bara till att sätta fart!

Fram tills dess så lägger jag tiden på de yngre hästarna här och jag har fått mig en alldeles ny favorit,Nexico! En brun 2-åring,75% PRE och 25 % arab...en ganska så anonym häst som man inte riktigt lägger märke till. Men vilken liten kille detta är! Inte nog med att han själv gör allting rätt,han hjälper mig även med de andra unghästarna så att dom oxå gör vad dom skall! Nexico är utsedd till polis,han flyttar varje morgon från lösdrifts gänget över till 1-års pojkarnas hage där han är under dagen tillsammans med 2-åriga Nebrijano och håller styr på de unga. En uppgift som han sköter helt utmärkt. Lugnt men väldigt bestämt så styr han upp hela det lilla pojkgänget. Har klara regler som han är ytterst noggrann med att alla skall följa. Till och med jämngamla Nebrijano (som oxå är polis) har snabbt fogat sig efter Nexicos regler,det är han som styr och ställer. Varje morgon när Nexico hör min röst så kommer han själv till grinden vid lösdriften och ställer sig och väntar på dagens "polisarbete". På eftermiddagen när 1-års pojkarna får komma in i stallet flyttar han och Nebrijano över till lösdriften igen. Återigen står Nexico vid grinden och väntar....håller styr på små pojkarna så att dom kommer in i rätt ordningsföljd...Nexico är pedantisk där! Är det så att något skall ske med 1-års pojkarna under dagen så följer Nexico med och ser till att alla är lugna och uppför sig anständigt! Just nu är den lilla hästen värd sin vikt i guld och jag är omåttligt förtjust i honom! Det är bara till att konstatera att en hästskötare har omåttligt stor hjälp av en sådan kille som Nexico!

Här en bild på Nexico från förra vintern.  

Av Marie Anderberg - 7 december 2011 17:03

Årets första snö kom som en liten överraskning redan igår kväll.....och tänk,den hade just den effekten som jag hade efterlyst! För det första var det ljust när jag gick ut på morgonen och alla (iallafall de flesta) hästarna hade vaknat till liv igen! Fölen lekte tillsammans med de andra unghästarna på lösdriften och mammorna och de andra "tant hästarna" var nere på ängen hade olika aktiviteter för sig. Gräva i snön,rulla sig...ja det finns mycket man kan göra i detta vita! Geppeto (som ibland fortsatt är som en jätte baby) fick fullständigt fnatt när han kom ut från stallet i förmiddags! Efter bara ett par steg i det vita så kunde han inte hålla sig riktigt utan små studsade vid min sida ut till sin hage för att där explodera fullständigt! Det blev en uppvisning som höll hög klass vad det gäller att "inte röra vid marken". JAg fick mig ett gott skratt! Härligt att se att hästarna leker igen!

Själv blev jag ivrig att se om snön som kommit räckte som ett bra ridunderlag....och Leal blev försökskanin. En väldigt,väldigt pigg hingst var det som jag försökte att rida....på ett underlag som var betydligt bättre än innan men tyvärr inte helt ok än. Vi fick helt enkelt ge upp ridbanan och ge oss ut på en skritt tur istället....men bara lite mer snö så kommer det att fungera bra med ridning igen.

Ett lite gäng här som inte var så förnöjda med det vita på backen var hönsen....alldeles för kallt om dom små benen....är deras uppfattning om snön. Det blev ingen lång ute stund för dom inte.....absolut skulle tanterna behövt en uppsättning med vinterstövlar att stoppa ner sina små fötter i! Det hade varit en syn för gudarna...men jag är helt säker på att det hade uppskattats till fullo!

Några bilder på Leal och mig från PRE championatet i somras. Fina,fina pojken!

Tänk om man hade haft ett fungerande ridhus...ljust och fint...med värme...och ett bra underlag oavett vad det är för väder ute. Om jag någon gång i mitt skulle bli rik som ett litet troll så är det en sak som jag skall skaffa mig!

       

Av Marie Anderberg - 6 december 2011 16:53

Ja,det är tydligt! Igår skrev jag om att jag önskade mig snö....och det ser ut som min önskan kommer att gå i uppfyllelse! Idag pratar alla om det annalkande ovädret...en rejäl SNÖSTORM! Ajaj,jag ville ju bara ha LITE snö...så att det blev ljusare och gick att rida igen. Jaja,ibland får man så att man tiger!

Inga väldigt spännande saker har hänt här idag heller...mörkt och stenhårt i backen. Stallpysslet fortsätter....Olivia,Odessa och Marocko har varit de utvalda idag. Alltid lika populärt bland unghästarna att få följa med "tanten" in i stallet. Imorgon så reser Nadja,allmännt kallad för "Trollet" till sin nya ägare och där kommer hon att förenas med sin gamla kompis Nikita. KAn tro att tjejerna blir glada över att se varandra igen!

Jag tömde kameran idag för bilder och fann då en hel del foto från i somras. Faktiskt från en dag när det inte regnade! HAr suttit och beundrat en stund och drömmer om en ny sommar.....den kommer snart...efter snö stormarna!

Foto från mamma/föl flocken i somras. Det var här som Odessa,Olivia och Alfie också var med.

Och en vy över gården där jag och alla djuren befinner oss.

Från vänster,Piaff,Lealtad,Jacaranda och Piña.

Detta kunde ha varit en helt vanlig bild på en katt mamma med sina 4 ungar. Det är det inte!!! Ungarna är det lilla gänget som miste sin mamma här för ett tag sedan. Den vuxna katten som snällt ligger och låter sig "dias" är deras storebror! Vår vuxna hankatt har snällt tagit sig an de små moderslösa!

God hjälp får storebror även av Humlan som snällt delar med sig av platsen i sin sovkorg! "Ju mer vi är tillsammans...."              

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se