Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 9 november 2011 18:05

JA,dagens bragdmedalj skall jag faktiskt gladeligen utdela till lilla Ida! Hon imponerade stort på mig idag! Ida är på många sätt en sensitiv dam....men idag visade hon verkligen att hon kan stå med alla fyra fötterna på jorden när det behövs!

Hon var första häst ut till arbete på ridbanan....samtidigt som jag och lilla kanonkulan anlände kom också några orangeklädda män med motoråg....skulle bara fälla några träd meddelade dom mig glatt. Jösses tänkte jag,kanske inte den bästa iden att sitta på känsliga lilla Ida då,men det var inte så frestande att gå hem igen iheller. "Vi provar" tänkte jag....blir det för jäkligt så är det väl bara att ge sig av härifrån. Sagt och gjort...jag började med mitt arbete och dom med sitt. Ida sneglade misstänksamt mer än en gång på mannen som hoppade runt bland träden som bara ligger några meter från ridbanan men började att jobba...mer och mer koncentrerat. Mitt i en öppna (versade) så small första trädet i backen med ett rejält brak...och Ida small rakt upp i luften....landade igen och fortasatte i sin öppna precis som ingenting hade hänt! Och så fortsatte det...vad vi höll på med när träden small i backen bara en lite bit ifrån oss så gjorde Ida ett luft hopp och fortsatte sedan med den påbörjade arbetsuppgiften...lugnt och koncentrerat! Lilla duktiga hästen! JAg satt och filosoferade för mig själv över hur mycket hon egentligen hade tålt i det läget......jag fick intrycket att man kunde smälla en bomb brevid henne...bara ett skutt...sedan "back in buisness"! Imponerad var jag!

Mest liv i luckan blev det efter avslutat arbetspass när hon fick långa tyglar och skulle skritta hem...då la hon märke till hur världen runt ridbanan hade förändrats....träden låg på backen istället för att stå upp!

Ida,som fått dagens bragdmedalj utdelad till sig!

Joyita har också varit på jobb idag medan herrarna Leal och Geppeto fick sig en välförtjänt vilodag. Själv fick jag med Tilda hjälp flyttat runt lite på mina bäer i syfte att skapa bättre grupper. Min ide om att ha lammen för sig och mammorna för sig har visat sig att fungera dåligt. Plus att mina båda avelsbockar Billy och Patrick väldigt dåligt håller sams nuförtiden. KAn ju förstå det,mitt uppe i betäcknings säsongen. Båda två vill ha ALLA flickor för sig själv...och mer än en gång har dom bråkat rejält! Hoppas att det nya systemet fungerar bättre eftersom det faktiskt var en hel del jobb med att skilja och sortera till nya grupper. 

När det jobbet var klart så var även min rygg färdig för dagen lät den meddela....HMHM! Är lite trött på den just nu...är det likadant imorgon så får det bli ett akutbesök hos kiropraktorn...det brukar kunna lugna den en aning! 

ANNONS
Av Marie Anderberg - 8 november 2011 17:40

En toppen tisdag,ja det kan man verkligen säga! Sol hela dagen och jäklar vad den solen får gjort mycket gott med mitt humör!  Det har varit ett högt tempo hela dagen med ett smile på läpparna trots att min rygg hade bestämt sig redan imorse för att sätta sig på tvären....men inte ens det fick mig att sura. Går det inte att göra det ena jobbet så går det alltid att göra det andra!

Med tanke på att ryggen var i protest så vågade jag inte rida alltför mycket....men att jobba hästarna i lina från marken...det måste ju gå...och bara sitta upp i slutet och ta några minuter på hästryggen! Smart plan som faktisk var riktigt skojig! Först ut var Geppeto som nu jobbar på att flytta sig för skänkeln...eller alternativt min pinne från marken. Duktig var han och jag avslutade med att sitta upp i sadlen och skritta på en liten 8-volt och flytta han undan från innerskänkeln. Duktig pojke som var sååå nöjd med sin egen insats....han blir väldigt belåten när han ställs inför nya uppgifter som han klarar av att lösa! Efter vårt arbetspass var det dags för en ny övning....stretching av den unga herremannen! Min älskade ängel Sölvi har gett mig en massa tips och goda råd angående det och jag måste nog säga att Geppeto blev en aning förvånad över våra nya övningar...men fann sig väldigt snällt i alla mina påhitt och när vi var färdiga såg han mer än förnöjd ut och somnade i sin box....mitt på förmiddagen! Något som inte tillhör vanligheterna!

JAg drog igång och mockade några boxar...planen var att inte retas alltför mycket med ryggen genom att ta allt stall arbete på en gång...ännu en smart plan som fungerade!

Leal var nästa man ut till jobb från backen och här var det verkligen en herre som trivdes.....jäklar vad han jobbade bra,det var en ren fröjd att se honom! Problemet är ju att jag oftast sitter på när han jobbar,visst känner jag...men ser inte så ofta! Skoj tyckte vi båda två! Egentligen så gjorde han sitt arbetspass färdigt från backen...men jag kunde inte låta bli att bara sitta upp några minuter.....en ren fröjd! Tror nog att vi på en kortsida fick till den bästa passagen hittentills i vår lilla karriär! Leal han svävade...i ordets rätta bemärkelse...och jag smilade! Ryggen var glömd!

Efter lite mer stallarbete var det Joyitas tur...en dam som inte gjort alltför mycket i en veckas tid och var laddad som en lite kanon kula! Hela världen var full av spöken (ansåg fröken,tyvärr såg inte jag dom!!) och det var många gånger som svansen åkte i vädret och det huffades och puffades från näsborrarna! Är man på gott humör så är man!

Även Joyita uppvisade ett flertal gånger något som liknade passage.....fast inte direkt på mina kommando...jag stod mest och sa ptroooooooo!

Med andra ord...en bra dag!   

ANNONS
Av Marie Anderberg - 7 november 2011 19:22

Jag tror faktiskt att det är det vi gör nu...och har gjort den sista halva veckan,lever i ett gigantiskt moln! Det är fuktigt och dimmigt..vareviga dag! Ganska så deprimerande! Mörkt är det från början och inte blir det bättre när dimman aldrig lättar! Trodde inte att jag skulle säga det...men just nu kan jag tänka mig vinter! Snö och sol...det måste vara bättre än det här! Bara måste! Men jag får nog min beskärda andel av det också,tids nog!

Fast förutom vädret så har det varit en bra vecka som har varit! JAg har haft besök av mina gamla kompisar från Sverige,Göran och Carina och det har verkligen varit toppen på alla sätt och vis! Lite jobb med hästar har blivit gjort iallafall och bland annat Olympic fick sig några ordentliga pass i ledarskaps övningar som har förvandlat honom från en liten "halv gangster" till en otroligt lyhörd snäll liten pojke som mer än gärna gör vad människorna ber honom om! JAg kan bara tacka Göran för alla goda råd och att han tappert stod kvar i duggregn och lera för att dela med sig av sin kunskap medan jag och lilla hästen kämpade på.

Leal och Geppeto har varit på jobb men damerna här har helt enkelt fått sig en stillsam vecka utan några krav på arbete.

Idag har vi haft besök av en kund som var intresserad av föl och det blev kärlek vid första ögonkastet mellan henne och Padrino! Lilla hingsten tyckte att det var vansinnigt spännande att få följa med "nya tanten" på en utflykt ner till ridbanan och trippade snällt med. Det är så skoj att att finna nya hem till dom små när man verkligen tror på att detta kommer att bli hur bra som helst! Ett bra hem för en lill kille att växa upp i och utvecklas! Dock skall Padrino först veterinär checkas innan den sista avgörelsen tas och efter det får han stanna hos sin mamma till början av December. JAg vill att dom små har sina mammor tills de är iallafall 6 månader gamla. Lite skoj var att kunden hade en väninna med sig...som lilla Piña omedelbart valde ut som "sin tant". Var det nu så att padrino fick en massa uppmärksamhet av en tant så ville inte Piña vara sämre...hon hängde sig på som ett plåster och visade sig från sin allra sötaste sida.....dom är ganska så skojiga dom där små baby hästarna!

Fina Padrino! Han har att brås på...storebror är Optimo som jag har ett väldigt gott öga till och storasyster är vår prinsessa här,Natascha! Vad månde det bliva av denna lilla pojke?

Natascha,storasyster till Padrino. En ung dam som verkligen kan ta andan av en!    

Av Marie Anderberg - 31 oktober 2011 16:52

Jäkla påfund det här med att ställa tillbaka klockan....en timme av arbetsdagen bara försvann sådär appropå! JAg som tyckte att det blev lite stressigt att hinna med allt nu när jag blivit själv här hade inte räknat med att även klockan skulle motarbeta mig! Mörkt klockan 5 (!!!) det gör inte livet enklare och värre blir det! Får väl glädja mig till att snön snart lyser upp...HM!

Idag har jag dock haft extra hjälp av Maja så med bara en aning kortare lunch än vanligt så hann vi fint med allt! Och det skall påpekas att solen har varit framme nästan hela dagen...en bra dag alltså!

Geppeto var första man ut på jobb idag och inte en skymt av clownen idag...bara en energisk ung herre som mer än gärna gjorde vad tanten bad honom om! Bra! I bara farten tog vi sedan ner Ida och Athena på ridbanan och båda flickorna var duktiga. Efter det var det veterinärbesök....inskrivning i stamboken av O-hästarna (1-åringarna) med blodprovstagning,insättning av microchip och noggrann nedteckning av hästarna. Allt tar sin lilla tid!

Olympic,en av de unga pojkarna som var med om inskrivningen i stamboken idag. Och den enda som tyckte att det här med att få ett microchip insatt i halsen var sådär.....efter ett misslyckat försök så blev den unga pojken väldigt skeptisk mot hela den nya aktiviteten och han fick helt enkelt få lite lugnande för att koppla av. JAg vill helst inte att "ungdomarna" uppfattar min veterinär som en skrämmande person...utan en människa vilken som helst som dom skall lära sig att lita på!

Fina Geppeto och jag...redo för förmiddagens arbetspass! Ingen clown idag!

Igår var förresten jag och Leal ute på en söndags promenad tillsammans ute i skogen. BAra en sådan där stillsam tur där både han och jag kan koppla av. Vi skrittade uppför en ganska så brant backe på en smal stig och i toppen av backen kunde jag skymta två människor. Ok,fler än jag som var ute och njöt söndags solen tänkte jag. Och det var det....dock några fler än 2....i toppen av backen blev jag och Leal omringade av ett 40 tal (!!!) människor som visade sig tillhöra traktens historielag på söndags tur! Jag bad en stilla bön för mig själv att Leal inte skulle hitta på några hyss men han stod som en staty med alla dessa människor runt sig och blev klappad både här och där och överallt samtidigt. Tror att han njöt över att bli beundrad och stå i centrum för så många människors uppmärksamhet...för beundrad blev han....från topp till tå!

Fina Leal...dock inte på söndags promenad här utan på jobb!    

 

Av Marie Anderberg - 28 oktober 2011 15:31

Nä,jag har inte blivit religös...och kommer nog aldrig till att bli det heller,men trots det så får jag vissa "halleluja" ögonblick i mitt liv! Idag var det Leal som var orsaken! Fina,fina hästen!

Efter en tråkig start på dagen med mer regn som sprutade ner från ovan,ett lamm som blivit så dålig att den fick avlivas och en Ancha som reste härifrån så bestämde jag mig för att bara göra "allt det där vanliga" och sedan ta lite av en fridag. Men efter att ha mockat stallarna färdiga så kom solen.....och vad är en bättre aktivitet i solsken än att rida? Jag vet inte...så Leal blev sadlad i all hast och vi fick ett sådant där underbart arbetspass tillsammans! Det var där "hallelujan" kom in! När man sitter uppe på hingsten och är osäker på om man faktiskt gav honom några signaler eller om man bara tänkte att man skulle....och han bara gör det man hade tänkt! Fantastiskt!

Fina Leal som definitivt har räddat min dag!

JAg är nog liiiite religös på mitt egna lilla vis....dessa hästar får mig varm om hjärtat!

Efter turen med Leal så var humöret på topp och det kändes onödigt med en fridag...kan spara den till en annan dag! Har små pysslat lite i eftermiddag,plockat undan lite här och där...fixat och donat  med allt ifrån mina grisar till de nyinstallerade bäerna! Och det lilla gänget med moderslösa katter som jag heligt lovade Ancha att ta mig extra an. Mamman till de fyra små var vår första katt här,Mus. Den som Humlan tog sig så an och deras vänskap har varit helt speciell. Tyvärr så hittades Mus död ute på vår väg,påkörd,och kvar är nu hennes ungar. Tillräckligt stora för att klara sig utan mamma men ändå så små att de kräver en hel del omvårdnad. Vi fiar det,jag och Humlan Ancha,så var inte bekymrad!

En av de små moderslösa,ganska så söt!  

Av Marie Anderberg - 27 oktober 2011 18:43

Idag var det sista dagen som Ancha jobbade här (eller nej,det är inte sanningen! Hon gör en comeback i November när jag tag ett par dagars ferie i Spanien) och planen var att vi kunde kanske ha en små mysig dag...med lite trevliga arbetsuppgifter. Men ack nej! Livet på landet...det lever sitt eget liv....så spelar det ingen roll vad man har planerat!

Små kaotiskt har det varit....och ganska så stressigt,blött och lerigt!

Det hela började egentligen redan igår kväll när Morten flyttade hem alla sina kor...ett jättegäng. Dessa kor har varken varit snälla eller tysta utan istället tillbringat större delen av tiden här hemma med att bröla....högt...och intensivt! Lösdrifts flocken har varit orolig i natt och när vi släppte ut 1-års hingstarna i morse så blev dom helt enkelt vettskrämda! Och stack...rätt igenom staketet! För att göra allt lite mer otrevligt så pyttsade det ner regn från himlen!

Efter mycket lock och pock fångades rymlingarna in...släpptes på nytt ut i sin hage...för att göra om bravaden att galoppera rätt igenom el staketet. Suck och dubbelsuck! Fånga dom på nytt...mycket lock och pock...släppa dom på nytt i sin hage och sedan stod jag och Ancha i regnet och vaktade staket...och pratade så lugnande vi kunde. Till slut så besinnade sig det unga gänget och började att äta sin frukost. TAck gode gud!

Efter det fick vi reda på varför korna var så hemskt upprörda....3 kalvar var kvar på betet....och skulle nu försöka att motas hemåt till sina upprörda mammor och tanter. Jag och Ancha ryckte ut på nytt...i ett "mission impossible" som utspelade sig på en lerig och vattensjuk äng! Lika mycket vatten och lera i skorna som utanpå efter bara en liten stund...och väldigt upprörda kalvar som inte hade lust att samarbeta alls! Till slut fick deras mammor hämtas och sedan hela gänget motas hemåt. Ganska leriga,trötta och blöta var vi då!

Nästa projekt var att få mina bäor in i sina vinterbostäder...egentligen det lättaste jobbet idag om sanningen skall fram. Ok,vid sorteringen (lamm för sig och mammor för sig) fick vi oss en ny blöt upplevelse....bäorna var täckta av väldigt blöööt ull.....och blöta blev igen! Ja,ja..livet på landet är inte alltid en dans på rosor...det vet vi allt om!

Ridit har vi också hunnit med...Geppeto,Athena och Ida har alla varit på jobb idag och det med den äran! Dagens prestation tror jag nog att det var jag som stod för....genom att helt frivilligt (!!!!) styra mot ett hinder på Idas rygg och faktiskt skutta över! Inte en gång..utan 2! Det var länge sedan något sådant inträffade,men ok,ganska så kul!

Av Marie Anderberg - 25 oktober 2011 19:55

Ja,det är så vi har tillbringat dagen,jag och Ancha. En massa plast stolpar har bytats ut mot trästolpar som definivt klarar vinter och snö bättre. Men är lite av ett projekt att få ner i backen....med järnspett och slägga...som jag inte egentligen tror är tillverkade med tanke på flickor av mindre storlek....men,men vi har trotsat naturlagarna och svingat släggan som två vikingar!  . Ganska så trötta framåt eftermiddagen,det skall erkännas....men väldigt belåtna med vår egen instas! 

Enda hästen som varit på jobb idag var Geppeto som fick morgon passet som sitt. Och det med den äran! Den unga herren har två sidor.....en fantastisk sida med en ung hingst som gör sitt allra bästa för att hålla matte nöjd och glad. Jobbar helt super och ger mig en toppen fin känsla....han är en klar talang,har såååå lätt för sig! Sen har vi den andra sidan som är en gigantiskt stor clown....som blir väldigt kreativ att finna på egna ideer vad ridpasset skall gå ut på.....lika energisk och intelligent som stjärn eleven men använder hela sin smidiga kropp att just leka clown....vilket gör mig såååå trött. Jag bannar och skäller....muttrar och puttrar och den unga herren är mer i luften än på marken. Jag trodde seriöst att vi var färdiga med den diskussionen men rätt vad det är så kommer clownen tillbaka. Får väl tillägga att det blir alltmer sällan och jag hoppas innerligt att vi snart är helt färdig diskuterade med luft turerna. Men idag så hade vi en toppen dag....inte en skymt av clownen utan bara stjärn eleven! Och herregud vilken häst det är....jag blir barnsligt lycklig uppe på hans rygg...och tänker att jösses,denna herren om något år!

Fina,fina hästen!

Så här glad vad jag idag! Och Geppeto lika nöjd som sin ryttare!

Många klappar och beröm blev det idag!

Tack för ett fint arbetspass!        

Av Marie Anderberg - 24 oktober 2011 19:44

Nu har vi dundrat in i sista veckan som jag har hjälp här av Ancha....sen blir det bara jag och Humlan kvar över vintern. Känns en aning vemodigt....här är ju så mycket kvar som borde fixas med...hur skall vi hinna med allt under denna veckan? Jaja,vi gör vårt bästa och står på som bara den! De sista dagarna har vi dessutom haft lite extra hjälp av tyska Nina som har tillbringat några dagar här. Inga lediga dagar denna helgen har vi unnat oss utan jobbat på som vanligt.

Igår flyttade vi mina grisar från sitt "sommarställe" in till vinterbostaden i stallet. Jag måste erkänna att till och med jag är chockad över hur stora dom har blivit....jösses! Inte stora...utan ENORMA! Piggan är störst och absolut den som är snällast! Mild som en vårvind så gör hon den man ber henne om...att ut och promenera med henne var helt problemfritt! Men Doris däremot är en gris dam med mycket egna ideer och att flytta till ett "nytt hem" var inte det som hon tyckte var någon vidare bra idee på en söndag.....det krävdes en ganska så lååååång övertalning innan min plan var genomförd! Att bli arg på henne lönar sig inte...Doris har en hel del humör...och blir hon sur så är hon ganska så besvärlig...måste erkänna det! Tror nog att familjen här drog en suck av lättnad när damerna var där dom skulle! Och inte minst Ancha som var en tapper gris skötare mot sin vilja!

Hästarna har jobbat på och fått varvat jobb på ridbanan med lite promenader ut. Leal hade jag med mig ner på några stora ängar och det var en ganska så laddad och lycklig herre som dansade fram med spetsade öron.....han gillar verkligen sina ute turer och är en skojig häst att rida ut,jobbar sig framåt vad man än stöter på!

När Lucifer hade flyttat härifrån så fick 1-års hingstarna flytta in i "stora stallet" där de äldre herrarna bor. Fungerar helt utmärkt och nu är det Nahema och Joyita som har tagit över deras boxar i "lilla stallet". Måste säga att jag är tveksam till om Nahema klarar ännu en vinter....hon var dålig i omgångar förra vintern...och min gamla dam har ju inte blivit yngre precis! Hm,ja vi får se hur det utvecklar sig...ibland så förvånar dom en,det har hänt förr!

En sommarbild,dock inte från i somras utan förra sommaren. Jag längtar redan till nästa sommar.......  

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se