Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 21 oktober 2011 16:12

Minusgrader på morgonen slog sedan om till ett par plusgrader och regn...inget vanligt regn....utan ett iskallt sådant! Mina fingrar bytade färg i en rasande hastighet....från vitt till rött och avslutades i lila. I samma takt försvann all form av känsel och dagen ute avslutades så fort det bara gick! En del blev gjort iallafall...byggt en ny hage för hingstarna och bytat ut den sämsta eltråden mot ny. Vet av erfarenhet att det är svårt att få strömmen att fungera under vintern i all snö så det gäller att förbereda vad man kan. Ingen ridning idag....men å andra sidan så var vi effektiva igår och hann med alla de äldre hästarna. 3-åringarna har nu definitvt och oåterkallerligt förklarats vintervila. Finns ingen anledning att sitta och tjata på dom nu....hela gänget har kommit så långt som jag vill i utbildningen och alla har jobbar väldigt bra. Så vila för dom!

Igår så reste vi iväg och lämnade Lucifer i sitt nya stall. En stencool Lucifer klev av häst transporten,kikade sig omkring och klev in i det nya stallet och ställde sig att äta lite hö. Precis som om det var det han gjort i hela sitt liv....att byta hem. Fina pojken! Lycka till Line!

Igår upptäckte jag att två av mina lamm hade en väldigt tråkig diarre....men påföljd att dom var mer än lovligt grisiga i ullen på hela bakdelen. Dom fick följa med hem för en rejäl tvättning. Alla som har hållt på med ull vet att det är inte helt lätt att våta ner den...men är den väl blöt...då är den väldigt blöt! KAllt var det ute och jag gillade inte iden att släppa ut dom två små med en så blöt inte värmande ull.....goda råd var dyra...till jag kom på iden med hårfön! Fungerade helt fantastiskt! Och lammen gillade det! Att bli blåst med varmluft till ullen var torr och fluffig var en populär grej! Ja,ja man får försöka vara påhittig så att alla har det så bra som möjligt!

ANNONS
Av Marie Anderberg - 18 oktober 2011 18:11

Plusgrader och regn i natt vilket betydde en ridbana som var mjuk och fin i morse...om än så något blöt. Jaja,det finns alltid något att gnälla om...men det fungerade utmärkt att rida iallafall och i dessa tider är det bara till att vara glad över det! Jag måste erkänna att jag får lite panik känslor...här är en liten hög med hästar som absolut skulle fortsättas att jobbas med...dom är fint igång och det känns som om jag verkligen skulle vilja fortsätta på det arbetet som jag är igång med. Men så känner jag mig själv alltför väl....när det börjar att snöa och blir kallt på riktigt (än så länge så är det bara låtsas kallt) då är jag gnällig redan efter att ha arbetat med en häst....då ha 5 andra kvar....det kommer att fungera sååå dåligt....men jag är liksom inte redo för att det sjunger på sista versen redan! Skit också! Att 3-åringarna får vila hela vintern är helt ok....men här är ju andra! Jaja...jag får jobba på så länge det är möjligt!

Pigga och energiska har hästarna varit här idag...det måte jag då säga! Geppeto som var första man ut är som jag sagt innan ett energiknippe som bara inte riktigt vet var han skall ta vägen ibland....och så vet han nu att jag blir sur när han busar. Idag så var han faktiskt väldigt duktig.....inte uppe i luften en enda gång.....men då går det framåt istället....så att det susar om det! Vi travade över lite bommar idag och det tycker han är väldigt intressant!

HAn tog i som om det var bommar en halv meter upp i luften....fina pojken.

Skojigt hade han iallafall! Bra!

Till och med galopp arbetet var koncentrerat....inte ett enda skutt! Tack för det!

En annan som också var energisk så att det räckte och blev över var Ida....den lilla kanon kulan! Men hon är duktig....utmaningen med henne är att få damen till att arbeta...inte bara ta allt med fart,utan faktiskt vänta och lyssna. Och använda sig av dom där två bak benen också...inte bara frambenen.

Men det tar sig! Och utan tvekan så är det en väldigt häftig häst att rida!

Vi kommer allt bättre överens och ja,jag ser verkligen fram emot våra arbetspass!

I galoppen så hörs det att Ida kommer....en liten dam som får det till att låta som en elefanthjord i galopp!              

ANNONS
Av Marie Anderberg - 17 oktober 2011 16:43

Måndag igen...man kan verkligen undra var i hela fridens namn dagar och veckor tar vägen...inte är dom kvar här iallafall!

I vanlig ordning så är tempot högt och alltfler förberedelser görs inför den kommande vintern...den är på väg,det är iallafall en sak som är säker! Flera förmiddagar nu så har ridbanan varit frusen och stenhård,alltså bara ridning på eftermiddagrna...som i sin tur blir allt kortare...suck och dubbelsuck! Men än så fungerar det,inte riktigt vintermodus än!

1-års pojkarna har nu börjat att få komma in i stallet på nätterna..en ny rutin för ungdomarna och det brukar ta någon veckas tid innan alla vet vad det hela går ut på. Största katastrofen än så länge vad när Orador lyckades med konststycket att få ut sitt huvud genom foderluckan.....nå vatten kranen....och satt på vattnet! Ganska så blött i stallet den morgonen!

En av 1-åringarna lämnade oss i helgen,Helge har rest till sin nya ägare som han enligt rapporter har kopplat på hela sin charm mot! Gratulerar Sölvi till en ny stor personlighet i sitt stall! Det skall bli spännande att höra om hans vidare äventyr här i livet!

Även Lucifer kommer att lämna oss inom kort,kontrakt blev skrivet i helgen och även den unga pojken har nu en ny ägare. Gratulerar Line till en super fin talang! Dom som har följt min blogg vet säkert att jag har ett gott öga till den hästen! men fastän det är ett litet gäng som har lämnat oss så finns det många fina hästar kvar här som vi jobbar vidare tillsammans med. Geppeto fick bli "söndags hästen",helt enkelt för att jag har haft för dåligt med tid i dagarna innan. Det var en ung hingst med massor av energi som kom ner på ridbanan igår...men trots det så höll han sig någorlunda i skinnet och nöjde sig med några stycken bocksprång! Får väl tillägga att både traven och galoppen var lite "luftigare" än vanligt...men herregud...energin måste ju ta vägen någonstans....eller hur?

Idag var det Leals tur...och han fick mig till att sitta med det där saliga leendet igen....fick några "halleluja" ögonblick med en Leal som blir lite starkare och orkar lite mer för varje vecka som går! Han är såååå fin nu att det är en ren fröjd att rida! Jäkla skit att vintern är i antågande!

En dam som oxå gör fina (dock lite enklare) arbeten är Joyita. Här med Ancha på ryggen. 

Hon skall få lite "special" behandling i vinter och är oxå en häst som skall få stå på stall. Kiroprakter är beställd till henne och jag är helt övertygad om att det är en häst som kan komma en bra bit på vägen...gillar henne skarpt,det måste jag erkänna!    

Av Marie Anderberg - 12 oktober 2011 22:26

Riktigt glad blev jag idag efter att ha diskuterat röntgen resultatet på Geppeto med veterinären som haft hand om honom sedan skadan. Tummen upp!! För att göra ett kort citat från veterinär,"det ser jävligt ut på utsidan men är helt ok på insidan"! Alltså grönt ljus för fortsatt arbete.....härligt! Förra vintern så var det bara Leal som jag höll igång i arbete så gott det nu gick med tanke på väder men denna vintern skall jag försöka aktivera även Geppeto. Han har ju vilat i princip hela sommaren. Kan bara hoppas på att vintern inte blir för jävlig!

Förra gången vi var på kliniken för att röntga den unga herren så blev han ju alldeles skrämd från vettet av ett gäng Shetlands ponnyer med sulkys bakom sig....kommer ihåg att han nästan galopperade upp i transporten för att undkomma "de små monstren". Hästar är ju kända för att ha ett gott minne och vid besöket idag så tyckte jag nog att Geppeto sneglade sig väl misstänksamt omkring! Tror helt säkert att mindes platsen och att det var något som skrämt han rejält där....! Annars så uppförde han sig mycket prydligt och ordentligt och fick lite extra beröm av personalen för gott uppförande!

Eftermiddagen gick åt till att köra och fixa lite olika ärenden så trots sol och fint väder så har det bara ridits två hästar här idag. Ida och jag fick ett bra pass där vi var nöjda båda två! Det har ställts lite mer krav på henne nu som hon stundtals har tyckt varit både jobbigt och lite förvirrande men idag så tror jag att poletten började att trilla på plats och hon sa "ok,vi provar väl på ditt sätt då". Duktiga hästen! Den lilla damen ger en verkligen känslan av att sitta på en "stridshingst",det är så mycket power och energi! Ganska så häftigt!

Vi får ta tag i lite mer jobb tillsammans med hästarna imorgon.

Av Marie Anderberg - 11 oktober 2011 19:56

Idag har det varit full rulle här hemma igen efter söndagens och måndagens blixt visit i Skåne där vi lämnade Budda till sin nya lyckliga ägare. Fastän att det var en bra bit att åka så tog Budda det hela med ett upphöjt lugn och uppförde sig som en resvan gammal tävlingshäst. Högsta betyg till honom! Så då önskar jag Alice lycka till med sin nya fina häst och hoppas att dom två kommer att få mycket roligt tillsammans under många år!

Lucifer har blivit veterinär besiktigad här idag och det hela avlöpte utan några överraskningar,han var lika frisk som vi trodde! Högsta betyg skall även han få i god uppförsel! Fina lilla hästen!

Lucifer!

När vi ändå är inne på temat veterinär så är det Geppetos tur imorgon. Röntgen skall det bli av hans skadade framben för att göra en efterkontroll att allt är som det skall vara. Tyvärr har han fått ett ganska så stort överben där sprickan var i hans skelett och jag vill checka en extra gång att överbenet inte ligger emot och skaver någonstans. Håller tummarna! Klinik besök för hans del imorgon alltså. Nu under veckan så är det även beställt kastrering av två stycken åringshingstar så det känns som om det blir mycket veterinär just nu.

En tragisk döds olycka hade vi också här idag....en av mina finaste bä flickor (ett stort lamm som jag sparat för vidare avel) hittades död med sitt huvud fastkilat i foder ringen. Nacken var knäckt....Precis som hästarna så har mina bädjur en foder ring med en stor rundbal med gräs i mitten av den. Väldigt praktiskt att djuren inte är uppe och trampar i maten i och för sig...men så lagom praktiskt när dom faktiskt kan fastna och dö.....Får väl tillägga att det är första gången det har skett här.....men uppenbarligen så finns risken. Fick mig en tankeställare...även med tanke på hästarna! Trots att foder ringarna är special tillverkade för olika djurslag så har dom absolut sina brister! Får fundera lite på vad man kan göra för att minimera risken! 

Av Marie Anderberg - 8 oktober 2011 19:25

En blåsig lördag...ok,med sol men en isigt kall vind. Borde egentligen fått mig på lite dåligt humör med tanke på att det är en påminnelse att vintern närmar sig med stormsteg...men jag är på ett helt strålande humör! Sölvi,min lilla ängel har varit här och gett mig och Leal ännu en såååå innehållsrik och nyttig lektion på ridbanan! Hon äger förmågan att plocka fram det bästa jag kan åstadkomma uppe på hästryggen och är värd sin vikt i guld! Tack gode gud att det finns sådana människor som kan stå på backen och dela med sig av sin kunskap! Det är inte bara jag som trivs...Leal jobbar som han aldrig har jobbat för! Ok,vi svettas,både han och jag...och vi tänker...både han och jag...och vi vimsar stundtals till det...både han och jag men det går framåt i en stadig takt. Behöver jag säga att det är skoj? Väldigt skoj? Så skoj som vi aldrig har haft det förut! 

  Lite bilder från dagens träning!

Fina,fina Leal!

Jag säger inte så mycket utan låter fotona tala för sig sjäv...vi trivs!!!

  Med andra ord...en fantastisk lördag!    Tack sölvi!!!       

Av Marie Anderberg - 4 oktober 2011 20:31

En vanlig dag har det varit i dag....mycket att stå i....många hästar att jobba med...nya unghästar som har filmats....videor som tillverkats. Puh,en vanlig dag på jobb...en bra sådan men jag måste nog erkänna att vi är lite slitna nu,jag och Ancha! Det går i ett och det blir allt tyngre att resa sig upp från kaffe pausen. Lutar nog mot en stillsam,i allafall halv fridag imorgon! Tror nog att vi så väl behöver det!

Mina herrar här har varit så duktiga på jobb idag! När jag ridit Geppeto var hela lilla jag som ett enda stort leende.....är otroligt glad i den hästen och jag kan berätta att det är lite av en känsla att sitta på honom! Ancha tog lite kort idag under ett  lätt galopp arbete och när jag ser på dom fotona så kan jag mycket väl förstå hur otroligt lätt det är för honom att susa iväg i ett luftsprång! BAra sådär...utan att mena så mycket illa med det! Här kan man prata om att galoppera i uppförsbacke.....men det gäller att han koncentrerar sig....och just inte susar iväg uppåt....något vi har diskuterat färdigt nu...hoppas jag! Super duktig var han idag iallafall!

Fina,fina killen....bara han håller sig på marken!

En annan ung herreman som jobbar bättre för varje dag som går är Micki. Hispano arab hingsten med Leal till pappa. HAn är en häftig typ....bland det coolaste man kan tänka sig men samtidigt otroligt sensitiv. "Sitt stilla på mig" säger han! "Jag kan jobba själv så stör mig inte". Jag kan höra hur han muttrar till mig när jag sitter på där uppe! Han är ju bara 3 år men håller på att bli en riktigt trevlig ridhäst,bara man sitter still!

Blir bara mer och mer förtjust i honom också!

Andra hästar som jobbat mycket bra idag är Marokko och Milano. Milano på sitt egna lilla vis...tyst och koncentrerat....och Marokko på sitt lilla vis! HAn kan vara en riktig liten clown....tar sig gärna ett litet skutt då och då men är väldigt ridbar för sin unga ålder! Jag gillar honom också! Ja,ja...jag vet! JAg blir ofta förtjust i hästarna som jag jobbar tillsammans med! Allla med sin egna små egenheter,fel och brister men även då sina talanger! Alla positiva saker man kan finna i varje häst....den ena har lätt för det....den andre för något annat. Det är kul att vara på jobb....en vanlig tisdag!     

Av Marie Anderberg - 3 oktober 2011 19:33

Min solstol fick vara ifred (precis som den varit hela sommaren) denna helgen också! HAde helt enkelt inte tid för den.....och sen började det faktiskt att regna på söndagen så det var inte bara mitt fel. Men det har varit en skojig helg där det har hänt massor!

På lördagen blev det till att ta avsked av 3 hästar....Texas reste till sin nya ägare och enligt rapport gick resan bra. Nikita som också har blivit såld reste hem till sin nya ägare,cool som en resvan gammal tävlingshäst! Önskar lycka till båda två och hoppas att det är hästar som kan glädja sina nya ägare i många år framåt! Den tredje att lämna gården under lördagen var "lillkillen",den lilla rädda 1-årshingsten som jag hastigt och lustigt tog mig an. Fortsatt så var det inte ägaren som kom...utan andra människor som skulle ta sig an honom under vintern. Sänder honom en tanke och hoppas att det går bra för honom i livet,det var han väl värd!

Det fortsätter att snurra på i ett ganska så högt tempo i häst världen och 2 hästar till skall lämna mig inom kort. Budda har vi hittat ett bra hem till i Sverige vilket glädjer mig väldigt! Det är en kille med ett hjärta av guld och som verkligen är värd att ha en "egen tant" som kan ge honom massor med tid och kärlek! Den andra hästen som reser inom kort är Helge,en av de största personligheterna här! Klart att jag kommer att sakna honom men han har fått en väldigt duktig ny ägare som kommer att plocka fram det bästa i honom. Det blir hur bra som helst och jag skall med spänning följa hans framtida öde!

I lördags fick jag även en ny lektion tillsammans med Leal av Sölvi,något som jag helhjärtat uppskattar! Hon kan verkligen ge mig "nycklarna" till att låsa upp de dörrar som varit tröga att öppna för mig och Leal. Det är vansinnigt skojigt,det tycker både jag och hingsten! Ser framemot nästa.....! Och jobbar på med hemläxan fram tills dess!

I söndags visade vi även Lucifer för en kund och de två fann tonen ganska så snabbt! Lucifer är en underbar liten häst som jag är mer än förtjust i,väldigt ofta så gör han mig på gott humör när vi jobbar tillsammans. Den effekten hade han på sin nya ryttare också....som blev till ett stort smile. Härligt att se! Det är ju så det skall vara att rida...det skall vara kul! Både för häst och ryttare!

DAgen som idag har gått i ett rasande tempo och varit alltför kort....hinner inte riktigt med vad jag har tänkt mig.....men det är i och för sig inget ovanligt! Båda mina herrar geppeto och Leal har jobbat idag och båda gjorde det mycket bra! Geppeto och jag är nu överens att allt hoppande i luften får han fixa med när han är ute och är lös.....inte med mig på ryggen....det passar sig inte att skutta omkring som en vilde med en tant i min ålder på sin rygg. Skönt att vi har kommit fram till det...tycker jag!

Förutom ridning har vi även hunnit med att filma och tillverka en film på Olympic,en 1-års hingst med Romero som pappa och samma mamma som Leal. Håll till godo!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se