Senaste inläggen

Av Marie Anderberg - 30 september 2011 21:10

Värmen och solen som inte visade sig alls här i sommar har varit på besök hos oss både igår och idag! 22 grader varmt,klarblå himmel och sol....bättre sent än aldrig säger man ju....och visst,detta är underbart,om än så något ovant! Mest förvånade av alla är nog faktiskt hästarna! En hel del av dom har redan börjat att sätta en tjockare päls...som visst passade sig till vädret som vi haft men blir väl varmt nu! Allra helst när det skall jobbas....svetten rinner om både hästarna och oss...utan att vi har gjort alltför mycket ansträngande. Men här skall det inte klagas....påpekar det för hästarna med....! Fölen verkar helt chockade över väder omslaget och ligger helt utslagna i solen och ser mer döda än levande ut. Stackarna....det dom vet mest om är regn....måste undra vad det är som sker!

Imorgon så reser Texas härifrån till sin nya ägare. Måste erkänna att det var lite vemodigt att ta med honom ner på ridbanan för ett sista arbetspass här,som han dessutom jobbade kanonfint,om än ganska så svettig efter bara en kvart! Men jag vet om att han kommer att få det så bra som en häst kan ha det hos Inger och jag kan bara gratulera till en fin häst och önska lycka till!

Texas och jag på jobb idag...svettigt värre! Det var längesedan jag red i bara t-shirt!

Charm knutten Budda fick också vara med och svettas idag....Han är också en bara precis en genomtrevlig pojke som alltid gör sitt allra bästa....provar och försöker. Det är så att man knappt tror att det kan vara sant men fint väder är utlovat hela helgen och vi skall bland annat visa lite fler hästar för kunder,alltid skoj! Och kanske om tiden räcker till dra fram den där solstolen som stått helt oanvänd hela sommaren!    

ANNONS
Av Marie Anderberg - 28 september 2011 19:44

Idag har vi visat lite unghästar för en kund,alltid trevligt då jag om sanningen skall fram är ganska så stolt över hästarna här. Och det regnade inte ens....fantastiskt bara det! Det blev en trevlig dag och för min och Anchas del bjöd det på en liten överraskning. Kunden var en mycket trevlig dam som många år varit med i dressyr svängen upp till Grand Prix nivå,alltså en erfaren ringräv i hästbranchen. Och till vår lycka tog hon sig tiden att ställa sig i mitten på ridbanan och hjälpte både mig med Leal och Ancha med Jarama. Det var ju inte precis det jag hade väntat mig att få en topptränare hit idag som dessutom la ner en hel del engagemang i oss! Och gud så nyttigt!! Kan bara tacka ännu en gång...för idag fick jag mig en rejäl skjuts framåt med Leal som jag kan ta med mig i vidare träning! Och för att lyckan skulle bli ännu större så kommer hon tillbaka...så vi har lite hemläxa att jobba vidare med! Tack  Sölvi! Efter besöket hanns inte så mycket med mer förutom "allt det vanliga",stallar som skulle mockas,fodring och så vidare. Det får bli nya tag imorgon...har en del att stå i då är jag rädd för!

Här en bild på Geppeto från igår. Det var ju definitivt inte så att vi var överens hela tiden....jag var faktiskt ganska så sur på honom... (och han på mig,det skall påpekas).Men visst fick bra ögonblick också!

Vi får ta tag i det igen imorgon,jag och den unga herren.    

ANNONS
Av Marie Anderberg - 27 september 2011 20:36

Det är inte så speciellt många dagar som jag blir sur på djuren här....har egentligen en ängels tålamod...men idag har varit en sådan dag som jag har gnisslat tänder mer än en gång! Geppeto var den första idag till att utmana mitt tålamod....vi var inte speciellt överens om hur dagens arbetspass skulle gå till....inte alls! Han hade en ide om att minst 4 gånger per långsida skulle man göra bocksprång och bakutsparkar något som jag tröttnade på ganska så kvickt. Ok att unghästarna hoppar lite i luften ibland...det kan jag leva med men inte så systematiskt som unge herr Geppeto ville ha det till. Och när jag sa NEJ,nu får det vara nog då sa han "skit tant" och tyckte att grannens ston (som går i en inhägnad runt ridbanan) var betydligt mer intressanta än vad jag var. Skulle jag ändå vara sur och besvärlig så kunde jag vara det för mig själv var nog hans åsikt! Inte blev det bättre av det inte.....en ganska så irriterad tant Marie och en trött hingst när vi var färdiga...

Väl hemma igen så visade sig att en grupp med hästar hade lekt väl så häftigt med staketet...som låg utspritt...med stolpar,linor och isolatorer i en salig soppa. En grupp med hästar (ston med föl och en del unghästar) har fri tillgång på mat och går i en hage. En annan grupp med hästar som antingen är lite väl runda eller har väldigt lätt för att bli det går i en annan hage där det blir ut portionerat mat. Gruppen med begränsad mat önskar inget hellre än att de tillhörde den andra gruppen och det var där vi hittade dom. En sak att laga staket och en annan sak att fånga in hästarna att få tillbaka dom på rätta platser. Kan berätta att vissa var inte alls samarbetsvilliga...och jag gnisslade tänder!

Eftermiddagen började i och för sig bra med många fina pass nere på ridbanan. Texas och Lucifer gjorde sitt bästa för att jag skulle smila igen...och de lyckades dom väl med. Men väl tillbaka......så har häst jäklarna gjort om bravaden med att riva stolpar,linor....hela staketet och är naturligtvis på fel plats igen!! Och den här gången var dom definitvt INTE lätta att få tag på! "Du kan inte ta mig" var en lek som mer än en lekte.....och det var inget som jag uppskattade alls! Inte det minsta! Inte två gånger på samma dag! Nu jäklar har det byggt staket och organiserats med ström....som i min fantasi kan stoppa en elefant hjord i sken! Får väl se om det kan stoppa mina matvrak till hästar! Inte helt övertygad om det jag!

Här kommer iallafall filmsnutten på vår prinsessa Natascha!

Av Marie Anderberg - 26 september 2011 20:28

Hösten har varit på besök hos oss idag. Blåsigt,ganska kallt och regnskurar...det är så att man kan hålla sig för skratt....! Men trots det så har det varit en bra arbetsdag och vi har fått gjort mycket,av lite allt möjligt. Dagens ridning bestod av en promenad tillsammans med Joyita och 3-åringarna Molly och Milano. Med tanke på det blåsiga vädret som gjorde att gula höstlöv virvlade runt överallt och vinden får skogen till att leva sitt eget liv så höjde jag ett varningens finger till Maja och Ancha. "Det blir nog mer liv på unghästarna idag än normalt",gissade jag. Men min oro var helt obefogad....ungdomarna skrittade på...kikade sig visst omkring,men höll en stadig kurs framåt i ett lugnt och tryggt tempo! Ibland blir jag så imponerad....vet om många betydligt mer rutinerade hästar som hade spelat clowner i skogen en dag som idag. Stolt blir jag över 3-åringarna,dom har tro på oss!

Video filmningen fortsätter....och det är skoj! Man ser verkligen hur unghästarna har utvecklats och många av dom är bra...väldigt bra till och med! Idag var det prinsessa Nataschas tur...hon är verkligen en prinsessa. HAr växt så att det knakar i sommar och är imellanåt lite för stor för sig själv men du milde himmel vad den hästen kan röra sig! Minns fortfarande vår veterinärs min när hon bara var en liten baby....jag trodde att ögonen skulle trilla av honom när prinsessan travade iväg! Och den effekten har hon kvar!

Videon är under tillverkning...lägger ut den imorgon,men här ett kort på NAtascha. Hon kunde med lätthet kallats för fröken hårfager! Vilken man på en 2-åring!

De tre musketörerna och 2-åringarna Novato och Nino släpptes ihop med ridhästflocken idag. De flesta hästarna känner ju varandra sedan innan,har bara varit åtskilda under sommaren men det blir alltid liv och rörelse när hästarna skall återförenas. Jag brukar passa på att stå och njuta när alla skall visa sig på styva linan....hur fort dom kan springa...hur vackra dom är och hur högt dom bocka!

Men jag fick mig även en tankeställare idag...en rejäl sådan! Hästar som hälsar på varandra och skall imponera på andra använder sig gärna av frambenen. Det är jag medveten om. Hingstarna är väl de som är allra kvickast till att ta till just sina framben och jag försöker alltid ha det i bakhuvudet. INTE kom ivägen för framben....dom är så ohyggligt kvicka....och kan göra stor skada om man befinner sig på fel ställe av dom. Allt detta vet jag. 

Budda och Mc Gyver stod just och hälsade på varandra och McGyver slog till med sina framben. Det uppfattade mitt öga...men när jag fick se bilden som Anchas kamera hade fångat av detta ögonblicket så blev jag ärligt talat lite chockad! Frambenet är HÖGT uppe i luften! Betydligt högre än vad mitt öga uppfattade! Jösses! Ser nästan groteskt ut....men verkade till att vara hur enkelt som helst för lilla Mcgyver att få till. En söt liten valack....Kommer att ha det ännu mer i mitt bakhuvud nu....se upp för frambenen!

En liten lugnare hälsning av de två pojkarna!

Lite last träning har vi också hunnit med idag. Texas som skall resa härifrån till sin nya ägare i helgen fick bli förste man. Han har åkt en del små turer till beten som 1 och 2 åring men inte varit lastad sen dess. Tänkte det kunde vara smart att påminna honom lite om det hela....det visade sig vara helt onödigt! HAn klampade in i transporten som en van tävlingshäst och kikade bara på oss med blicken som "jaha...och nu då? Var ska vi?"  Nästa projekt blev 1-åringarna Odessa och Olivia. Normalt sett reser 1-åringarna till bete men dessa fröknarna har varit hemma i sommar och fått agera som stora systrar till fölen. Alltså inget resande för dom men jag vill gärna att 1-åringarna har lärt sig att gå på en transport. Fröknarna blev lite misstänksamma först men efter en halvtimmes stillsam bekantskap med transporten så klev dom snällt  både på och av flera gånger var. En bra dag med andra ord! Håller tummarna för sol imorgon!    

Av Marie Anderberg - 24 september 2011 11:22

Denna arbetsveckan har varit låååång med både långa dagar och massor att göra. Med tanke på att jag och Ancha inte tog en enda ledig dag förra veckan så har vi nu bestämt oss för en frihelg! Bara det allra nödvändigaste skall fixas med,annars så är det soffan som gäller! Gudarna skall veta att den inte är utsliten iallafall!

Så igår la vi slutspurten på denna arbetsveckan...och det blev verkligen en spurt! Arbetslistan var hur lång som helst kändes det som men med lite fin extra hjälp av Viktoria så klarade vi av det oxå! 10 hästar var på jobb igår,staket revs och byggdes upp på nya ställen,unghästar filmades och så vidare....tempot var högt! Både 3-års hingsten Micki och lilla söta Milano är två stycken som hamnat lite i skymundan på ridlistorna och har inte jobbat så mycket i det sistone men igår tog jag tag i båda två. Till min stora lycka så har deras vila bara gjor dom gott,båda två verkade till att ha vilat sig i form! Micki var i sitt esse igår och jobbade stadigt och fint och fick mig till att småle för mig själv. Tror att han är den mest comfortabla hästen på gården att sitta på och rör sig med ett härligt schwung! Lite av en känsla! Söta lilla Milano tyckkte det var såååå skoj att få följa med ner på ridbanan igen och var betydligt finare att rida än vad jag kom ihåg sen sist. Tydligt att hon också har vilat sig i form! TAck för det!

Så det är med ett gott samvete som vi parkerar oss i sofforna för att hugga tag i nästa vecka på måndag morgon!

Här är en film på Nebrijano som vi fixade igår. En ypperligt trevlig ung pojke,vilken ridhäst det kommer till att bli! Kan bara glädja mig till nästa vår när han skall ridas in!

Av Marie Anderberg - 21 september 2011 20:26

En till dag med bara liiiite regn,inte illa det må jag säga. Då gäller det att passa på att göra sådant som är direkt omöjligt ner vattnet sprutar ner från himlen. Idag gick hela förmiddagen åt till att filma lite unghästar och sedan försöka trixa ihop det till små videos. Mycket beröm skall de ha,dom inblandade 2-åringarna. Alltid skoj att se när dom visar upp sig!

Här fina Novato som verkligen har vuxit i sig själv under sommaren! Och stencool är han! Igår skrev jag att Nexico var den coolaste 2-åringen som jag visste....vet inte om det är sant....Novato är en självskriven kandidat till den titlen också!

Idag har vi inte hunnit med så mycket ridning,bara Ida och Molly har varit på jobb och båda skötte sig utmärkt! Får försöka att hinna med ett större gäng imorgon!

Mina bäer som blivit flyttade till ett bete ganska så nära hemmet för två veckors sedan har dom sista dagarna blivit väldigt påhittiga till att göra små egna utflykter. Min telefon har med jämna mellanrum pipit och ringt med samma budskap...bäer på vägen...bäer på fel äng och så vidare. Det är inte det att dom är svårfångade inte....kommer numera bara dom hör ljudet av min bil som dom sedan springer efter...vilt bäande. Jag och Ancha skrattade så att tårarna rann idag när vi hade ett litet gäng i galopp bakom bilen..på vägen! Men nu får nog vara nog och ikväll har vi promenerat hem med gänget till gården. Inga betesdjur ute alls längre. Skönt! Hoppas uppehåll imorgon,då jäklar skall vi rida!

Av Marie Anderberg - 20 september 2011 21:51

Förmiddagen idag gick åt till arbete med lite olika hästar nere på ridbanan. Jag hade ett jättefint pass med Texas som verkligen gjorde sitt allra bästa och fick mig till att sitta och små flina för mig själv i sadeln! Det är ju sådan det skall vara! Samtidigt red Ancha Lucifer och när jag sneglade lite på henne i smyg så såg jag precis samma leende hos henne! Lucifer jobbade helt kanon och Ancha njöt. Efter arbets passet tog vi med oss både pojkarna på en avslappnande skritt promenad. En fin förmiddag med andra ord (det regnade INTE,väl att märka). Eftersom solen tidvis passade på att visa sig fick vi iden att ta lite nya foto på hästarna. En god tanke...men jäklar vad alla är leriga! Som vandrande lerhögar! Och bakgrunden är väl sådär...lera och vatten pölar om vartannat. Jaja,några fina huvudbilder fick vi åstadkommit iallafall!

Här min drottning,matriarken som styr över lösdriften. Nahema!

Och hennes 3-åriga dotter Molly. En liten fröken som lever högt på att det är mamma som styr och ställer. Ibland är hon faktiskt mer än lovligt fräck ute i flocken,det skall erkännas. Det är ingen som riktigt vågar säga till henne,och det vet Molly mycket väl. Hmhm!

Humlan ingår som vanligt i personalstyrkan och ser till att allt går rätt till. Jag har aldrig sett maken till hund som skaffar sig vänner bland allehanda djurslag. Hon älskar dom alla...pussar på alltifrån kattungar till hästar. Det lustiga är att alla gillar henne också! Här är det Nadja (Trollet) som får en puss på mulen!

Ännu en bild på Nadja. Smeknamnet Trollet kom ganska så mycket av sig själv!

Hon är som ett litet skogs troll....en bortbyting....varken lik sin mamma Joyita eller pappa Romero. Trollet är helt och hållet sin egen!  

Eftermiddagens projekt var att få hem Nexico och Nebrijano från sitt bete....och den tredje lille killen som jag inte ens vet vad han heter. Våra egna pojkar var inget som bekymrade mig alls...men den lille. Jaja,det är väl bara till att prova peppade vi oss själva med och drog iväg. Problem nr 1 var att komma nära honom...problem nr 2 att få ta på honom utan att han galopperade iväg.....problem nr 3 att få på en grimma. Allt på ett stort bete! Grattis till mig muttrade jag för mig sjäv ett antal gånger! Efter ett misslyckat försök att få på en grimma blev den lille rädd på nytt och vi fick börja om med hela proceduren...komma nära...klappa på....Ägaren såg vi överhuvudtaget inte röken av. Hans kommentar var att fick vi inte tag på pojken så var det bara till att lämna honom (??????) kvar på betet! Till slut gick det dock....försiktigt fick jag smugit på honom en grimma och fick han bara gå tätt inpå våra killar så gick det faktiskt att leda honom till transporten. Nebrijano fick åka för sig själv och Nexico som är den coolaste 2-åring jag känner skulle vara rese sällskap till den lille rädda. Nexico lastade sig själv och stod lugnt och mumsade hö inne i transporten. Ett gott föredöme för pojken som efter en stunds tvekan vågade att kliva in i transporten....oändligt sakta med en fot i taget. Jag tyckte han var såååå modig! Lille vännen...rädd för allting,inklusive oss och ändå så försökte han göra sitt bästa! Har nog fått lite moderskänslor för den lilla pojken! Tror inte att han är speciellt mycket hanterad....såg när han kom till betet.....lös i transporten med sin mamma...fastän han var nästan 1 år! Nu är han iallafall här...kan bli spännade att se för hur länge......hmhm!    

Av Marie Anderberg - 19 september 2011 22:01

Ja,just den tanken har slått mig mer än en gång denna sommaren "nu kan det inte bli varken blötare eller lerigare här"! Men tänk så fel jag kan ta! Om och om igen! Hade jag bara varit risodlare eller flodhäst uppfödare så hade vardagen varit mycket enklare! Men tillsammans med alla hästar och bäer,då driver detta vädret mig till vansinne! Bara i natt kom det nya 50 mm med regn.....och det var minsann både blötare och lerigare här i morse än vad det varit innan! Och dagen som idag har forsatt att blöta ner oss med detta eviga regn.

De sista två betes hästarna gav vi oss iväg i förmiddags för att hämta hem,jag Ancha och vår måndags hjälp Maja. 2-års pojkarna Nexico och Nebrijano är dom som har fått hålla ut längst på sitt bete. Men detta gick inte som planerat,inte alls. Dessa två pojkar har gått på ett stort bete där de även har varit andra hästar som inte vi är ägare till. När vi kom dit idag så var det bara Nexico,Nebrijano och en annan liten skygg 1-års hingst kvar. Att lämna kvar den andra lilla stackaren ensam var inte aktuellt utan jakten började istället på den lille pojkens ägare. Tänkte att vi kunde bestämma en dag när hästarna skulle hämtas så att ingen behövde att bli själv. Det var där som planen sprack...rejält! Ägaren var inte alls beredd på att ta hem sin häst från betet! HAde inte en aning om vart han skulle göra av den....såg mörkt på hela situationen....! Jaha....det är i sista delen av September....att betet skulle ta slut kan ju inte ha kommit som en överaskning,eller??? Men jag vill ha hem våra pojkar....men inte lämna en liten 1-åring kvar ensam. Suck och dubbeluck!! Summan av kardemumman är att han får följa med sina vänner hit så länge...medan ägaren fundrerar ut en plan.....! Fast vi får väl se om vi överhuvudtaget kan övertyga den lilla skygga pojken om att han skall ut och åka transport.....vi får göra ett försök imorgon!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se